Nyheter:

ØNSKER MOBILE BASER: General David Berger i en høring i Kongressen 3. desember i fjor. Berger er sjef for US Marines og ønsker seg mobile baser i Norge.
ØNSKER MOBILE BASER: General David Berger i en høring i Kongressen 3. desember i fjor. Berger er sjef for US Marines og ønsker seg mobile baser i Norge.

Amerikansk general vil ha mobile baser i Norge

En amerikansk general i marinekorpset vil ha en rekke mobile baser i Norge. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) ønsker diskusjonen om basene velkommen.

Publisert Sist oppdatert

General David Berger er sjef for US Marines, en amerikansk våpengren med nære forbindelser til Norge. I en artikkel publisert av US Naval Institute skriver han om et nytt konsept der han ønsker et nettverk av mobile baser i Norge, skriver Klassekampen.

Basene skal støtte den amerikanske marinens operasjoner mot russiske ubåter lengst nord i Atlanterhavet og skal benyttes for å true kinesiske ubåter i Sør-Kina-havet og russiske ubåter i Arktis.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) bekrefter saken overfor avisen og skriver i en epost at det amerikanske marinekorpset vurderer «behovet for å etablere mobile, fremskutte midlertidige baser» i Norge.

Han understreker samtidig at det ikke er bestemt om dette konseptet skal brukes i Norge, og at norsk basepolitikk ligger fast, altså at fremmede makter ikke skal ha permanente baser for stridskrefter på norsk grunn i fredstid.

De foreslåtte basene skal ikke være faste installasjoner, men det nødvendige utstyret skal lagres i Norge på forhånd.

Det er ikke klart hvor i landet det eventuelt er aktuelt å etablere de nye, mobile basene.

Powered by Labrador CMS