Nyheter:
Fare for flere voldelige opptøyer i USA
– Dette kan fort eskalere. Mye avhenger av hva Donald Trump gjør, mener Hilmar Mjelde.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I etterkant av presidentvalget har det vært demonstrasjoner i flere byer i USA. Grupper med sinte Trump-tilhengere samlet seg utenfor steder hvor man teller stemmer i Detroit, Michigan og i Phoenix, Arizona.
Flere av demonstrantene bærer våpen og enkelte har kommet seg inn lokalene hvor stemmene telles.
Det var også demonstrasjoner mot president Trump i Portland i Oregon. Der satte myndighetene inn nasjonalgarden for å stanse demonstrantene. I Boston og Chicago krever demonstrantene at alle stemmene skal telles.
– Dette kan fort eskalere. Ytterkantene på begge sider av det politiske skillet har vært mobilisert siden mai. Generell eskaleringslogikk tilsier at hver aktør responderer på de siste hendelsene. Så konfliktnivået kan tilta fort, sier Hilmar Mjelde.
Han er statsviter med doktorgrad i sammenlignende politikk og jobber som seniorforsker ved forskningsinstituttet Norce.
Mjelde tror faren for voldelige opptøyer i stor grad avhenger av hva Donald Trump gjør.
– Det er ingen grunn til å tro at han vil vise tilbakeholdenhet. Trump leder en personalistisk massebevegelse. Vi ser nå at i et land tuftet på skepsis til sentralmakt, stiller store grupper seg bak «den store leder», paradoksalt nok. Han har stor påvirkningskraft i denne situasjonen.
Rekordhøyt salg av våpen
Nasjonalgarden er aktivert, og mange steder har butikker satt opp barrikader foran vinduene i påvente av opptøyer. Det har også vært rekordhøye salg av våpen. Opptil halvparten av de som anskaffer våpen er førstegangskjøpere, melder CBS-News.
Mjelde mener at det er grupper på begge sider av det politiske spektrumet som har et potensiale for å ty til vold.
– Det dreier seg om ikke-liberale aktører på begge sider. Vi ser at venstreekstremister har gitt et prinsipielt forsvar for plyndring og opptøyer. På det ytre høyre snakker vi om borgervernsgrupper, sier Mjelde.
Fikk du med deg denne: Trump-gjenvalg kan føre til utfordringer for Nato
Oppfører seg som en autokrat
– Trump ønsker å stoppe opptelling av stemmer og har gått langt i å erklære valgseier. Nører denne retorikken opp under faren for voldelige demonstrasjoner og uro?
– Ja, og la oss ikke være mer respektfull enn Trump fortjener her; hele anklagen hans om fusk er «nonsense». Han oppfører seg om en autokrat. Vi skal være veldig glade for at han ikke er en kompetent autokrat med en plan for å styre videre.
Mjelde tror det er stor sannsynlighet for at splittelsen i det amerikanske samfunnet vil vedvare uavhengig av hvem som blir president.
– Ja, det er det valgresultatet viser oss. Det reflekterer polariseringen i landet. De to partiene fremstår mer som stammer enn politiske partier.