Nyheter

KONGELIG: Kong Harald deltok på regjeringens lunsj med krigsseilere, veteraner og tidsvitner fra 2. verdenskrig i Operaen i Oslo torsdag.

Kongefamilien takket krigsveteranene på frigjøringslunsj

Kronprins Haakon takket krigsveteraner og tidsvitner etter 2. verdenskrig på regjeringens frigjøringslunsj i anledning 75-årsdagen for frigjøringen.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Også kong Harald, prinsesse Astrid, fru Ferner og representanter fra det offisielle Norge var blant dem som var til stede på den koronautsatte frigjøringslunsjen på Den Norske Opera i Oslo. Fjorårets 75 årsmarkering ble utsatt på grunn av epidemien.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I sin tale sa kronprins Haakon at krigen har satt dype spor i enkeltmenneskers og familiers liv gjennom flere generasjoner – og bidratt til å definere verdiene vi har bygget landet vårt på etter 1945.

Kronprinsen sa også at det ofte er de dekorerte heltenes historie som fortelles når krigshistorie skrives, men at krigen har flere aspekter, blant annet ufrivillige deltakere og berørte.

SAMTALE: August Rathke i samtale med kronprins Haakon og utenriksminister Ine Marie Eriksen Sreide under regjeringens lunsj for krigsseilere, veteraner og tidsvitner fra 2.verdenskrig i Operaen i Oslo torsdag.

– Her i dag er det samlet mange tidsvitner, inkludert faren min og tanten min. Hver og én av dere er på en personlig og unik måte merket av krigen, sa kronprinsen.

– På vegne av Kongefamilien og hele det norske folk vil jeg si: Takk for alt dere har gitt, for alt dere har ofret – for at vi kan leve i et fritt land, sa han videre.

– Den største tragedien

Statsminister Erna Solberg (H) sa i sin tale at andre verdenskrig er den største tragedien som har rammet Norge i moderne tid.

– De som er våre hedersgjester i dag har alle fått føle krigens konsekvenser på kroppen. Innsatsen som ble gjort under krigen må ikke glemmes, sier Solberg.

TALER: Kronprins Haakon taler under regjeringens lunsj for krigsseilere, veteraner og tidsvitner fra 2.verdenskrig i Operaen i Oslo torsdag. Fjorårets 75 års markering ble utsatt på grunn av koronapandemien.

I sin tale sa Solberg at Norge burde tatt seg råd til å være rausere da krigen var over.

– Rausere mot alle dem som hadde opplevd krigens konsekvenser. Rausere i form av anerkjennelse, oppreisning og erstatning. Men først og fremst rausere i form av et ønske om å forstå. Forstå at alle preges av krigens redsler. Det tok oss mange tiår å erkjenne, sa statsministeren.

– Nå er det vår tur

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen sa at det var den samlede innsatsen som gjorde seieren mulig.

Les også: Stridsvogn fra 2. verdenskrig funnet i kjelleren til 84-åring

– Likevel var det mange som ikke fikk den anerkjennelsen de fortjente da krigen var over. Selv om myndighetene senere har gitt uttrykk for sin anerkjennelse, må vi erkjenne at tiår med forsømmelse har satt spor. I dag er vi samlet for å hedre, men også å minne hverandre om hva som kreves når vår frihet står på spill, sa forsvarsministeren.

RØD LØPER: Statsminister Erna Solberg og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen tok imot krigsseilere, veteraner og tidsvitner fra 2. verdenskrig til regjeringens lunsj i Operaen i Oslo torsdag.

Kronprins Haakon ga i sin tale også et løfte:

– Et løfte om at vi som selv ikke opplevde krigen, vil fortelle historiene om den videre. Ikke bare som kunnskap om fortiden, men som en levende verdidiskusjon om hva disse historiene betyr for oss i dag – så vi aldri skal glemme hva tusenvis av mennesker i vårt land har lidd og ofret livet for.

Les mer: Stalins psykologiske nedkjøling

– Dere har båret på historiene og formidlet dem gjennom hele deres liv. Nå er det vår tur – og generasjonene som kommer etter oss.

Powered by Labrador CMS