Nyheter:
Trump-gjenvalg kan føre til utfordringer for Nato
For europeiske land vil Nato-samarbeidet bli enklere med Joe Biden som president, mener seniorforsker Svein Melby.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Jeg er overrasket over hvor jevnt det har vært og trodde det skulle bli større margin i favør Joe Biden. Det er mange utestående poststemmer som kan tippe valget i hans retning. Men sist jeg sjekket resultatene fra vippestaten Pennsylvania så tror jeg det er større sjanse for gjenvalg av Trump enn at Biden vinner.
Det sier Svein Melby som er seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier. Han har sittet oppe hele natten for å følge valget som ligger an til å bli en thriller helt til målstreken. Men det endelige resultatet kan la vente på seg.
– Hvor lang tid det tar, avhenger av hvor jevnt det blir i vippestatene. Er det veldig tett så kan det føre til krav om å telle stemmene på nytt. En annen mulighet er at det kan bli en runde i rettssystemet, som Trump antydet i talen sin onsdag morgen.
– Hvis det skjer, kan det ta flere uker før man kan utrope en valg-vinner, sier Melby
Splittelsen i samfunnet vil ikke forsvinne
Han sier det finnes potensiale for bråk og opptøyer i etterkant av valget. Det er elementer i det amerikanske samfunnet som kan ty til vold hvis de føler seg urettferdig behandlet eller at de blir frarøvet en valgseier.
– Dette kan komme fra både Trump-tilhengere eller på venstresiden. Men vi får håpe det lar seg løse på en fredelig måte. Det er heldigvis det mest sannsynlige.
– Kan Trump gjøre alvor av bruk av militære styrker dersom det oppstår opptøyer?
– Nasjonalgarden er underlagt delstatenes guvernører. Men man kan ikke utelukke noe med tanke på hvor anspent og bittert det er i amerikanske politikk. Jeg tror likevel det er relativt lite sannsynlig at man gjør bruk av militære enheter.
– Tror du splittelsen i det amerikanske samfunnet vil vedvare uavhengig av hvem som blir president?
– Det er strukturelle årsaker til disse motsetningene og er neppe noe som forsvinner selv om Biden skulle vinne valget. Den splittelsen har bygget seg opp i god tid før Trump ble president, men han har fyrt ytterligere oppunder dette.
– Polariseringen er nok noe som kommer til å prege amerikanske politikk i en god stund fremover, mener Melby.
Trump har erklært valgseier
Donald Trump holdt en tale onsdag morgen som har vakt oppsikt. Presidenten snakket om svindel og at han vil gå til Høyesterett og ønsker å stanse valgprosessen. Trump gikk også langt på vei i å erklære valgseier.
– Det er ganske uhørt av en president å stå på valgnatten, før resultatet er klart, og erklære valgseier. Det er ekstra ille at presidenten nærmest oppfordrer til å stoppe opptelling av lovlig avgitte stemmer. Det viser at Trump ikke har et tradisjonelt demokratisk sinnelag. Er det lovgiving som ikke passer ham så velger han å overse det.
– Er slike utsagn en trussel mot det amerikanske demokratiet?
– Absolutt. Du kan ikke begynne å angripe delstatenes lovgivning. Folk må følge lovene i den staten de stemmer. Flere stater gir anledning til å telle stemmer som kommer inn etter datoen for valget så lenge de er poststemplet på selve valgdagen.
– Jeg har aldri opplevd en president som står på valgnatten og signaliserer at han ønsker å bruke rettsapparatet til å stoppe tellingen av lovlig avlagte stemmer, sier Melby.
Les mer: – Trump har sterk støtte blant militære
Ulike syn på USAs rolle i Nato
Også europeiske ledere venter i spenning på utfallet. Men få ledere har kommet med noe klart utsagn om valget.
– La oss vente og se hva resultatet blir. Det er mye jevnere enn mange hadde ventet. Vi har stor tillit til at USAs institusjoner leverer et resultat, sier Storbritannias utenriksminister Dominic Raab til BBC.
Tysklands forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer er ikke like optimistisk i sin uttalelse.
– Situasjonen er svært eksplosiv. Ekspertene har rett i at dette kan føre til en konstitusjonell krise i USA. Det er noe som skaper stor uro, sier hun til TV-kanalen ZDF.
Svein Melby mener et et gjenvalg av Trump kan får konsekvenser for fremtiden til Nato.
– Trump har blitt mer fornøyd med de europeiske landenes bidrag, så den verste kritikken har stilnet noe. Men han er i utgangspunktet skeptisk til den typen forpliktelser USA har gjennom Nato-pakten. Han mener denne typen samarbeidsavtaler er en byrde for landet.
Her skiller Trump seg fra sine forgjengere som har sett på alliansesystemet som en måte å ivareta USAs interesser.
– Spørsmålet er hva han gjør dersom han blir gjenvalgt og føler han har et mandat til å kjøre den politiske linjen han i utgangspunktet representerer, sier Melby.
– Jeg stiller meg åpen til at det kan komme utspill fra Trump som gjør at Nato får større problemer enn man har hatt i hans første periode.
– Hva er Biden sitt syn på Nato-samarbeidet?
– Begge kandidatene har, i likhet med Obama, gitt uttrykk for mindre vilje til militært engasjement. Jeg vil tro at Biden vil videreføre mye av linjen til Obama. Det kan innebære at man legger større vekt på kollektive institusjoner som Nato, men at den amerikanske lederrollen blir noe mer neddempet.
– Det kan også være at Biden forventer en større ansvarsfordeling en det som har vært tilfelle tidligere. Men jeg tror Biden vil ha en tilnærming som europeiske land vil ha lettere for å godta og jobbe sammen med.
– Hva sier magefølelsen om når vi har et endelig valgresultat?
– Det er vanskelig å gjette. Det kan skje i løpet av denne uken. Men det kan også ta mye lenger tid dersom det blir en prosess i rettssystemet. Vi går en spennende tid i møte, sier Melby.