Nyheter

SANKSJONERT:Amir Khan Muttaqi (nummer to f.h.) er den eneste av Talibans 15 representanter som er sanksjonert av FN. Han er imidlertid unntatt reiserestriksjoner for å delta i fredsmøter.

Huitfeldt: Taliban kan bruke Oslo-besøket som propaganda

Norges nærstående allierte ønsket likevel et slikt møte, ifølge utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I et skriftlig svar til stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen (Frp) om Oslo-samtalenes internasjonale signaleffekt, fastholder utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) at forrige ukes møter ikke er det samme som en anerkjennelse av Taliban.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det er en risiko for at Taliban vil forsøke å bruke besøket i propagandaøyemed, skriver Huitfeldt i svaret.

– Men et samlet internasjonalt samfunn har en felles holdning om at det er for tidlig med noen form for anerkjennelse av den midlertidige Taliban-regjeringen i Afghanistan.

Les Anniken Huitfeldts kronikk «Derfor snakker vi med Taliban» her!

Må respektere krav

Ifølge Huitfeldt må Taliban vise at de respekterer kravene om et mer etnisk og politisk inkluderende samfunn. Det innebærer blant annet jenter og kvinners rett til utdanning og arbeid.

– I tillegg må Taliban vise troverdige skritt for å hindre at Afghanistan igjen blir utgangspunkt for internasjonal terrorisme, skriver Huitfeldt.

Ifølge Huitfeldt var Oslo-samtalene drøftet med Norges nærstående land og allierte.

– Disse ønsket slike møter, og vi står samlet om at dette hverken er, eller innebærer skritt i retning av, anerkjennelse.

Regjeringen har flere ganger avvist at møtene er noe skritt i retning av anerkjennelse av Taliban, og ifølge Huitfeldt er dette tydeliggjort overfor Norges allierte, så vel som overfor Taliban.

Les også: Regjeringen må bruke forhandlingene med Taliban til å hente tidligere ansatte av Forsvaret til Norge, mener Rødt.

Vil oppklare «mulig misforståelse»

Amundsen stiller også spørsmål om hvorvidt det ble gjennomført en bakgrunnssjekk av de 15 representantene som besøkte Norge.

Til det understreker Huitfeldt at ingen av dem er internasjonalt ettersøkt for terrorvirksomhet.

– Av de personene er bare delegasjonens leder Amir Khan Muttaqi sanksjonert av FN, men han er unntatt reiserestriksjoner for å kunne delta i møter relatert til fred og stabilitet.

Det ble vedtatt i FNs sikkerhetsråds sanksjonskomité den 22. desember 2021.

En av representantene, Anas Haqqani, var inntil nylig svartelistet av USA for bånd til terrorvirksomhet, ifølge NRK. Haqqani er best kjent som broren til Sirajuddin Haqqani, leder av Haqqani-nettverket. Nettverket stod bak angrepet på Serena hotell i Kabul i 2008, hvor den norske journalisten Carsten Thomassen ble skutt og drept.

Alt dette var en del av bakgrunnssjekken, ifølge Huitfeldt.

– Men Anas Haqqani er ikke underlagt individuelle reiserestriksjoner, forklarer hun.

Seniorforsker Arne Strand overlevde Taliban-terror for fire år siden. Nå spør han: «Hva er alternativet til dialog?» Les mer her.

Powered by Labrador CMS