Nyheter:
Jens Stoltenberg sier konflikten i Nagorno-Karabakh ikke kan løses militært og ber om umiddelbar stans i kampene.
Francois Lenoir, Pool Photo via AP.
Stoltenberg forventer at Tyrkia bidrar til å dempe konflikten
På et besøk i Tyrkia sier Nato-sjef Jens Stoltenberg at han forventer at Tyrkia bruker sin «betydelige innflytelse» til å dempe konflikten i Nagorno-Karabakh.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Situasjonen er farlig for alle involverte, og den er bekymringsfull for regionen og for Natos medlemmer. Jeg forventer at Tyrkia bruker sin betydelige innflytelse til å dempe spenningen, sa Stoltenberg på en pressekonferanse med Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu mandag. Nato-sjefen skal også treffe president Recep Tayyip Erdogan.
Stoltenberg ba partene i Nagorno-Karabakh om å stanse kamphandlingene umiddelbart. Han sa konflikten ikke kan løses militært, men ba alle bidra til å finne en diplomatisk løsning. Cavusoglu rettet på sin side tydelig kritikk mot den ene parten i konflikten, Armenia.
– Hvorfor ber vi ikke Armenia trekke seg tilbake. Aserbajdsjan kjemper for å ta tilbake eget territorium. Armenia må trekke seg tilbake umiddelbart. Ellers kan ikke dette problemet løses, sa Cavusoglu.
Tyrkia er en nær alliert til Aserbajdsjan, og har gjennom historien hatt et anstrengt forhold til Armenia. Sistnevnte beskylder Tyrkia for å sende syriske krigere til konflikten i Kaukasus, noe som avvises av Aserbajdsjan.
Nagorno-Karabakh er i praksis en selvstyrt utbryterrepublikk – som får omfattende støtte fra Armenia – men er internasjonalt anerkjent som en del av Aserbajdsjan. En stor andel av befolkningen i den omstridte regionen er etniske armenere.