Nyheter

FØR-PREMIERE: Filmen om Kjakan har ordinær premiere 30. oktober, men onsdag 23. oktober var det duket for før-premiere i Oslo. Avbildet er regissør John Andreas Andersen og Sjur Vatne Brean, som spiller en ung Gunnar Sønsteby.

Soldater over hele landet får se filmen om Sønsteby før premieren

To dager før premieren på «Nr. 24», som skildrer Gunnar Sønstebys opplevelser under andre verdenskrig, vises den for norske soldater.

Publisert

Det er soldater i førstegangstjeneste over hele landet, fra Garnisonen i Porsanger i nord til Gardeleiren i Oslo i sør, som får se filmen mandag 28. oktober – mens premieren er onsdag.

«Nr. 24»-produsent Espen Horn i Motion Blur beskriver Sønsteby som «en ordinær ung mann som gjorde ekstraordinære ting».

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det gir grufull resonans til dagens Europa. Unge mennesker i Ukraina, Russland, Palestina, Libanon og Israel må stille seg de samme spørsmålene i dag som Gunnar måtte stille seg den gangen, sier Horn.

Den unge revisorassistenten viste seg å ha et spesielt talent for å takle livsfarlige, hemmelige operasjoner. Han mottok Krigskorset med tre sverd etter krigen, som den første og hittil eneste. 

Etter krigen og helt fram til kort tid før sin død i 2012 fortsatte Gunnar «Kjakan» Sønsteby kampen for demokrati gjennom omfattende foredragsvirksomhet – særlig rettet mot unge.

– Nå får vi vist filmen om hans liv til norsk ungdom som kanskje ikke kjenner Gunnars historie like godt, sier filmprodusenten.

Nærmere 10.000 ungdommer gjennomfører årlig førstegangstjenesten. Disse unge er på alder med «Kjakan» Sønsteby og Oslogjengen, påpeker pressekontakt i Forsvaret stabssersjant Aleksander Hage. 

– Vi håper denne filmen bidrar til en økt forståelse for deres viktige bidrag i å bevare frihet og demokrati i Norge, sier Hage.

Filmen skal vises for soldater fra sør til nord, med visninger i Skjold leir, Høybuktmoen leir, Setermoen leir, Garnisonen i Sær-Varanger, Garnisonen i Porsanger, Gardeleiren, Rena leir, Terningmoen leir, samt på Haakonsvern og i Madlaleiren. 

Powered by Labrador CMS