Nyheter:

På Verdal havn står amerikansk materiell klare for å bli skipet ut av Norge.
På Verdal havn står amerikansk materiell klare for å bli skipet ut av Norge.

Nå sendes amerikanske stridsvogner ut av Norge

Åtte Abrams-stridsvogner forlater havna på Verdal denne uka.

Publisert Sist oppdatert

Flere tonn med tungt militært materiell har den siste tiden blitt hentet ut fra forhåndslagre i Trøndelag. I løpet av helga ble åtte stridsvogner sendt til havna i Verdal hvor de står klare for transport tilbake til USA.

Svein-Arild Karlsen Ivarrud er sjef for forhåndslagrene i Trøndelag.
Svein-Arild Karlsen Ivarrud er sjef for forhåndslagrene i Trøndelag.

– Skipet ankommer i løpet av morgendagen. Deretter tar det et par dager å laste ombord før skipet setter kursen mot Jacksonville i Florida på fredag, sier Svein-Arild Karlsen Ivarrud som er sjef for forhåndslagrene i Trøndelag.

Det er tre materiell-kategorier som gjøres klare for utskipning: For det første er det kjøretøy og utstyr som har tilhørt den amerikanske rotasjonsstyrken i Norge. Deretter er det materiell fra forhåndslagrene som skal moderniseres og som rutinemessig byttes ut.

Til slutt er det snakk om stridsvogner med støttekjøretøy, samt ingeniør-bromateriell som fjernes som del av omstruktureringen i det amerikanske marinekorpset.

– Dette kommer fra lagrene i Bjugn, Frigården og Tromsdalen, forteller Ivarrud fra Forsvarets logistikkorganisasjon.

Amerikansk utstyr på Verdal havn.
Amerikansk utstyr på Verdal havn.

Fjerner stridsvognene fra marinekorpset

Stridsvognene kom på plass i 2014 da USA gjennomførte den største utskiftningen av militært materiell i Norge noensinne. Når stridsvognene nå forlater Norge skjer det i som del av en større omstrukturering i det amerikanske marinekorpset.

For å møte utfordringen fra Kina foreslår sjefen for US Marine Corps, general David Berger, en total omveltning i hvordan styrken er utstyrt og trent.

Han mener at en eventuell konflikt i Stillehavsregionen vil kreve en styrke som ser annerledes ut enn dagens marinekorps. Derfor har han presentert en 10-års plan for omstruktureringen.

Her er noen av hovedpunktene:

  • Det totale antallet personell reduseres fra rundt 189 000 til 170 000.
  • Kutte ut stridsvogner
  • Redusere antallet kanon-batterier
  • Redusere antallet infanteri-bataljoner
  • Redusere antallet F-35 kampfly og helikoptre

– Vi trenger en hær med mange stridsvogner. Vi trenger ikke et marinekorps med stridsvogner, sa general Berger tidligere i år om den planlagte reduksjonen.

Opprettholder lagrene

USMC opprettholder forhåndslagringen av forsvarsmateriell i Norge, selv om sammensetningen av utstyret blir noe endret fra i dag.

Materiell i Tromsdal forhåndslager i Trøndelag
Materiell i Tromsdal forhåndslager i Trøndelag

– Det lagrede utstyret må kontinuerlig vedlikeholdes og tidvis oppgraderes for å være relevant. Noe av utstyret skal derfor moderniseres og byttes ut i tiden fremover. Dette understreker forpliktelsen USA og USMC har til Nato og Norge, sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i et innlegg 13. august .

Fikk du med deg denne: Amerikanske styrker vil videreutvikle sin trening og øving i Norge.

1000 soldater til Norge

Det amerikanske marineinfanteriet (USMC) skal ikke lenger oppholde seg i Norge på helårsbasis. Likevel vil de fortsatt opprettholde øvingsaktivitet i Norge.

Regjeringen ønsker mer alliert trening og øving i Norge, og vi er positive til at USMC satser på videreutvikling av sin trening og øving i Norge. Når vi trener og øver sammen styrker vi vår evne til å forsvare Norge, og vår evne til å delta i Nato-operasjoner ute. Dette vil også bidra til å styrke USAs evne til å ivareta sine forpliktelser overfor Norge og Nato, mener Bakke-Jensen.

Ifølge major Adrian Rankine-Galloway, som er talsmann for US Marines i Europa og Afrika vil rundt 400 soldater ankomme i midten av oktober. I tillegg vil rundt 1000 soldater være i Norge fra januar til mars 2021, sier han til Marine Corps Times.

To av stridsvognene som er klare for å sendtes tilbake til USA.
To av stridsvognene som er klare for å sendtes tilbake til USA.