ANERKJENNELSE: Sjef for Luftforsvaret Øivind Gunnerud delte onsdag ut medaljen for internasjonal tjeneste til de norske mannskapene som har trent opp ukrainske F-16-soldater i Danmark.Foto: Krister Sørbø, Forsvarets forum
Trente ukrainske F-16-piloter: – Vi har kommet veldig mye nærmere krigen
Onsdag fikk piloter og bakkemannskaper som har trent ukrainske F-16-piloter anerkjennelse fra Forsvaret. En enestående innsats, sier sjefen for Luftforsvaret.
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
– Flere av ukrainerne er nå på vei til frontlinjen. Noen av dem vil dessverre aldri returnere. Det gir oppdraget deres en ny og meningsfull dimensjon, så takk for den enestående innsatsen.
Annonse
Slik avsluttet sjef for Luftforsvaret Øivind Gunnerud sin tale til personellet fra Operation Falcon Endeavor onsdag.
Deretter fikk piloter, mission support-soldater og teknisk personell fra Luftforsvaret og Kongsberg Aviation Maintenance Services (KAMS) tildelt Forsvarets medalje for internasjonal tjeneste.
Medaljen får de for sitt bidrag til utdanningen av ukrainsk F-16-personell i Danmark.
Luftforsvarssjefens ord har gjort seg gjeldende allerede før det norske bidraget dro hjem fra Danmark.
På sensommeren i år fikk instruktørene melding om at en av deres ukrainske elever hadde mistet livet, etter at flyet han satt i var blitt skutt ned.
– Det er veldig individuelt hvordan man takler sånt. Mange av oss har tidligere gjort oss opp noen tanker om hvordan det er å miste kollegaer eller å ta liv i krig, sier Erlend Nordtun til Forsvarets forum.
– Men man kommer jo tett på dem, så det er klart at man kjenner på det.
Nordtun har de siste månedene vært styrkesjef for det norske bidraget i Danmark.
– Selv om vi «bare» har vært i Danmark, så kjenner nok mange at vi har kommet veldig mye nærmere krigen og fått et helt annet følelsesmessig engasjement i det som foregår der.
Mye kunnskap på kort tid
Norge har det siste året bidratt med opplæringen av ukrainske piloter i Danmark, sammen med andre allierte land.
Det norske bidraget har nå pakket sammen og de ukrainske pilotene er tilbake i Ukraina. Utdanningen har vært kortere enn det som er normalt for norske jagerflypiloter.
– Vi har ønsket å gi dem så mye kunnskap som mulig på så kort tid. Det ligger et enormt potensial i våpenplattformen F-16, men mange av de tingene norske piloter kan gjøre, krever mange år med trening, sier Nordtun.
Instruktørene har fått gode tilbakemeldinger etter bidraget, men ifølge Nordtun skulle flere av dem gjerne delt enda mer med sine ukrainske kollegaer.
– Vi får veldig mye skryt, men ukrainerne ønsker seg jo mer.
– Likevel er det de har gjort nå, både defensivt og offensivt, veldig imponerende. De får til utrolig mye med utrolig lite, i et trusselbilde som vi ikke hadde forventet at var overlevbart, sier Nordtun.
I tillegg til sjef for Luftforsvaret, var Luftforsvarets sjefssersjant Didrik Sand og statssekretær i Forsvarsdepartementet Hans Christian Kjølseth (Sp) til stede.
– Vi befinner oss i en tid preget av krig og usikkerhet i Europa og arbeidet som dere har utført på særdeles kort varsel med F-16, en flytype som Luftforsvaret har faset ut, er intent mindre enn eksepsjonelt, sa Gunnerud.
«Den beste opplæringen som er tilgjengelig»
Statssekretær Kjølseth takket bidraget på vegne av regjeringen.
– Ukraina kjemper for sin overlevelse og frihet. Deres forsvarskamp mot russlands aggresjon er samtidig en kamp for demokratiske verdier. Derfor er Ukrainas forsvarskamp sentral også for norske interesser og norsk sikkerhet.
Helt siden Russlands fullskalainvasjon i februar 2022 har Ukraina bedt om vestlige jagerfly. Landet hadde en tynn og aldrende flyflåte, med kun et fåtall sovjetiske MiG-29 og Su-27 jagerfly. Først i august 2023 ble det endelig bekreftet at Nederland og Danmark ville donere F-16.
I juli 2024 bestemte regjeringen at også Norge skulle donere seks f-16. Da var allerede to norske F-16 treningsfly, samt ti norske instruktører, på plass i Danmark for å drive opplæring av ukrainsk personell.
– Opplæring på F-16 er et kritisk ukrainsk behov. Opplæring av flygere og støttepersonell er en forutsetning for at donerte fly skal kunne operere over tid.
Det norske bidraget i Danmark bidrar direkte til at det ukrainske luftforsvaret blir bedre, sier Kjølseth.
– Derfor er dette en veldig viktig del av Norges støtte til Ukrainas frihetskamp og det er imponerende hvordan dere har taklet kulturforskjeller og sterkt tidspress. Deres ferdigheter har gitt Ukraina den beste opplæringen som er tilgjengelig, på veldig kort tid.
Forsvarets medalje for internasjonal tjeneste
Forsvarets medalje for internasjonal tjeneste (FMIT) ble besluttet innført av forsvarssjef Eirik Kristoffersen 1. januar 2023.
Den tildeles personer som har tjenestegjort i utlandet i forbindelse med oppdrag som ikke faller under begrepet «internasjonal operasjon».
Soldatene som deltar i eksempelvis Operasjon Interflex og Natos Enhanced Forward Presence (eFP) i Litauen mottar denne medaljen ved hjemkomst.
Medaljen er geografisk begrenset, i den form at kun personer som har gjort en internasjonal innsats utenfor Norges grenser, kan motta den. Veteranorganisasjonen NVIO har foreslått endringer i statuttene for å inkludere blant annet Operasjon Gungne, som utdanner ukrainske soldater på samme måte som instruktørene i Interflex, men hvor utdanningen foregår innenfor Norges grenser.