Analyse

Sveriges Spiderman

De siste åtte årene har Sverige bygd opp et enormt forsvars- og sikkerhetspolitisk spindelnett med andre land. I hovedrollen: forsvarsminister Peter Hultqvist.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Med et nei-til-Nato-medlemskap i ryggmargen har forsvarsminister Peter Hultqvist signert seg varm med kolleger i særlig tolv andre vestlige land.

Hultqvist går av sammen resten av den sosialdemokratiske regjeringen, som tapte søndagens valg i Sverige. Da skal en borgerlig regjering manøvrere videre i kampen for svensk Nato-medlemskap. Om den neste forsvarsministeren heter Pål Jonson, Hans Wallmark eller noe annet, er det også bare å sende forgjengerens spidermandrakt på rens. Det er en nyttig del av arven etter Hultqvist.

Sosialdemokraten Hultqvist ble umiddelbart et av regjeringens sikreste kort da den rødgrønne Löfven-regjeringen i 2014 overtok etter den borgerlige Alliansen. Særlig den første tiden var han en superhelt også for den borgerlige opposisjonen, fordi han ledet milliardoppbyggingen av forsvaret etter år med kutt.

Omfattende nettverk

Det var et før og etter en februardato også i 2014, da Russland annekterte Krim. Siden har Sverige i gjennomsnitt inngått en ny militær avtale med ett eller flere andre land oftere enn annenhver måned.

16. februar i år holdt utenriksminister Ann Linde den årlige utenrikspolitiske redegjørelsen for Riksdagen. Hun sa at Sverige har bygd opp et «fungerende forsvarspolitisk sikkerhetsnettverk» etter 2014, altså som en direkte følge av Krim.

—Vi har inngått ca 30 avtaler og rundt 20 samarbeidsavtaler, ikke minst med våre nordiske og baltiske naboer, sa Linde en drøy uke før Russland angrep Ukraina.

Les også: Sverige ruster opp på Gotland

Regjeringsapparatet i Stockholm vil ikke dele listen med de 50 avtalene som er inngått etter 2014. Jakten resulterte likevel i en omfattende dokumentasjon over hva det er snakk om. Regjeringen redegjorde i et dokument til Riksdagen i desember 2020 for Sveriges internasjonale forsvarssamarbeid. Det kom få dager før avstemningen om den langtidsplanen forsvaret er inne i nå.

Finland er bestevennen. De andre avtalepartnerne Sverige ha nærmet seg etter Russlands annektering av Krim er USA, Norge, Danmark, Storbritannia, Nederland, Frankrike, Tyskland, Estland, Latvia, Litauen og Polen.

PAR I HJERTER: Med en æresseremoni ønsker USAs forsvarsminister, Lloyd Austin (t.h.), sin svenske kollega Peter Hultqvist vel- kommen til Pentagon 18. mai i år. Samme dag hadde Sverige og Finlands Nato-ambassadører levert sine lands søknader om å bli medlem av den vestlige forsvarsalliansen til Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i Brussel.

Nye blekksprutarmer

Som svensker flest står også den svenske forsvarspolitikken på to ben: et så sterkt nasjonalt totalforsvar som mulig og et omfattende internasjonalt samarbeide.

Her lar vi Sveriges egen forsvarsevne og avtaler partnerlandet inngikk med Nato før årets søknad om medlemskap ligge. Det samme gjelder deltagelse i FN-innsatser og en rekke avtaler om EUs forsvarssamarbeid.

Denne gangen handler det kun om avtaler Sverige har inngått med ett eller flere andre land i de knapt syv årene som gikk fra Krim i 2014 til desember 2020.

Bare der er det stablet mer enn nok byggeklosser til å heve øyenbrynene, enten du er sjef i Kreml eller bare leser denne artikkelen. Det blir ikke plass til alt.

Sverige er en forsvars-og sikkerhetspolitisk blekksprut som går arm-i-arm-i-arm med stadig flere samarbeidspartnere i andre land. Det spretter stadig ut nye armer, og spredningen minner om kongekrabben.

Det nordiske forsvarssamarbeidet står sentralt for svenskene. Over ti avtaler er signert via Nordefco. Det handler om alt fra hyppigere og større militærøvelser, utdannelse og stadig mer detaljert informasjonsutveksling. Stridsuniformer er blitt ett av mange nye elementer i det økte materiellsamarbeidet.

Forholdsvis lille Sverige er en stor militærflyprodusent. Derfor utvikler Jas Gripens hjemland en base for forsvarsindustri med Frankrike, Italia, Spania, Storbritannia og Tyskland.

JOGGER: Fra turbotempo for å få Sverige og Finland raskt godkjent som Nato-medlem har generalsekretær Jens Stoltenberg skiftet til joggesko etter Tyrkias krav. Søkerlandenes forsvarsministre Peter Hultqvist (med høyre hånd i lommen) og Annti Kaikkonen holder den nye takten. Til venstre for norsken, svensken og finnen går Sveriges forsvarssjef, Michael Bydén.

Alt for Finland

Sverige og Finlands synkronsvømming til medlemsmøtene i Nato er bare toppen av et isfjell hvor de to landenes altoppslukende interesse for hverandre fordypes kontinuerlig. Gjennom avtaler på samlebånd forberedes felles reaksjoner på ulike scenarier.

