Nyheter:

Dette er våpenet som ble beslaglagt etter en politirazzia i Fredrikstad.

– Ikke «Kjakans» våpen

En mann i Fredrikstad er tiltalt for heleri og ulovlig besittelse av et våpen som er stjålet fra Forsvarsmuseet og skal ha tilhørt krigshelten Gunnar Sønsteby. Men våpenet i beslaget har trolig aldri tilhørt Sønsteby.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Våpenet som er med i tiltalen er en Stengun MK2. Våpenet som ble stjålet fra Forsvarsmuseet for 40 år siden, som Gunnar Sønsteby donerte, var en Thompson maskinpistol.

De to våpnene er svært ulike.

Det vakte oppsikt da det ble kjent at våpenet som på mystisk vis forsvant fra forsvarsmuseet for 40 år siden hadde kommet til rette. Våpenet ble nemlig stjålet fra en lukket glassmonter, og daværende museumslektor ved forsvarsmuseet håpet i det lengste at våpenet var kommet til rette.

– Men dette er definitivt ikke «Kjakans» maskinpistol, sier tidligere amanuensis ved Hjemmefrontmuseet Ivar Kraglund da Forsvarets forum viser ham bildet av våpenet som er beslaget, og er med i tiltalen mot Fredrikstad-mannen.

– Vi hadde jo håpet at det var Sønstebys våpen, så det var litt trist å se bildet av beslaget. Det hadde jo stor historisk verdi.

Det er en Thompson-maskinpistol av denne typen som tilhørte Gunnar Sønsteby og senere ble stjålet.

Opprettholder tiltalen

Det ble funnet store mengder sprengstoff og ammunisjon i beslaget i Fredrikstad, men kun dette ene våpenet. Våpenet ble sendt Kripos i november, og skulle undersøkes der før det skulle sendes tilbake til rettmessig eier.

Gunnar Sønsteby donerte våpenet til Hjemmefrontsmuseet, hvor det senere ble stjålet.

Kripos bekrefter overfor Forsvarets forum at dette ikke er det etterlyste våpenet som ble stjålet fra Forsvarsmuseet. Derfor er det heller ikke levert dit.

Politiadvokat Nils Egdar skal føre saken mot mannen i Fredrikstad tingrett neste uke. Han opprettholder tiltalen om at våpenet er stjålet fra forsvarsmuseet.

Edgar sier følgende:

– Vi har fått opplyst fra Forsvaret at dette våpenet er stjålet fra Forsvarsmuseet, og at det er gitt museet av Gunnar Sønsteby. Vi har aldri hevdet at dette er en Thompson maskinpistol, men en Stengun. Den konklusjonen har andre trukket. Beslaget er en Stengun, og vi har tillit til at våre opplysninger fra Forsvaret om at det er et stjålet våpen er riktige, sier Edgar.

Les mer: En mann tiltalt etter at politiet fant store mengder ammunisjon og en maskinpistol

Kan stamme fra hvor som helst

Pressekontakten ved Forsvarsmateriell skriver i en e-post at de ikke kan uttale seg siden det er pågående straffesak. Forsvarets forum har også vært i kontakt med personen hos Forsvarsmateriell som har vært politiets kontakt i denne saken. Vedkommende henviser til sin taushetsplikt.

– Kan det teoretisk være mulig at to av Gunnar Sønstebys våpen er stjålet fra museet?

Ivar Kraglund er tidligere amanuensis ved Hjemmefrontmuseet.

– Nei, det anser jeg som nesten helt urealistisk. Jeg har nå gått gjennom alle arkiver, og det er ikke registrert noen slike tyverier. I våre arkiver finner jeg at Gunnar Sønsteby også leverte inn en Stengun. Men at dette våpenet skal være stjålet, uten at det er registrert i en database, har jeg ingen tro på. Når skulle det i så fall ha skjedd? Og uansett, det historisk viktige våpenet, en Thompson maskinpistol av samme merke som ble brukt under Tungtvannsaksjonen, er det så definitivt ikke, sier Kraglund.

Våpenet kan stamme fra hvor som helst, mener Kraglund og henviser til at det bare i Norge ble produsert rundt 1000 slike Stengun-er, i tillegg til at det ble produsert en rekke slike våpen i England.

– Våpenet avbildet i beslaget er uansett ikke et interessant våpen, sett med museets øyne, sier Kraglund som jobbet ved museet i en årrekke, og var amanuensis der da han gikk av med alderspensjon.

Les mer: – En gåte hvordan våpenet ble stjålet

Powered by Labrador CMS