Nyheter

AFGHANISTAN: Norske styrker i Faryab-provinsen i 2006 med en tolk ansatt av Forsvaret i samtale med sivilbefolkningen.
AFGHANISTAN: Norske styrker i Faryab-provinsen i 2006 med en tolk ansatt av Forsvaret i samtale med sivilbefolkningen.

Regjeringen holder døren lukket for afghanske eks-ansatte

Mens regjeringen oppfordrer alle nordmenn til å forlate Afghanistan, nekter den fortsatt å hente ut afghanere som har jobbet for norske styrker.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Situasjonen er livsfarlig for de afghanske eks-ansatte, mener SVs Karin Andersen. Hun krever at de får sine søknader vurdert på nytt.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Å lukke døra for dem er ikke akseptabelt og Norge kan ikke løpe fra ansvaret nå, sier hun til NTB.

Regjeringen har tidligere i år gitt enkelte eks-ansatte opphold i Norge, men avvist søknaden til flere eks-ansatte, som også har sagt at de frykter for sin sikkerhet etter å ha bistått Nato-styrker.

Les også: NVIO: – Vi har et moralsk ansvar for å vurdere sakene til afghanske ansatte på nytt

Nå er Taliban på frammarsj, og nordmenn bes om å evakuere landet, men regjeringen holder døren lukket og vil ikke vurdere søknader fra tidligere ansatte på nytt, melder Vårt Land.

– Vi har forståelse for at situasjonen i Afghanistan er krevende. Det er flere av dem som har vært ansatt av Forsvaret og deres familier, som har fått komme til Norge. Det legges ikke opp til nye vurderinger for dem som tidligere har fått avslag, sier statssekretær Hilde Barstad (H) til avisen.

Les også: Sverre Diesen om lokalt ansatte afghanere: – Taliban kommer neppe til å vise nåde

Dette ståstedet er blitt kraftig kritisert av flere tidligere forsvarstopper. Tidligere hærsjef Robert Mood sa i sommer til Forsvarets forum at de ansatte risikerer å bli drept, og at Norge har påtatt seg et ansvar for deres sikkerhet.

Powered by Labrador CMS