Nyheter:
Sverige frister Finland med milliardfly
Sverige håper å lande kampflykontrakt på drøyt 100 milliarder kroner.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Torsdag 29. april er fristen for fem jagerflyprodusenter å levere sine siste tilbud til finnene. Etter årelang flørting, finpusser nå alle konkurrentene sine svar på finnenes siste spørsmål og krav.
Det er her svenskene i tillegg til jagerflyet Jas Gripen er i ferd med å dra frem det de håper skal være et avgjørende ess i pokerspillet om kontrakten verd 10 milliarder euro (over 100 milliarder norske kroner): Militærflyet GlobalEye.
Verdt flere milliarder
Hvis Finland velger SAABs Jas Gripen, skal de blant annet få et eksemplar av overvåkingsflyet GlobalEye med på kjøpet. Det sier noe om hvor viktig innspurten i konkurransen er for de involverte. Det er vanskelig å vite hvordan SAABs budsjett- og tallknusere tenker konkret i forhold til Finland, men det er et aktuelt sammenligningsgrunnlag:
De forente arabiske emirater skal ha to GlobalEye fra svenskene. Det fakturerer SAAB 1,018 milliarder amerikanske dollar for. Det betyr drøyt 500 millioner amerikanske dollar per fly, som tilsvarer godt over fire milliarder norske kroner. Den summen kan man få omtrent en Bjørvika-opera for. Og det kommer på toppen som et varsel om en ekstra morgengave hvis det svenske frieriet gir et finsk ja.
SAAB får tung støtte
Den svenske staten viser i disse dager at den stiller seg bak industrikonsernet SAABs anstrengelser for å vinne kontrakten for Jas Gripen til Finland. I vårproposisjonen, som tilsvarer Revidert nasjonalbudsjett i Norge, ber den rødgrønne regjeringen Riksdagen om hjelp.
Mindretallsregjeringen vil ha en fullmakt til å gjøre klar en svensk forpliktelse overfor finnene allerede i løpet av dette året. Så vil regjeringen til høsten, i forbindelse med statsbudsjettet for 2022, komme tilbake til hvor mye ekstrapenger det er snakk om. Det dreier seg om milliardbeløp, men det er for tidlig å si hvor stort.
Det er ennå noen uker til vårbudsjettet blir vedtatt i Riksdagen. Likevel kan forsvarsminister Peter Hultqvist (Socialdemokraterna) allerede gå i gang. Han har full støtte i Riksdagen.
Det bekrefter to sentrale opposisjonspolitikere overfor Forsvarets forum:
– De borgerlige partiene er enige om å støtte regjeringens forslag, sier leder i forsvarskomiteen, Pål Jonson fra Høyres søsterparti Moderaterna.
Strategisk viktig for svenskene
– Det er av stor strategisk verdi at Finland velger samme kampfly som Sverige har, sier Hans Wallmark, Moderaternas hovedtalsmann i utenrikskomiteen, som argument for støtten.
Begge understreker at det er en forutsetning at mer penger til harmonisering av jagerfly med finnene, ikke skal gå ut over andre deler av det svenske forsvaret. Den svenske hæren har vært bekymret for det. Det vil ikke være overraskende om Finland bestemmer seg senere enn neste års statsbudsjett blir lagt fram i Sverige. Likevel, og med pandemiens gigantkostnader i årene fremover hengende over seg, har den svenske regjeringen allerede nå skaffe seg ryggdekning i Riksdagen.
Risikerer finsk svik
I utgangspunktet er Sverige finnenes forsvarspolitiske bestevenn. Men når Finland i løpet av året skal bestemme seg for nytt jagerfly, kan «utroskap» bli opplevd som en dyd av nødvendighet for statsminister Sanna Marins regjering.
Svenske Jas Gripen er bare en av fem friere, og møter tøff konkurranse, ikke minst fra to amerikanske giganter: Boeing F/A-18 Super Hornet og Lockheed Martin F-35.
Norge og Danmark har valgt Lockheed Martin F-35, og Finland har i dag et Hornet-fly.
I tillegg deltar franske Dassault Rafale og Eurofighter Typhoon, som flere europeiske land står bak.
Finske generalers sans for amerikanske løsninger er en ulempe for SAAB. Selv om de besluttende myndigheter i Finland er tause som graven, mener flere militære eksperter at både Super Hornet og F-35 ligger godt an. Verken i Finland eller Sverige vil det være en overraskelse om politikerne følger generalenes råd, men det kan ikke tas for gitt.