Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Fredag formiddag er det enda ikke klart hvem som blir USAs 46. president. Men i flere viktige vippestater er det uhyre jevnt.
Annonse
NTB meldte at Donald Trump ledet i Georgia med 1805 stemmer torsdag kveld. Da gjensto det rundt 14 000 stemmer, i tillegg til poststemmer fra soldater. Like før klokken 12 fredag var det Biden som var i føringen med en knapp ledelse.
Situasjonen er den samme i flere andre stater, som Arizona, Nevada, North Carolina og Pennsylvania. Derfor kan poststemmene fra amerikanske soldater bli avgjørende hvis resultatet blir svært jevnt.
– Vi vet ikke nøyaktig antall utestående stemmesedler, men tidligere valg har vist viktigheten av å telle disse stemmene, sier Jack Noland, forskningssjef i «Count Every Hero», en organisasjon som jobber for å sikre at militære stemmesedler telles.
– Det sier seg selv at hvis løpet blir spesielt jevnt, kan disse stemmesedlene være viktige, sier Noland.
I årets valg er det svært små marginer som skiller Donald Trump og Joe Biden. Militære stemmesedler kan derfor få en stor betydning i om staten vipper i republikansk eller demokratisk retning.
Nylig reiste 350 US Marines til Norge for en kortere treningsperiode. Soldatene fra «3rd Battalion, 6th Marine Regiment» har sin hjemmebase i North Carolina.
Forsvarets forum har vært i kontakt med major Adrian Rankine-Galloway, som er talsmann for US Marines i Eurpa og Afrika. Han opplyser at de ikke registrerer hvor mange av soldatene som har stemt ved valget.
– Stemmesedler for militært personell sendes via post til delstatene hvor soldatene er registrert som velgere, sier Rankine-Galloway.
Men det kan ta lang tid å få telt alle stemmene som kommer inn fra soldatene i utlandet.
– Jeg vil bare minne alle om at militære og utenlandske stemmesedler ikke kommer før en uke etter valgdagen, sa Kathy Boockvar som representerer Pennsylvania på en pressekonferanse tidligere denne uken.
– Vi ønsker å forsikre oss om at hver mann og kvinne som tjener vårt land får sin stemme talt.
I august viste en undersøkelse en nedgang i støtten til Trump blant aktivt tjenestegjørende.
Av de 1018 soldatene som deltok hadde 49,9 % et «ugunstig» syn på presidenten, sammenlignet med rundt 38 % som hadde et gunstig syn," rapporterte Military Times.
Don Inbody er pensjonert marineoffiser og har undervist ved Texas State University. I 2016 gav han ut boka «The Soldier Vote: War Politics and Ballot in America.».
Han mener at stemmene fra amerikanske soldater sannsynligvis er ganske jevnt fordelt mellom Trump og Biden. Disse stemmene telles gjerne til slutt.
– Vi vet fra tidligere at jevne valg kan avgjøres av stemmeseddlene som kommer sist. Noen få stemmer her og noen stemmer der, til sammen vil de utgjøre en forskjell, spesielt i et tett løp, sier Inbody.