Nyheter:

En Thompson-maskinpistol som tilhørte Gunnar Sønsteby har vært savnet i 40 år. Bildet er av samme våpentype, men er ikke samme våpen som ble stjålet.
En Thompson-maskinpistol som tilhørte Gunnar Sønsteby har vært savnet i 40 år. Bildet er av samme våpentype, men er ikke samme våpen som ble stjålet.

– En gåte hvordan våpenet ble stjålet

En maskinpistol som tilhørte Gunnar Sønsteby har dukket opp etter en politirazzia. – Det er en gåte hvordan våpenet har blitt stjålet, sier tidligere sjef for Hjemmefrontmuseet.

Publisert Sist oppdatert

– Tidlig på 1980-tallet forsvant en M1 Thompson maskinpistol fra utstillingen. Den var plassert inne i en forseglet utstillings-monter. Jeg har ikke fantasi nok til å forestille meg hvordan noen har klart å få tak i våpenet uten at det ble oppdaget, sier Ivar Kraglund.

Han er tidligere sjef ved Hjemmefrontmuseet i Oslo. Kraglund har jobbet ved museet siden 1980 og husker godt maskinpistolen som har vært savnet i 40 år.

Ivar Kraglund - tidligere leder for Norges Hjemmefrontmuseum.
Ivar Kraglund - tidligere leder for Norges Hjemmefrontmuseum.

– Våpenet var donert til museet av Gunnar Sønsteby i 1966 og var en del av utstillingen om Tungtvannsoperasjonen. Den lå inne i en monter oppå uniformsjakka til Knut Haugland som deltok i aksjonen på Vemork. Våpenet ble populært kalt «Tommygun» og var del av den personlige utrustningen til sabotørene.

– Har du noen tanker om hvordan man har klart å stjele våpenet?

– Jeg husker selv at jeg hadde problemer med å komme inn i monteret for å drive rengjøring. Den var nemlig forseglet og utstyrt med sikkerhetsglass. Det har vært en gåte hvordan noen har klart å gjennomføre tyveriet. Monteren fremsto som helt, uten tegn til innbrudd, sier Kraglund.

Våpenbeslag i Fredrikstad

Gunnar Sønsteby donerte våpenet til Hjemmefrontsmuseet, hvor det senere ble stjålet.
Gunnar Sønsteby donerte våpenet til Hjemmefrontsmuseet, hvor det senere ble stjålet.

Den 19. februar i år fant politiet store mengder sprengstoff, våpen og ammunisjon i ulåste kasser i et lagerlokale i Fredrikstad. Blant beslagene var maskinpistolen som har tilhørt Gunnar Sønsteby. En mann er tiltalt for å ha oppbevart skytevåpen, ammunisjon, sprengstoff.

Nå kan maskinpistolen komme tilbake til utstillingen den ble stjålet fra.

– Etter dette veldig spektakulære tyveriet fikk alle montre som inneholdt våpen, påsatt alarm. Reglene for oppbevaring av våpen har blitt mye strengere siden 1980-tallet. Våpen skal nå være plombert og vitale deler fjernet. Denne Tommygun-en vil ikke bli stilt ut igjen med mindre den er veldig godt sikret.

– Var våpenet som ble stjålet funksjonelt?

– Dette skjedde tidlig 80-tallet, så våpenet var sannsynligvis ikke plombert. Men sluttstykket var fjernet. Eventuell bruk var derfor ikke mulig uten å tilføre et passende sluttstykke.

Populært blant gangstere i USA

Selv om våpenet tilhørte Gunnar Sønsteby er det ikke sikkert at han selv brukte det under krigen, forteller Kraglund.

– Tommygun er et formidabelt og relativt stort våpen. Sønsteby opererte mer i det skjulte. Han hadde det på et dekningssted i Oslo i de siste 12 månedene av krigen. Men man kan ikke helt avskrive muligheten for at han har benyttet det på en aksjon.

Våpenet har sannsynligvis kommet til Norge via et flydropp fra England, over nordsjøen eller smuglet over grensen fra Sverige. Tommygun er kanskje best kjent fordi det var et populært våpen blant gangstere i USA på 1920-tallet.

– Det ble blant annet kalt for «Chicago-fele» for man kunne frakte det i fiolinkasser. Det ble også brukt av soldater i Kompani Linge under krigen, sier Kraglund.

Norske soldater fra Kompani Linge. Til venstre fenrik Alf Graven med et våpen av samme type som ble stjålet fra Hjemmefrontmuseet..
Norske soldater fra Kompani Linge. Til venstre fenrik Alf Graven med et våpen av samme type som ble stjålet fra Hjemmefrontmuseet..

Flere tyverier av våpen fra krigen

De siste årene har det vært flere innbrudd og tyverier av våpen fra museer, blant annet fra Krigsmuseet i Narvik, Rogaland krigshistoriske museum og Austrått fort i Sør-Trøndelag

Nå håper Kraglund å få fatt i den stjålne Tommygun-en for å få sjekket våpennummeret. Først da kan han med sikkerhet slå fast at det er våpenet til Gunnar Sønsteby som har dukket opp i Fredrikstad.

– Det hadde vært fint å få en avslutning på denne saken som har fremstått som en gåte. Forhåpentligvis kan vi endelig få et svar på hva som faktisk har skjedd.

Powered by Labrador CMS