Nyheter:

Arild Lihaug (t.h.) er skuffet over at NAV Elverum er innstilt som en av kandidatene til å vinne Forsvarets veteranpris. Her står han sammen med Bjørn Dåvøy som han vant prisen med i 2018.
Arild Lihaug (t.h.) er skuffet over at NAV Elverum er innstilt som en av kandidatene til å vinne Forsvarets veteranpris. Her står han sammen med Bjørn Dåvøy som han vant prisen med i 2018.

– De har bare gjort jobben sin

Tidligere prisvinner Arild Lihaug er skuffet over at NAV Elverum er innstilt som en mulig vinner av Forsvarets veteranpris. – Komiteen har bommet grovt, sier han.

Publisert

Lihaug som vant veteranprisen sammen med Bjørn Dåvøy i 2018, mener juryen allerede har gjort en stor feil ved å fremme NAV Elverum som en av finalistene for Forsvarets veteranpris 2020. Vondt blir verre hvis det også viser at de stikker av med prisen førstkommende fredag.

– La det være sagt: Dette er ingenting personlig. Men skal en statlig virksomhet der de ansatte hever en god lønn motta den mest høythengende veteranprisen – for at de har gjort jobben sin? Hva blir det neste? At Statens pensjonskasse stikker av med prisen neste år? spør Lihaug retorisk.

Han mener nominasjonen av NAV undergraver formålet til veteranprisen. Han oppfordrer juryen til å gå en «runde med seg selv» knyttet til grunnlaget for å innstille NAV Elverum som en av kandidatene.

Om Forsvarets veteranpris heter det blant annet at den kan gis til en personer eller organisasjoner som har; «gjort seg bemerket gjennom uegennyttig innsats for veteraner/ og eller veteranfamiliene».

At NAV Elverum har blitt fremmet på bekostning av veteraner og andre enkeltpersoner som har gjort en frivillig innsats, synes Lihaug er skammelig.

– Det finnes så mange veteraner som fortjener prisen, folk som uten lønn og på frivillig basis har jobbet i årevis for å fremme veteransaken. Jeg mener det blir helt å feil å innstille NAV Elverum som en av fire finalister – selv om de kanskje har gjort en bedre jobb enn andre avdelinger i den statlige etaten, sier Lihaug.

– Stort engasjement

Forsvarets forum har vært i kontakt med Forsvaret for å få svar på hvordan veteranprisrådet som innstiller finalistene stiller seg til kritikken fra tidligere prisvinner Arild Lihaug. Veteraninspektør Finn Kristian Hannestad, som som er rådsleder, ønsker ikke å stille til intervju. Men skriver følgende i en SMS.

– Vi registrerer at det hvert år er et stort engasjement omkring Forsvarets veteranpris. Den er betydningsfull. Vi et bredt sammensatt råd som anbefaler vinner til forsvarssjefen. Utover det vi allerede har kommentert, vil vi ikke gå inn på den enkelte finalist.

Kompetansemiljøet i NAV Elverum er forelagt kritikken av at de er nominert til Forsvarets veteranpris. De ønsker ikke å kommentere.

Årets prisvinner blir kjent fredag 23. oktober.

Powered by Labrador CMS