Analyse
Erfaren ryddegutt ny dansk forsvarsminister
Omstridte Trine Bramsen erstattes av omstridte Morten Bødskov som Danmarks forsvarsminister.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Bramsen fortsetter i den sosialdemokratiske regjeringen, men sparkes i praksis nedover på rangstigen som ny statsråd med ansvar for likestilling og det flate landets transport.
Bødskovs posisjon styrkes når skatteministeren blir forsvarsminister. Han får dermed også plass i regjeringens sikkerhetsutvalg.
Tilfeldig skifte
Fredagens vaktskifte på Forsvarsdepartementets sjefskontor kom litt tilfeldig. Det var et ledd i en rokade som ble tvunget fram av mistillit mot transportministeren.
Det har stormet såpass rundt Bramsen at det både er naturlig og overraskende at hun går av som forsvarsminister. Overraskende fordi mye kritikk mot en statsråd fra politiske motstandere kan gjøre en regjeringssjef sta og beholde vedkommende på ren trass.
— Trine Bramsen har været en dyktig forsvarsminister og håndtert en rekke vanskelige saker, sa statsminister Mette Fredriksen fredag, og la til: — Det er ikke et spørsmål om hun er rette kvinne i Forsvarsministeriet.
Det er samtidig naturlig at Bramsen får noe annet å gjøre. Den neste langtidsplanen for det danske forsvaret skal tre i kraft fra 2024. Arbeidet er allerede i gang. Da kan det være gunstig med en ny forsvarsminister, fordi Bramsen har kommet på kant med flere partier som det søkes etter til et bredest mulig forlik. Forholdet til forsvarets ledelse har heller ikke vært friksjonsfritt, for å si det mildt.
Det har vært mye uro rundt Bramsen. Da Taliban var godt i gang med å erobre Kabul, reiste hun til Ærø sør for Fyn. Hun sa selv at det var en tjenestereise og var ikke klar over hvor ille det var i Afghanistan. Kritikerne mener hun dro dit som en del av valgkampen foran fjorårets kommunevalg.
Ingen dansk Hultqvist
Samtidig ville det ha vært å gi kritikerne rett hvis Bramsen hadde forsvunnet helt ut av regjeringen.
Bramsen har aldri fått en posisjon i Danmark som hennes partikamerat Peter Hultqvist har hatt i Sverige. I snart åtte år har han vært et av de sikreste kortene i den rødgrønne regjeringen. Selv den borgerlige opposisjonen så lenge på Hultqvist som den beste de kunne ha i Forsvarsdepartementet.
Tidligere statsminister Stefan Löfven satte i praksis sin stilling inn på å få beholde Hultqvist da et flertall i Riksdagen krevde bl.a. hans avgang i forbindelse med IT-skandalen i 2017. En slik posisjon har ikke Bramsen hatt hos statsminister Fredriksen.
Erfaren slugger
Odd Roger Enoksens nye danske kollega har foran seg en formidabel ryddesjau. Som skatteminister har han hatt mer enn nok å stri med. I Forsvarsdepartementet venter mer. Der har hakeslippene kommet igjen og igjen de siste årene, med blant annet maktkamp mellom statsråden og forsvarets ledere.
I tillegg er Danmark plaget av en omfattende etterretningsskandale, der både en tidligere forsvarsminister og tidligere etterretningssjef kobles til straffbare handlinger og fare for rikets sikkerhet.
Ironisk nok skjedde statsrådsskiftet i Forsvarsdepartementet samtidig som byretten i København skulle avgjøre om varetektsfengslingen av den tidligere sjefen for forsvarets etterretningstjeneste, Lars Findsen, skulle forlenges.
Rødts søsterparti sto bak
I Norge bykser Rødt frem på meningsmålinger. I Danmark har de et storesøsterparti, Enhedslisten. De siste ti årene har partiet markert seg i vårt naboland i sør, blant annet med flere svært dyktige og unge kvinnelige partiledere.
Som Bjørnar Moxnes startet prosessen som tvang nåværende Frp-leder Sylvi Listhaug til å gå av som justisminister i 2018, står Enhedslisten bak at transportminister Benny Engelbrecht måtte gå av på grunn av en unnlatelsessynd.
Han hadde holdt tilbake CO2-beregninger i en stor infrastrukturplan om bygging av bl.a. nye motorveier. Den borgerlige opposisjonen erklærte sin mistillit, og da Enhetslisten fulgte opp, ble det flertall – og statsråden måtte gråtende trekke seg.
—Det er Enhetslistens beslutning, sa statsminister Mette Fredriksen.
Løy og måtte gå av
I 2013 opplevde justisminister Morten Bødskov en kræsjlanding i sin politiske karriere. Også da var det Enhedslisten som sto bak.
Bødskov innrømmet å ha løyet overfor Folketinget da han fikk avlyst et politikerbesøk i fristaden Christiania. Justiskomiteen i Folketinget skulle besøke fristaden Christiania i 2012. Det fant justisministeren ut at de ikke skulle – og spilte ikke med åpne kort.
Pia Kjærsgaard og en annen toppolitiker i Dansk Folkeparti skulle være med. Det mente Politiets Efterretningstjeneste økte risikoen med besøket. Bødskov holdt det imidlertid for seg selv, og orienterte ikke utvalget om det.
I stedet fabrikkerte han en usann forklaring om at besøket måtte avlyses fordi Københavns politidirektør ikke kunne være med.
Det var denne falske forklaring som tvang ham til å gå av, fordi Enhedslisten hadde mistet tillit til justisminister Bødskov. Han måtte gå på grunn av noe det rødeste støttepartiet syntes var «meget alvorlig» og «ekstremt bekymringsfult», som Enhedslistens daværende justistalskvinne Pernille Skipper uttrykte det.
Krevende post
En av Danmarks tyngste politikere de siste tyve årene, Venstres Claus Hjort Frederiksen, var forsvarsminister fra 2016 til 2019. Nå er han siktet for å ha brutt taushetsplikten.
Hjort Fredriksen ble avløst av Trine Bramsen. Og nå skal Morten Bødskov rydde opp.
Han kan trøste seg med at tilgivelse er mulig i dansk politikk. Dagens utenriksminister måtte først noen år ute i kulden etter en «Metoo»-sak i 2008. Da kan kanskje en som ble sparket som justisminister på grunn av usannheter i 2013 reise seg som ryddegutt i Forsvarsdepartementet.