Analyse

AMERIKANSK OPPTUR: Ifølge en finsk avis går også Finland for amerikanske F-35, i likhet med Norge og Danmark.

Finland velger F-35

Det finske forsvaret skal ha bestemt seg for Lockheed Martins F-35 som nytt jagerfly.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skriver den finske avisen Iltalehti. Hvis opplysningene stemmer, ser amerikanske F-35 ut til å vinne 3-0 over svenske Jas Gripen bare i Norden.

ANALYSE: Odd Inge Skjævesland er journalist og forfatter.

De økonomiske tapene for Sverige blir enorme.

Det vil være overraskende om den finske regjeringen ikke støtter det alternativet forsvaret mener er best.

100 milliarder i potten

Det har vært ventet at Finland skulle bestemme seg i midten av denne måneden, i hvert fall før nyttår. Landets forsvarsminister Antti Kaikkonen har sagt at målet er å klubbe avgjørelsen før juleferien.

Hvis opplysningene stemmer, betyr det at Sverige taper kampen om det som ville ha vært landets største industriavtale gjennom alle tider. Intet mindre står på spill, ifølge en av lederne i Saab-konsernet, som eier Jas Gripen.

Finland har satt av 10 milliarder euro til kjøp av nye jagerfly. Før sommeren sa Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist at kontrakten på inntil 100 milliarder kroner ville være en «historisk mulighet».

I april fristet Finland med at Sverige skulle få et overvåkingsfly med på kjøpet. Les mer her!

Svikter bestevennen

Sverige og Finland er ikke medlemmer av Nato, men er begge ivrige partnerland av forsvarsalliansen.

Den sikkerhetspolitiske utviklingen de siste årene, både i nordområdene og rundt Østersjøen, har ført de to nabolandene stadig tettere sammen. Det er få statsråder som har en så tett kontakt med en kollega i et annet land som forsvarsministrene i Sverige og Finland har med hverandre.

SVENSK NEDTUR: Svenske JAS Gripen (i forgrunnen) og norsk F-16 flyr sammen under Cold Response i 2009.

Det inngås også stadig store og små nye avtaler for å styrke det svensk-finske forsvarssamarbeidet.

Derfor vil det svi kolossalt for Sverige, både i selvfølelsen og på pungen, hvis Jas Gripen lider samme skjebne som i konkurransene i Norge, Danmark og Nederland. I alle disse tre Nato-landene vant F-35.

Totalt kan Sverige tape 200 milliarder kroner i Norden, hvis også Finland velger bort de svenske jagerflyene. Les mer her!

Nedturen begynte i Norge

For svenskene var det ille nok med Norge, før det ble en minst like stor nedtur i Danmark. Stoltenberg-regjeringens valg av F-35 og ikke minst argumentasjon mot Jas Gripen i 2008 skapte et raseri hos svenske myndigheter, som i stor grad ble dempet i offentligheten.

Hvis avislekkasjen stemmer, er det grunn til å tro at disse 13 år gamle sårene snart blir revet opp igjen.

Svenskene tapte ikke bare i Norge. Vondt ble verre fordi Danmark droppet Jas Gripen umiddelbart da Norges argumentasjon mot det svenske flyet nådde de innerste og avgjørende sirkler i både den danske regjeringen og i Folketinget.

I stedet for en positiv dominoeffekt der Nato-veteranen Norge startet, etterfulgt av Danmark og Nederland, ble det tap på tap. Dermed har Jas Gripen til gode å vinne finalen i en av Formel 1-flyenes grand slam-turneringer. Trofeene har kommet på lavere nivåer.

Selv om Norden takker nei til svenske fly, selger «söta bror» militære fly til store deler av verden. Les mer her!

Politisk halmstrå

Iltalehti baserer sin sak søndag kveld på forsvars- og utenrikspolitiske kilder. Ifølge den finskspråklige avisen har forsvarsledelsen allerede presentert sitt forslag om F-35 for Forsvarsdepartementet.

Det tyder på at den endelige konklusjonen ikke er langt unna.

Nå gjenstår siste ord: regjeringens vedtak.

Den sosialdemokratiske statsministeren Sanna Marin har Vänsterpartiet med i sin regjering. Men på samme måte som optimistiske Jas Gripen-tilhengere i SV ble skuffet over sosialdemokraten Jens Stoltenberg i 2008, vil det være svært overraskende om Marin peker på noe annet enn forsvarets ønskede kandidat.

Eurofighter Typhoon og franske Dassault Rafale har, sammen med F-35 og Jas Gripen, vært med i konkurransen i Finland.

Forsvarsdepartementet i Finland vil ikke kommentere saken.

Powered by Labrador CMS