Svenskene ristet raskt av seg skuffelsen over at Finland ikke kjøpte bestevennens jagerfly før jul i fjor, selv om det ville gitt Sverige landets gjennom tidende største industriavtale. Kontrasten til raseriet over å ha blitt dumpet av Norge for det samme i 2008 er påfallende: et irritert skuldertrekk mot et primalhyl med årelang utfasing.

I mai 2014 signerte forsvarsministrene i Sverige og Finland en handlingsplan for et «dypere» samarbeide for alle våpengrener. Et knapt år senere kom «den politiska inriktningen för den fortsatta fördjupnigen». Fra 2018 omfattet «fordypningen» fred, krise og krig.

De to landene øvde på ulike scenarier for militær reaksjon på hverandres territorium: «Försvarssamarbeidet höjer dermed tröskeln för militära incidenter i närområdet.»

Symbiosen har utviklet seg så grunnleggende at det snart minner om siamesiske tvillinger. Forsvarsminister Hultqvist må i perioder ha snakket oftere med sin finske kollega enn med flere av sine egne statsrådskolleger i Stockholm.

Blikket vestover

I 2016 fikk svenskene fart på det transatlantiske samarbeidet gjennom en avtale med USA. I tillegg til den sikkerhetspolitiske dialogen utvikler de to landene fem nøkkelområder: interoperabilitet, utdannelse og øvelser, anskaffelse av materiell, forskning og utvikling og multilaterale innsatser.

Fra 2015 er også det svensk-norske samarbeid økt markant. Det synes i alt fra at to heimevern slår seg sammen under f.eks. serien med Cold Response-øvelser og til at stillingen som forsvarsattasjé ble gjennomrettet ved de to lands ambassader.

KAKE VRS KAKEBU: USA + Sverige = sant. Med Russland i kakebu for annekteringen av Krim har amerikanere og svensker inngått en rekke forsvars- og sikkerhetspolitiske avtaler. Under eventuelt ble småkaker flagget som tema da de to lands forsvarsministre møttes i Pentagon i mai.

Her er litt plukk fra Sveriges avtaler med andre land:

Storbritannia: markant tettere samarbeid etter 2014. En samarbeidsavtale om å utvikle fremtidens jagerfly ble inngått i 2019. Svensker og briter øver svært mye sammen, både bilateralt og i fellesskap med flere.

Danmark: mange tekniske avtaler, i første rekke om sjø og luft. De siste par årene har gjensidig utnyttelse av hverandres havner vært viktig.

Polen: Sammen har de to landene en geografisk nøkkelposisjon i Østersjøen, og har inngått bilateral rammeavtale. De utvikler felles strategi mellom årlige sikkerhetspolitiske rundbordsamtaler. Har også økt materiellsamarbeidet.

Frankrike: Bilateralt med materiell og nært samarbeid om internasjonale innsatser og øvelser.

Tyskland: Hyppige møter mellom toppolitikere og forsvarsledelse. Omfattende kontakt også lenger ned i hierarkiene for alle våpengrener. Stadig mer bilateral forskning og samarbeid om forsvarsmateriell.

Baltikum: Det går mange tråder på kryss og tvers mellom Sverige og de baltiske Nato-landene med grense til Russland eller Belarus. Både hver for seg og samlet har Estland, Latvia og Litauen mye kontakt med Sverige. Det omfatter øvelser og regelmessige møter mellom blant andre forsvarsministrene og svenske lærere og elever ved Baltic Defensce College i Estland.

Nederland hører også med. Står Sverige nært, men mindre bilateralt. Mye gjennom Nato og EU, og flernasjonalt samarbeid som det forsvarspolitiske forumet Norra gruppen og Joint Expeditonary Force.

Historiske klubbskifter

Sverige har ikke vist samme lojalitet til sine militære medspillere som Ole Gunnar Solkjær mot Manchester United.

Etter kun to-tre år med blått blod snudde Carl Johan sitt nye land 540 grader. I 1809 hadde Russland tatt Finland fra Sverige, en hendelse som åpnet en svensk-fransk vei til tronen for marskalk Bernadotte.

Med Carl Johan som ferskt navn hadde franskmannen knapt slått seg ned i Stockholm før han snudde seg mot Napoleon og allierte seg med Finland-tyven Russland. Premien var Norge. Sønnen Oscar I geleidet deretter Sverige mer i retning Tyskland.

Nå har ikke de nordiske landene kriget mot hverandre på over to hundre år. Etter to verdenskriger er Tyskland og Frankrike blitt venner i både EU og Nato. Siden 1945 har Sverige gått fra nøytralt til alliansefritt og ikke lenger alliansefritt etter søknaden om Nato-medlemskap.

Etter alle de vestvendte avtalene Sverige har inngått etter 2014 kan duften av Nato-medlemskap merkes. Parti for parti på høyresiden har snudd siden 1999. Nøkkelen er at Socialdemokraterna, med all sin iboende protest mot atomvåpen og Nato, har snudd 180 grader i sementen.

Spider-Hultqvist måtte bite i seg sin egen garanti mot Nato-medlemskap til landsmøtet i november i fjor. I bagasjen har han dokumentet med de minst 50 avtalene i regjeringsdokumentet fra desember 2020. Hans lojalitet mot Nato virker like solid som asfalten bombefly kan lande på. Det alene var en flytevest for svenskene da Tyrkia presset Sverige og Finland ut av motorveien til Brussel og over i hengemyra.

Det svenske forsvaret kan vri Paul Simons slager «50 ways to leave your lover» til «50 ways to find more safety».

Powered by Labrador CMS