Nytt om navn:

29. juni mottok oberstløytnant Terje Bruøygard medalje.
29. juni mottok oberstløytnant Terje Bruøygard medalje.

Terje Bruøygard fikk amerikansk medalje

Nå venter ny jobb i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Oberstløytnant Terje Bruøygard (44) mottok mandag Meritorious Service Medal ved Marine Corps University (MCU). Den amerikanske medaljen gis for fremragende fortjenstfull prestasjon eller tjeneste utenfor stridssituasjoner. Medaljen kan tildeles personell i USAs forsvar, så vel som fra allierte og vennligsinnede land.

– En slik medalje er selvfølgelig en stor anerkjennelse. For meg betyr det mye. Først og fremst er det en tilbakemelding på at Marinekorpset har satt pris på den jobben jeg har gjort. Det er hyggelig, forteller Bruøygard til Forsvarets forum.

Medaljen gis for fremragende fortjenstfull tjeneste.
Medaljen gis for fremragende fortjenstfull tjeneste.

De to siste årene har han undervist i ledelse, strategi og operasjonsplanlegging ved universitetet, som ligger rett sør for hovedstaden Washington DC. Dette mottok han en pris for i fjor sommer. Ifølge en jury bestående av de ansatte ved MCU, fikk han prisen for å være en av de fremste formidlerne ved universitetet.

Eneste nasjon

Han forteller til Forsvarets forum at Norge er den eneste nasjonen som har instruktører ved universitetet, i tillegg til USA.

– Mine forgjengere har over tid skapt et veldig godt renommé. Det er fint å kunne videreføre det. Det er også et viktig signal om at vi gjør noe riktig i Norge, sier han.

– Norske militære gjør det stort sett bra i en internasjonal setting. Og det føles viktig på vegne av det forholdet Norge har til USA og kanskje spesielt til Marinekorpset som er en av våre viktigste samarbeidspartnere.

Bruøygard har også vært student ved fakultetet. Først i 2008 og deretter i 2012, da han utdannet seg ved «Command Staff College» som er en av de høyere utdanningene ved universitetet.

I to år har Bruøygard undervist ved universitetet
I to år har Bruøygard undervist ved universitetet

Krigsmedaljen

Bruøygard er tidligere blitt tildelt Krigsmedaljen for sin innsats i kampen mot IS i Irak 2017 og 2018. Da var han blant annet styrkesjef for en av de norske kontingentene.

Han har tidligere fortalt at erfaringen fra internasjonale operasjoner har gitt universitetet tyngde. Et universitet han omtaler som «det intellektuelle fyrtårnet i Marinekorpset».

– Vi diskuterer alt fra historie til nye konsepter, forteller Bruøygard.

Ny jobb

Nå skal Bruøygard og kona tilbake til Norge. Der venter først karantene, så ferie og deretter ny jobb.

– Så flytter vi til Bodø. Det gleder vi oss veldig til, både kona og jeg. Jeg skal jobbe på Forsvarets operative hovedkvarter som sjef for planseksjonen og skal jobbe med utarbeidelse og revidering av planverk.

– Jeg tenker at jeg får stor nytte av disse årene i den jobben også, legger han til.

Powered by Labrador CMS