Nyheter

PÅRØRENDESTUDIE: Belinda Ekornås ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress forsker på veteranfamilier.

Trenger flere svar fra veteranfamilier

Forskerne bak den store studien på veteraners nærmeste pårørende trenger flere respondenter. Så langt har de ikke fått mange nok svar.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Både det som er bra og fungerer i familienes hverdag før, under og etter internasjonale oppdrag, men også det som er utfordrende, er det viktig å finne ut mer om. Særlig er vi opptatt av barnas perspektiv, sier Belinda Ekornås. Hun er psykologspesialist og forsker ved Nasjonalt kompetansesenter for vold og traumatisk stress (NKVTS), som gjennomfører pårørendestudien i samarbeid med Forsvaret.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Les mer: Skal forske på veteranfamiliene i banebrytende prosjekt

– Vi vil gjerne ha en så stor bredde som mulig i vårt forskningsgrunnlag, blant annet hvor familiene bor, hvilke forsvarsgrener veteranene tilhører og annet.

200 respondenter håper forskerne på totalt.

Via FPVS og Digipost

I slutten av september ble den store undersøkelsen om pårørende til veteraner igangsatt.

Veteraner som var i utenlandstjeneste mellom 2012 og 2019 har fått brev i posten med invitasjon til å delta. Vedlagt var spørsmålskjema til veteranen, til partner og til barn. Formelt er det Forsvarets personell- og vernepliktssenter (FPVS) som har adresselister og sender ut brev med spørreskjemaer.

Les også: For hver soldat Norge sender ut, er det minst like mange som er berørt hjemme. Men de vet Forsvaret alt for lite om.

Veteranene får nå invitasjon til studien på ny via Digipost.

– Vi i håper dette skal gjøre det lettere for veteranen å videresende til resten av familien, sier Ekornås.

Også en venn

Forskerne bak studien vil nå frem til veteranenes nærmeste pårørende, og i tillegg gjerne en nær venn av veteranen, for å finne ut hvordan internasjonale operasjoner påvirker familien.

– De kan velge å bare svare på spørreskjemaet, eventuelt også delta i intervju, eller bare én av delene, sier Belinda Ekornås.

– Hvis en eller flere i familien kan ta seg tid til intervju, er det uvurderlig for forskningsgrunnlaget vårt, legger hun til.

Les også: Dette er en hyllest til de hjemme

Siden spørreskjema adresseres til veteranen, er forskerne avhengig av at han eller hun videreformidler til sine nærmeste med oppfordring om å delta.

Nærheten i kontakten

– Rapporten som blir resultatet av undersøkelsen skal gjøre både Forsvaret og flere ulike instanser i samfunnet bedre i stand til å ivareta veteranfamiliene, det er hovedformålet med at prosjektet gjennomføres, sier Ekornås.

Hun sier videre at forskerne er helt åpne til hva familiene kommer til å fortelle om hverdagen sin.

– I Danmark fant man for eksempel ut det tar tid før den som har vært ute blir en del av familien igjen - spesielt barna henvendte seg lenge mest til den andre forelderen. Og at det er viktigere med nærhet i den kontakten veteranen har med familien, enn hvor hyppig kontakt skjer.

Forskningsprosjektet er finansiert av Helse- og omsorgsdepartementet, Forsvarsdepartementet, Barne- og familiedepartementet samt Forsvaret og nedfelt i stortingsmelding 15 2020-2021.

Se video: Forsvarets sjefssersjant Rune Wenneberg oppfordrer på Facebook om å delta i studien

Powered by Labrador CMS