Nyheter

GLEDE: Veiviserne Hannah Dubowski og Maja Haaland tok imot prisen på vegne av prosjektet.

Veiviserprogrammet fikk Sønstebyprisen

De jødiske veiviserne i Veiviserprogrammet reiser rundt på skoler for å øke kunnskap og forebygge jødehat. Nå hedres de med Sønstebyprisen. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ble Sønstebyprisen delt ut i Fanehallen på Akershus festning. Prisen for 2024 tildeles de jødiske veiviserne i Veiviserprogrammet

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Sønstebyfondet understreker i en pressemelding at tildelingen ikke er et innlegg i debatten om krigen mellom Israel og Hamas, men at valget av årets vinner er en erkjennelse av at det finnes et økende jødehat i Norge. 

– Det er Gunnar Sønstebys innsats under andre verdenskrig som gjorde han til den frihetskjemperen vi i dag beærer. Også til dagens prisutdeling er det knyttet håp, men den har et bekmørkt bakteppe, sa Harald Stanghelle under utdelingen. 

Stanghelle er leder for nominasjonskomiteen i Sønstebys minnefond. 

– Antisemittismen, som gjennom mange århundrer har sprøytet gift inn i Europas årer, fant sin absolutte umenneskelighet i det industrielle folkemordet på vår eget mørbankede kontinents jødiske minoritet, sa Stanghelle.

722 norske jøder ble deportert under krigen. Bare mellom 20 og 30 overlevde nazistenes dødsleirer. 

– Etter verdenskrigen trodde nok de fleste at vi var vaksinert mot antisemittismens gift, en gang for alle. Kanskje gjorde avsløringene av de uhyrlige nazistiske forbrytelsene at vi på et vis fortrengte at jødehatet har dype, århundre gamle røtter i Europas jord. 

Videre sa Stanghelle at det fortsatt i dag finnes en jødisk minoritet som ikke føler seg trygge, som blir utsatt for trusler og som ikke tør å vise sin religiøse tilknytning. 

– Dette gjelder også norske jøder. 

Handlingsplan mot antisemittisme

Holocaustsenterets holdningsundersøkelser viser at rundt ti prosent av nordmenn dyrker stereotypier og fordommer mot jøder. Den daværende regjeringen lanserte i 2016 en handlingsplan mot antisemittisme. 

Støre-regjeringen har videreført handlingsplanen og et av tiltakene var nettopp etableringen av Veiviserprogrammet.

Målet med Veiviserprogrammet er å øke kunnskap, rive ned fordommer og på den måten forebygge jødehat hos nye generasjoner. 

Siden ordningen begynte har jødiske veivisere møtt 40.000 skoleelever, og bare i fjor besøkte de 224 skoler. 

Gunnar Sønstebys minnefond ble etablert i 2013 for å hedre Gunnar Sønstebys livsgjerning. Sønstebyprisen ble delt ut første gang i 2015.

– I Gunnar Sønstebys ånd

I henhold til statuttene skal prisen deles ut til «(…) den person eller organisasjon som i handling har fremstått som en modig forsvarer av de grunnleggende verdier i vårt demokrati, herunder holdt forsvarsviljen levende og bidratt til at vårt forsvar trygger landets frihet og uavhengighet». 

MUSIKK: Ole Edvard Antonsen og forsvarets stabsmusikkorps stod for musikk under seremonien og Lise Fjellstad fremførte Arnulf Øverlands "Du må ikke sove".

Statssekretær Marie Lamo (Sp) representerte regjeringen under utdelingen. 

– Dere utgjør en viktig del i kampen mot hat og fordommer, sa Lamo til prisvinnerne. 

– Denne kampen må vi ikke tape, og det er nettopp i Gunnar Sønstebys ånd at en pris i hans navn går til unge, dedikerte mennesker som dere. 

Videre trakk Lamo frem Gunnar Sønsteby og hans svært gode «grep om ungdommen». Han ble aldri trøtt av å formidle viktigheten av demokratiske verdier til unge medlemmer.

Veiviserne formidler de samme verdiene til den samme aldersgruppen, sa Lamo.  

– Vi skal og må verne om vår lille, jødiske minoritet. Dere utgjør en betydningsfull del av det norske samfunnet. Det er viktig at dere blir sett, hørt og anerkjent som nettopp det. Dagens prisutdeling er et symbol på den anerkjennelsen. 

Lamo avsluttet med å takke Veiviserne for deres bidrag i demokratiets navn. 

I fjor gikk prisen til Natos generalsekretær Jens Stoltenberg for hans ekstraordinære engasjement og lederskap i en svært dramatisk og uforutsigbar tid for Europa og Nato.

Tidligere har blant andre Roseslottet, Cyberforsvaret og Kristian Bergsund vunnet prisen. 

Powered by Labrador CMS