Nyheter

TILDEKKET: Utstillingsdukkene i Afghanistan har fått dekket til ansiktene sine etter at Taliban tok makten.

I Kabul må selv utstillings­dukkene dekke ansiktet

Med Taliban ved makten har utstillingsdukkene i Kabul fått en underlig framtoning. Plastposer og aluminiumsfolie har reddet dem fra halshogging.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dukkemaskeringen skyldes Talibans puritanske tolkning av sharialovene, som også har ført til at kvinner blir nektet både arbeid og utdanning.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I utgangspunktet mente Taliban at alle utstillingsdukkene burde fjernes fra butikkvinduene og få hodene kuttet av. Årsaken er det islamske regimets forbud mot statuer og avbildninger av mennesker, som begrunnes med at de kan bli gjort til idoler og bidra til avgudsdyrkelse

Da kravet om å fjerne utstillingsdukkene kom, var det enkelte butikkeiere som føyde seg. Andre nektet. Da ville verdifulle dukker bli ødelagt, og de argumenterte med at de trengtes for å få vist fram varene for kundene.

Kreative løsninger

Taliban lot seg overtale og gikk med på å la utstillingsdukkene bli stående – men kun hvis hodene ble tildekket.

I forsøket på å gjøre både Taliban og kundene fornøyd, har oppfinnsomme butikkeiere gått nye veier. Det symboltunge resultatet er å se i Lycee Maryam-gaten, en handlegate nord i Kabul der kjolebutikkene ligger på rekke og rad.

PLASTPOSER: Ikke alle har råd til å dekke til hodene med tekstiler og aluminiumsfolie. Et billigere alternativ er plastposer.

Her er både utstillingsvinduer og butikklokaler fulle av utstillingsdukker iført fargerike kjoler og selskapsantrekk – og med ulike typer kreative «hodeplagg» som matcher kjolene.

– Jeg kan ikke dekke hodene til utstillingsdukkene med plast eller stygge ting for da ville utstillingsvinduet mitt blitt stygt, sier innehaveren Bashir.

I likhet med de andre butikkeierne som har valgt å beholde utstillingsdukkene, ønsker han kun å oppgi fornavnet i frykt for represalier.

Halvert salg

Kjoler med mye pynt har alltid vært populært i afghanske brylluper. Også før Taliban tok makten for halvannet år siden, var brylluper en sjelden mulighet for kvinner til å kle seg i sin fineste stas. Også da var samfunnet svært kjønnsdelt, og brylluper var en etterlengtet mulighet til å ha selskaper der både menn og kvinner kunne være til stede.

Men etter hvert som afghanerne er blitt fattigere, har kjolene blitt enklere.

Ifølge Bashir er salget halvert sammenlignet med hva det var før regimeskiftet.

– Å kjøpe bryllupskjoler, selskapskjoler og tradisjonelle kjoler er ikke lenger en prioritet. Folk tenker mer på å få tak i mat og overleve, sier han.

FORNØYD: En butikkeier sier han synes utstillingsdukkene er blitt enda finere.

En annen butikkeier, Hakim, har brukt aluminiumsfolie til å skjule ansiktene på utstillingsdukkene. Og han er fornøyd med løsningen.

– Jeg gjorde denne trusselen om til en mulighet, og jeg gjorde det på en måte som gjør utstillingsdukkene enda mer attraktive enn før, sier han.

Ikke alle har råd til å bruke aluminiumsfolie og fløyel. I en annen butikk har eieren nøyd seg med å tre plastposer over hodene på utstillingsdukkene. Rekken av pyntede dukker med svarte hetter over hodene får tankene til å fly til helt andre ting enn fest og bryllup.

Les også: «Han prøvde å ta livet av meg og mine. Jeg skjøt ham først»

Avviser begrunnelse

Med jevne mellomrom kommer landets moralpoliti på inspeksjon for å kontrollere at dukkene framstår som anstendige. Aziz, en annen butikkeier, erkjenner at han er helt uenig i Talibans argumenter.

FOLIE: Aluminiumsfolie sørger for at butikkeiere kan beholde utstillingsdukkene sine.

– Alle vet at utstillingsdukker ikke er idoler, og ingen kommer til å tilbe dem. I alle muslimske land blir utstillingsdukker brukt til å stille ut klær, sier han.

Også noen få mannlige utstillingsdukker har fått plass i butikkene, og også de har fått hodene tildekket. Her er ingen kjønnsforskjell, slik det er ute i gatene.

Les også: Den siste norske sjefen i Afghanistan

Løftebrudd

Like etter maktovertakelsen lovet Taliban at de ville la kvinner både jobbe og gå på skole. Nå er situasjonen omtrent som den var da Taliban styrte landet sist gang – for over 20 år siden.

Jenter får ikke lov til å gå på skole etter sjette klasse, de er utelukket fra de fleste jobber, og de har fått påbud om å dekke ansiktet når de går ut.

BRUDEKJOLER: Utstillingsdukker med brudekjoler i en butikk i Kabul.

En kvinne som nylig besøkte Lycee Maryam-gaten, sier at utstillingsdukkene gjør sterkt inntrykk.

– Når jeg ser dem, føler jeg at disse utstillingsdukkene også er fanget, og jeg får en følelse av frykt, sier kvinnen, som kun vil oppgi fornavnet sitt, Rahima.

– Det føles som om jeg ser meg selv bak disse butikkvinduene. En afghansk kvinne som har mistet alle rettighetene sine, sier hun.

Les også: CRU-soldater flyktet fra Kabul – starter et nytt liv i Norge

SYMBOL: En purpurfarget fløyelshette er tredd over hodet til en dukke med gullbrodert fløyelskjole. Utstillingsdukkene er blitt et symbol på Taliban-regimets puritanske styre.



Powered by Labrador CMS