Nyheter

FRIKJENNELSE: Marinesjef Carlos del Toro var blant dem som talte i forbindelse med 80-årsmarkeringen.

258 svarte gaster frikjennes 80 år etter eksplosjon

258 gaster som urettmessig ble straffet for ordrenekt etter en enorm eksplosjon på et marinelager i San Francisco under andre verdenskrig, er nå frikjent av USAs marine. 

Publisert

To skip og ett tog ble ødelagt og 320 mennesker mistet livet i eksplosjonen på marinelageret i Port Chicago 17. juli 1944. De fleste av de omkomne var svarte gaster, som holdt på å laste våpen om bord på skip.

Etter eksplosjonen fikk de hvite gastene landlov, mens deres svarte medsoldater og kolleger måte ta opp igjen arbeidet med å lempe ammunisjon, uten skikkelig opplæring og utstyr. Da de nektet å fortsette lastejobben, satte marinen i gang sin største mytterirettssak noensinne.

Da rundt 258 gaster ble stilt for krigsrett og rundt 50 av dem dømt for mytteri, utløste det anklager om urettferdig behandling og rasisme i militæret.

– De 50 – og de hundrevis som støttet opp om dem, er kanskje ikke blant oss i dag, men historien deres lever videre, et vitnesbyrd om varig mot og urokkelig kamp for rettferd, sa marinesjef Carlos Del Toro på 80-årsdagen for eksplosjonen.

De står som et fyrtårn for håp og en evig påminnelse om at selv når man står overfor overveldende odds, kan og vil rettferdigheten vinne fram.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Marinen sier deres jurister har funnet betydelige juridiske feil i forbindelse med krigsrettssakene, blant annet at de anklagede ble nektet adekvat bistand.

– I dag markeres slutten på en lang og vanskelig reise for disse svarte gastene og familiene deres, som kjempet for et land som nektet dem likhet for loven, sier president Joe Biden i en uttalelse.

Powered by Labrador CMS