En Thompson-maskinpistol som tilhørte Gunnar Sønsteby har vært savnet i 40 år. Bildet er av samme våpentype, men er ikke samme våpen som ble stjålet.Foto: Forsvarets museer
– En gåte hvordan våpenet ble stjålet
En maskinpistol som tilhørte Gunnar Sønsteby har dukket opp etter en politirazzia. – Det er en gåte hvordan våpenet har blitt stjålet, sier tidligere sjef for Hjemmefrontmuseet.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Tidlig på 1980-tallet forsvant en M1 Thompson maskinpistol fra utstillingen. Den var plassert inne i en forseglet utstillings-monter. Jeg har ikke fantasi nok til å forestille meg hvordan noen har klart å få tak i våpenet uten at det ble oppdaget, sier Ivar Kraglund.
Annonse
Han er tidligere sjef ved Hjemmefrontmuseet i Oslo. Kraglund har jobbet ved museet siden 1980 og husker godt maskinpistolen som har vært savnet i 40 år.
– Våpenet var donert til museet av Gunnar Sønsteby i 1966 og var en del av utstillingen om Tungtvannsoperasjonen. Den lå inne i en monter oppå uniformsjakka til Knut Haugland som deltok i aksjonen på Vemork. Våpenet ble populært kalt «Tommygun» og var del av den personlige utrustningen til sabotørene.
– Har du noen tanker om hvordan man har klart å stjele våpenet?
– Jeg husker selv at jeg hadde problemer med å komme inn i monteret for å drive rengjøring. Den var nemlig forseglet og utstyrt med sikkerhetsglass. Det har vært en gåte hvordan noen har klart å gjennomføre tyveriet. Monteren fremsto som helt, uten tegn til innbrudd, sier Kraglund.
Nå kan maskinpistolen komme tilbake til utstillingen den ble stjålet fra.
– Etter dette veldig spektakulære tyveriet fikk alle montre som inneholdt våpen, påsatt alarm. Reglene for oppbevaring av våpen har blitt mye strengere siden 1980-tallet. Våpen skal nå være plombert og vitale deler fjernet. Denne Tommygun-en vil ikke bli stilt ut igjen med mindre den er veldig godt sikret.
– Var våpenet som ble stjålet funksjonelt?
– Dette skjedde tidlig 80-tallet, så våpenet var sannsynligvis ikke plombert. Men sluttstykket var fjernet. Eventuell bruk var derfor ikke mulig uten å tilføre et passende sluttstykke.
Populært blant gangstere i USA
Selv om våpenet tilhørte Gunnar Sønsteby er det ikke sikkert at han selv brukte det under krigen, forteller Kraglund.
– Tommygun er et formidabelt og relativt stort våpen. Sønsteby opererte mer i det skjulte. Han hadde det på et dekningssted i Oslo i de siste 12 månedene av krigen. Men man kan ikke helt avskrive muligheten for at han har benyttet det på en aksjon.
Våpenet har sannsynligvis kommet til Norge via et flydropp fra England, over nordsjøen eller smuglet over grensen fra Sverige. Tommygun er kanskje best kjent fordi det var et populært våpen blant gangstere i USA på 1920-tallet.
– Det ble blant annet kalt for «Chicago-fele» for man kunne frakte det i fiolinkasser. Det ble også brukt av soldater i Kompani Linge under krigen, sier Kraglund.
Flere tyverier av våpen fra krigen
De siste årene har det vært flere innbrudd og tyverier av våpen fra museer, blant annet fra Krigsmuseet i Narvik, Rogaland krigshistoriske museum og Austrått fort i Sør-Trøndelag
Nå håper Kraglund å få fatt i den stjålne Tommygun-en for å få sjekket våpennummeret. Først da kan han med sikkerhet slå fast at det er våpenet til Gunnar Sønsteby som har dukket opp i Fredrikstad.
– Det hadde vært fint å få en avslutning på denne saken som har fremstått som en gåte. Forhåpentligvis kan vi endelig få et svar på hva som faktisk har skjedd.