Nyheter

SMYKKE: Forsvarssjef Eirik Kristoffersen og billedkunstner Vebjørn Sand tar en titt på kjedet til Eystein Røset (102). I bakgrunnen står barnebarnet til krigsveteranen.

– Jeg bærer ikke nag til tyskerne

Eystein Røset ble skutt av tyskerne under krigen. Denne uka var han æresgjest på Operaen og kunstustillingen Roseslottet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Denne gikk opp i armen. Kula kom fra en tysk Mauser-rifle. Jeg fikk laget et smykke av det, sier Eystein Røset (102) og holder fram halskjedet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

SKUTT: Eystein Røset fikk laget et smykke av prosjektilet i anledning 100-årsdagen sin.

– Jeg bærer likevel ikke noe nag til tyskerne, fortsetter den 102 år gamle veteranen.

Røset er trolig en av de eldste gjenlevende som deltok i kampene mot den tyske okkupasjonsmakten i Norge. Han kjempet for Norge under et av de blodigste slagene på norsk jord under krigen, i Gratangen i Nord-Norge.

Først flere uker etter at han var skutt ble Røset operert og fikk fjernet prosjektilet. Da sto han i fare for blodforgiftning.

Torsdag 19. august var han først æresgjest på operaen sammen med blant andre statsminister Erna Solberg og Kong Harald.

Eget portrett

Noen timer senere deltok han da en ny del av kunstinstellasjonen Roselottet ble åpnet.

Les også: Ifølge Vebjørn Sand blir Roseslottet en opplevelse i frihet, demokrati og fem tunge år med okkupasjon

I følge med et godt voksent barnebarn, tok han han seg god tid til å studere de mange portrettene av veteraner og tidsvitner som står utstilt på toppen av Oslo på Frognerseteren.

Hva synes du om portrettet av deg selv?

– Det er jo helt fantastisk. Jeg skjønner ikke hvordan han får det til, og på så kort tid da, sier Røset.

Jobber med flere malerier

Vebjørn Sand, kunster og den mest fremtredende drivkraften bak kunstinstallasjonen Roseslottet, sier at han håper Roseslottet blir værende på tomta som leies av Oslo kommune.

MALERIER: Eystein Røset har vært på Roleslottet tidligere. Nå var han med på åpningen av en ny del av utstillingen

– Vi håper vi kan være her fram til 2025. Da er det 80 år siden frigjøringen. Jeg jobber nå med 20 nye malerier og jeg håper vi kan få flere, sier Sand.

Han har uttalt og det er alt for få malere som har tatt for seg 2. verdenskrig.

– Der krig spiller seg ut dukker engler og demoner opp. Jeg maler en tid da liberale frihetsverdier sto opp mot de totalitære ismene som hevdet å stå over menneskene, har Sand tidligere sagt til Forsvarets forum.

Bildegalleri:

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) inviterte krigsveteraner og tidsvitner til Roseslottet for å offisielt åpne en ny del hvor 80 motstandskvinner og -menn er portrettert av Vebjørn Sand.
Etterretningstjenestens avdøde sjef Kjell Grandhagens barnebarn, Anders Jankov, fremførte Nordahl Griegs "Til ungdommen".
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) inviterte krigsveteraner og tidsvitner til Roseslottet for å offisielt åpne en ny del hvor 80 motstandskvinner og -menn er portrettert av Vebjørn Sand. Forsvarssjef Eirik Kristoffersen var også til stede. Mona Levin fotografert under seremonien.
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) inviterte krigsveteraner og tidsvitner til Roseslottet for å offisielt åpne en ny del hvor 80 motstandskvinner og -menn er portrettert av Vebjørn Sand.
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) inviterte krigsveteraner og tidsvitner til Roseslottet for å offisielt åpne en ny del hvor 80 motstandskvinner og -menn er portrettert av Vebjørn Sand. Forsvarssjef Eirik Kristoffersen var også til stede. August Rathke på vei ut av utstillingen etter seremonien.

Ødeleggelser og overgrep

At vi må være på vakt overfor totalitære krefter og aldri glemme brutaliteten under 2. verdenskrig, var også budskapet fra Frank Bakke-Jensen. Forsvarsministeren holdt en følelsesladet tale foran titalls tidsvitner og veteraner fra 2. verdenskrig.

– 2. verdenskrig var en katastrofe av uforståelige dimensjoner. Når ord ikke lenger strekker til, kan vi bruke kunst. Mange vil også si at det er kunsten som gjør oss til mennesker, sa Bakke-Jensen under talen.

Forsvarsministeren, sjef Forsvarsstaben Elisabeth Natvig, forsvarssjef Eirik Kristoffersen og Vebjørn Sand går gjennom den nye delen av utstillingen.
Powered by Labrador CMS