Nyheter:

ØNSKER MOBILE BASER: General David Berger i en høring i Kongressen 3. desember i fjor. Berger er sjef for US Marines og ønsker seg mobile baser i Norge.
ØNSKER MOBILE BASER: General David Berger i en høring i Kongressen 3. desember i fjor. Berger er sjef for US Marines og ønsker seg mobile baser i Norge.

Amerikansk general vil ha mobile baser i Norge

En amerikansk general i marinekorpset vil ha en rekke mobile baser i Norge. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) ønsker diskusjonen om basene velkommen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

General David Berger er sjef for US Marines, en amerikansk våpengren med nære forbindelser til Norge. I en artikkel publisert av US Naval Institute skriver han om et nytt konsept der han ønsker et nettverk av mobile baser i Norge, skriver Klassekampen.

Basene skal støtte den amerikanske marinens operasjoner mot russiske ubåter lengst nord i Atlanterhavet og skal benyttes for å true kinesiske ubåter i Sør-Kina-havet og russiske ubåter i Arktis.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) bekrefter saken overfor avisen og skriver i en epost at det amerikanske marinekorpset vurderer «behovet for å etablere mobile, fremskutte midlertidige baser» i Norge.

Han understreker samtidig at det ikke er bestemt om dette konseptet skal brukes i Norge, og at norsk basepolitikk ligger fast, altså at fremmede makter ikke skal ha permanente baser for stridskrefter på norsk grunn i fredstid.

De foreslåtte basene skal ikke være faste installasjoner, men det nødvendige utstyret skal lagres i Norge på forhånd.

Det er ikke klart hvor i landet det eventuelt er aktuelt å etablere de nye, mobile basene.

Powered by Labrador CMS