Nyheter:

Martin «Tintin» Tesli tror at Joe Biden vil vinne presidentvalget i USA. Her er han som norsk sjef ved Luke Air Force Base utenfor Phoenix i Arizona i 2015.
Martin «Tintin» Tesli tror at Joe Biden vil vinne presidentvalget i USA. Her er han som norsk sjef ved Luke Air Force Base utenfor Phoenix i Arizona i 2015.

– Trump har sterk støtte blant militære

– Splittelsen i det amerikanske samfunnet vil forsterkes uansett hvem som vinner valget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det sier Martin Tesli som var norsk sjef for F-35 ved Luke Air Force Base i Arizona fra 2015-19. Nå jobber han ved Forsvarets operative hovedkvarter på Reitan. Likevel vil han følge spent med på valget i USA. Han har venner og bekjente som er svorne Trump-supportere. De har ikke endret mening i løpet av de fire siste årene, sier Tesli.

– Støtten til republikanerne og Trump blant de i det amerikanske forsvaret var og er sterk. De så på ham som en sterk støttespiller for militæret og som en garantist for videre militær satsing, sier Tesli til Forsvarets forum.

Tesli holder likevel en knapp på at Demokratenes presidenkandidat Joe Biden vil gå av med en knepen seier.

– Jeg ville jo også ha stemt på ham om jeg hadde muligheten til det. Jeg tror verden har godt av en amerikanske president som igjen kommer på banen og melder seg på den internasjonale verdensorden og som søker samarbeid og ikke splittelse.

Hva tenker du om situasjonen i USA etter at valget er over?

– Jeg er redd for at splittelsen som er i landet bare kommer til å bli større, uavhengig av hvem som vinner valget. Det jo egentlig litt vanskelig å forstå for oss nordmenn at Trump er så populær som han er. Men mediebildet i USA og Norge er vidt forskjellige der de som stemmer på Trump ofte ser på konservative nyhetskanaler og utelukkende får sin informasjon der.

Kommer du til å følge med på valget i hele natt?

– Jeg kommer ikke til å holde noen valgvake, jeg skal på jobb i morgen tidlig. Men jeg kommer til å følge med en god stund utover kvelden, så får jeg heller stå opp tidlig, sier oberstløytnanten.

Les også: Biden mot Trump: Slik er de forskjellige når det gjelder utenrikspolitikk

Bekymret for utviklingen

En annen som kommer til å følge spent med på presidentvalget er Terje Bruøygard. Han er nå sjef ved Planseksjonen ved Forsvarets operative hovedkvarter. Tidligere var han instruktør ved Marine Corps University i perioden 2018-2020 og elev ved samme institusjon i 2007-2008 og 2012-2013.

Terje Bruøygard (t.h.) har tidligere undervist ved Marine Corps University.
Terje Bruøygard (t.h.) har tidligere undervist ved Marine Corps University.

– Jeg liker ikke sirkuset og polariseringen i det amerikanske politiske bildet. Jeg synes det er en bekymringsfull utvikling, skriver Bruøygard til Forsvarets forum.

Han skal følge med på valget via norsk og amerikanske medier.

Les også:Terje Bruøygard fikk amerikansk medalje

– Jeg kommer trolig ikke til å følge det hele natta - og jeg sover nok godt i påvente av resultatet. Jeg får med meg valget ved å veksle mellom FOX News, CNN og gode norske medier.

Selv om det kanskje er for mye å håpe gitt den tidligere høye temperaturen og skittkastingen mellom presidentkandidatene, håper Bruøygard at de klarer « å samle seg igjen og diskutere dannet».

– Et gammel omskrevet ordtak sier at når «Amerika nyser, blir Europa forkjølet.» Amerikansk politikk er således viktig også for vår del av verden, nettopp fordi beslutninger, prioriteringer og signal får så store konsekvenser for nær sagt alle andre.

– Svart-hvitt

Sølvi Rognan Karlsvik har også vært flere år i USA. Hun og familien bodde i Texas. Hun er selv forsvarsansatt, men hadde permisjon fordi mannen var jagerflyinstruktør på Sheppard-basen. De kom hjem i sommer.

Familien Karlsvik var fire år i Texas.
Familien Karlsvik var fire år i Texas.

Karlsvik skriver til Forsvarets forum at hun er veldig spent på valget i natt.

– Jeg bryr meg fordi vi etter fire år i Texas så hva dette valget gjorde med våre amerikanske venner. Alt er svart-hvitt, enten elsker du eller så hater du, forteller hun.

– Den gangen var det Trump eller Clinton. Hele valgprosessen var et sirkus, egentlig litt stas å oppleve på nært hold. Vi var og er fortsatt veldig glade vi er norske og at vi slipper å stemme!

Sølvi Rognan Karlsvik i midten.
Sølvi Rognan Karlsvik i midten.
Nordmennene på basen fikk besøk av Natos Jens Stoltenberg.
Nordmennene på basen fikk besøk av Natos Jens Stoltenberg.

– Våre amerikanske venner i Texas ba oss om «å holde ut» i fire år da Trump ble valgt, blir spennende å se nå da!

Hun sier at hun kommer til å følge med på TV, men kommer ikke til å sitte oppe for å få med seg resultatet. Hun er logistikkoffiser ved 132 Luftving på Ørland.

– Nattflyging gjør at vi jobber seint, men vi skal sove i natt, uten boots🤠, skriver hun.

Familien Karlsvik i Texas.
Familien Karlsvik i Texas.
Powered by Labrador CMS