Nyheter
Norges ambassade i Mali legges ned
Det skjer på bakgrunn av sikkerhetssituasjonen i landet, i forbindelse med at FN-operasjonen i landet skal avsluttes.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
FN-operasjonen MINUSMA avsluttes innen utgangen av året. Norge skal stenge ambassaden i Bamako innen det.
– Det er et stort behov for stabilisering, konfliktløsning og utvikling i Sahel. Klimaendringer og konflikt medfører store humanitære behov. Samtidig er rammebetingelsene for internasjonalt engasjement vesentlig endret den siste tiden, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en pressemelding.Vi må derfor følge opp vårt nærvær i Mali på en annen måte fremover,
Norge er blant landene som har deltatt med styrker i FN-operasjonen som nå avsluttes.
Les også: Barkhane-uttrekking skaper spenning mellom Mali og Frankrike.
Mali har hatt to militærkupp de siste årene, og den militære overgangsregjeringen har avsluttet sikkerhetssamarbeidet med Frankrike og FN. I februar ble tre FN-soldater drept, og den beryktede leiesoldatgruppen Wagner har vært inne i Mali.
Ambassaden i Mali har representert Norge i Burkina Faso, Mauritania, Niger og Tsjad.
Utenriksdepartementet sier det nå jobbes med løsninger for disse landene.
– Det at vi stenger ambassaden i Bamako betyr ikke at vi avslutter vårt engasjement i Sahel. Det er store humanitære behov i Sahel, og Norge skal fortsatt være en langsiktig og troverdig partner for sivilbefolkningen i Mali og de andre landene i Sahel, sier Huitfeldt.
I fjor ga Norge 745 millioner i bistand til landene i Sahel. 180 millioner gikk til Mali. I tillegg gir Norge betydelig humanitær støtte til Sahel. Så langt i år er det blitt gitt 450 millioner i humanitær bistand.
I 2022 brukte Forsvaret 30,6 millioner i Mali. Les mer her!