Nyheter:
I dette bildet fra søndag 27. september avfyrer aserbajdsjanske soldater en automatisk granatkaster fra en av frontlinjene mot den selverklærte republikken Nagorno-Karabakh i Azerbaijan.
Foto: Azerbaijans Forsvarsdepartement via AP
Striden om Nagorno-Karabakh: – Harde kamper gjennom natten
Aserbajdsjanske styrker har angivelig igangsatt massive artilleriangrep som en forberedelse av et nytt framstøt.
Både Armenia og Aserbajdsjan hevder å ha påført motparten betydelige tap. Kampene om regionen Nagorno-Karabakh fortsetter tirsdag for tredje dag på rad.
– Harde kamper fortsatte gjennom natten. Armenias forsøk på en motoffensiv for å vinne tilbake stillinger de tapte til aserbajdsjanske styrker, ble slått tilbake, heter det i en uttalelse fra Aserbajdsjans forsvarsdepartement.
De aserbajdsjanske styrkene skal ha fortsatt en offensiv mot byen Fizuli tidlig tirsdag morgen. Byen ligger sør i det omstridte området Nagorno-Karabakh.
– Styrkene ødela fire fiendtlige stridsvogner og et pansret kjøretøy og drepte ti soldater, heter det i departementets uttalelse.
– Massive artilleriangrep
Samtidig hevder forsvarsdepartementet i Armenia at deres styrker har slått tilbake flere aserbajdsjanske offensiver.
– Fienden led et betydelig tap av personell, heter det i en uttalelse fra departementet i den armenske hovedstaden Jerevan.
Aserbajdsjanske styrker har angivelig igangsatt massive artilleriangrep som en forberedelse av et nytt framstøt.
Konflikten har utgangspunkt i striden om Nagorno-Karabakh, som formelt tilhører Aserbajdsjan, men som kontrolleres av armenske separatister med støtte fra Armenia.
Regionen har vært styrt av separatistene siden en krig på 1990-tallet etter at Sovjetunionen gikk i oppløsning.
Aserbajdsjan har tette bånd til Tyrkia, og armenske myndigheter hevder Aserbajdsjan får militær støtte fra Tyrkia i de pågående kampene. Dette avvises av den tyrkiske regjeringen.
Krisemøte i Sikkerhetsrådet
Harde kamper mellom Armenia og Aserbajdsjan brøt ut søndag, og dagen etter meldte separatist-myndighetene i Nagorno-Karabakh at de hadde mistet 84 soldater. Også aserbajdsjanske styrker er blitt drept, men noe antall er ikke oppgitt.
I tillegg til de falne soldatene skal minst tolv sivile ha blitt drept – ti i Aserbajdsjan og to i Armenia.
FNs sikkerhetsråd skal holde et krisemøte om konflikten tirsdag. Både EU, Russland og Tysklands statsminister Angela Merkel har bedt partene om umiddelbart å legge ned våpnene.
Merkel snakket tirsdag på telefon med Aserbajdsjans president Ilham Alijev. Dagen før hadde hun en samtale med Armenias statsminister Nikol Pasjinian.
– Hun ba innstendig om en umiddelbar våpenhvile, sier Merkels talsmann Steffen Seibert.