Nyheter:

Utenriksministeren: Norge blir i Irak

Norge trekker ikke sine styrker ut av Irak, sier Ine Eriksen Søreide, som i morgen tidlig skal snakke med irakiske myndigheter.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har en samtale med min irakiske kollega tidlig i morgen tidlig, og det er rett og slett for å diskutere med ham hva konsekvensene av det resolusjonsvedtaket som kom i parlamentet på søndag er, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide til Forsvarets forum. 

Resolusjonsvedtaket Søreide sikter til, tok til orde for at alle land i den amerikanskledede koalisjonsstyrken måtte forlate Irak i etterkant av attentatet mot den iranske general Qasem Soleimani sist fredag. 

Overfor Forsvarets forum sier Søreide at det er viktig å få oversikt på situasjonen - om Norge er ønsket av irakiske myndigheter eller ikke. 

–  Og dette er også noe som mange av mine nærstående og kollegaer gjør, fordi vi ønsker å få kartlagt situasjonen så godt som mulig, sa Ine Eriksen Søreide til Forsvarets forum i Utenriksdepartementet onsdag kveld. 

Leste du denne? – Norge kan bli en okkupasjonsmakt

– Det vi har sett så langt er at det er kommet få konkrete svar – også fra irakiske myndigheter – på hva den faktiske konsekvensen er, sier utenriksministeren.

Ønsker klarhet i sitausjonen

– Så man vet rett og slett ikke om man er ønsket eller ikke?

– Det vi er veldig klare på, er at kampen mot ISIL er viktig, og den må fortsette. Det har vi et klart inntrykk av at irakiske myndigheter ønsker, men så er jo spørsmålet på hvilken måte og i hvilken form det skal skje videre. Da ønsker jo vi som alle andre å få en klarhet i hva dette kommer til å innebære, og nettopp derfor så tar jeg den telefonsamtalen i morgen tidlig, sier Eriksen Søreide til Forsvarets forum.

Bakgrunnen for innkallingen til pressebrifen i Utenriksdepartementet er Irans angrep mot to av basene til den USA-ledede koalisjonen i Irak natt til onsdag.

Angrepet ble varslet på forhånd, og det er ikke meldt om drepte eller sårede etter at 22 missiler slo ned i to amerikanske militærbaser, blant dem Ain al-Asad der det oppholder seg rundt 70 norske soldater.

– Det er tegn på at reaksjonen som kom fra Iran i natt, ikke innebærer noe ønske om full konflikt, sier Søreide til NTB.


I dialog med USA

– På hvilken måte orienterer Norge seg om hva USA kommer til å foreta seg i regionen?

– Det skjer primært på to måter. Det ene er at vi har besøk av amerikanere her i UD og diskuterer med dem på ulike nivåer. Og så går vi sammen med mange av våre nærstående i både State department og Pentagon i Washington for å få informasjon og brifer der, sier utenriksministeren til Forsvarets forum.

– Det gjør jo også at vi har muligheten til å formidle våre tydelige budskap om forventning om deeskalering og å roe ned situasjonen, og vi ønsker jo selvfølgelig å få så mye informasjon som mulig om hva som lå bak og ikke minst hva man ser for seg framover.

UD innkalte onsdag en representant fra den iranske ambassaden for å protestere mot angrepet, som Søreide tar kraftig avstand fra, men som hun likevel mener var begrenset

Blir ikke uten irakisk invitasjon

Soldater fra NORTU 5 (Norwegian Task Unit), utenfor sine pansrede patruljekjøretøy kalt Dingo, i Al-Assad, Irak. Foto: Ole-Sverre Haugli/ Forsvaret\n

Hun sier til Forsvarets forum at hun opplever at det er en god dialog med partene i konflikten og at de har oppfattet det norske budskapet. 

– Vi jobber nært med våre allierte og nærstående, og budskapene våre er nokså like, så jeg tror nok ikke det kommer overraskende, verken på Iran eller USA hvilke budskap vi har, sier Eriksen Søreide.

Forsvarets operative hovedkvarter om angrepet: Vi ble varslet og fikk soldatene i sikringsposisjon

Norge har rundt 70 soldater i koalisjonen, som er i Irak for å bekjempe IS. Tyskland, Spania, Danmark og Nato har alt varslet delvis tilbaketrekning fra Irak, men den norske kontingenten blir ifølge Søreide værende inntil videre.

– Det er en vurdering Norge gjør løpende, i samråd med allierte, sier hun til NTB.

– Kan norske soldater bli værende i Irak om invitasjonen fra irakiske myndigheter blir trukket?

– Nei, da har ikke vi noe mandat til å være tilstede og det har vi jo vært helt klare på hele veien. Men så lenge det er en invitasjon fra irakiske myndigheter og det er en pågående operasjon, så har vi et ønske om å fortsette å være tilstede for å bidra til å bekjempe ISIL, sier utenriksministeren til Forsvarets forum.

Oppdatert? Vi har laget tidslinje over de siste dagers hendelser

Powered by Labrador CMS