Nyheter
Teater satser på motstandskvinner
Mens debatten på nytt raser om krigsfilmenes evige skildringer av menn, forbereder Trøndelag Teater premieren på et nytt teaterstykke om kvinners motstandskamp.
Etter premieren på den nye norske filmen om Gunnar «Kjakan» Sønsteby har norsk filmbransje fått kritikk fra blant andre komiker Sigrid Bonde Tusvik.
Hun uttalte onsdag at filmen Nr. 24, oppkalt etter Sønstebys mest kjente dekknavn, var «nok en mannefilm om en mannehelt» og at hun savner innhold om kvinners rolle i motstandsarbeidet.
Trøndelag teater vil gjøre noe med dette. Nå satser de på kvinners motstandskamp under krigen.
Stykket «Drontheim» får sin urpremiere på teateret den 31. januar neste år, og det er skuespiller, regissør og forfatter Elisabeth Matheson som har skrevet manus.
Det handler om fem kvinner i Trondheim og deres livsfarlige motstandskamp under andre verdenskrig for å smugle informasjon om okkupasjonsmaktens nærvær ut av landet.
Handlingen utspiller seg over fem døgn i oktober 1942, der ytre rammer er henrettelser av ti uskyldige, deportasjon av byens jøder, portforbud og innføring av dødsstraff.
Virkelighetsinspirert fiksjon
– «Drontheim» er fiksjon, men det er skrevet innenfor rammene av det som skjedde her i byen under unntakstilstanden i 1942. Og det er inspirert av virkelige personer som deltok i disse historiske hendelsene, sier Matheson til Adressa.
Hovedkarakterer er søstrene Thora og Johanna Matheson, begge medlemmer i XU – den største av etterretningsorganisasjonene som arbeidet for norske og allierte myndigheter. I forestillingen spilles de av Mira Dyrnes Askelund og Madeleine Brandtzæg Nilsen.
De var tremenninger av Elisabeth Mathesons farfar, og hun har drevet research i mer enn 15 år rundt historien deres. Søstrene ble arrestert i oktober 1942. Johanna endte sitt liv i konsentrasjonsleiren Ravensbrück 17. november 1944, mens Thora satt på Grini til freden kom.
– Jeg var ikke klar over at Thora, som på sine eldre dager drakk brandy i min farfars bursdager, hadde vært agent, forteller Matheson på teaterets hjemmeside.
– Stille motstand
Teatersjef for Trøndelag Teater, Elisabeth Egseth Hansen, er fornøyd med tematikken, som hun mener er svært relevant for vår tid.
– Det handler om mot og om motstand. Ikke den spektakulære motstanden, men om den som ikke syntes så godt, men som er vel så viktig, sier hun i en uttalelse.
Regissør for «Drontheim» er velkjente Catrine Telle, som fant den originale vinklingen på historien lokkende.
– Det viktigste denne gang er jo at man for en gangs skyld forteller kvinnenes historie, sier hun til avisen.