Nyheter

CAFÉ GONDRÉE: Arlette Gondrée forteller forsvarstoppene den dramatiske historien fra D-dagen. Forsvarsminister Bjørn Arild Gram, forsvarssjef Eirik Kristoffersen, hærsjef Lars Lervik, ambassadør Niels Engelschiøn, sjøforsvarssjef Oliver Berdal og luftforsvarssjef Rolf Folland.

Møtte tidsvitne fra D-dagen

NORMANDIE (Forsvarets forum): Arlette Gondrée var fire år gammel da britiske soldater tok seg inn i huset hennes for 80 år siden.

Publisert Sist oppdatert

I bakrommet på Café Gondrée sitter et knippe forsvarstopper og hører på en 84 år gammel dame. Her er forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp), forsvarssjef Eirik Kristoffersen, samt sjefene for Luftforsvaret, Sjøforsvaret og Hæren.

Alle lytter stille og oppmerksomt til Arlette Gondrée.

6. juni 1944 var Gondrée fire år gammel. Café Gondrée ligger i det franske tettstedet Bénouville. Det var det første huset som ble frigjort under D-dagen, da allierte styrker gikk i land i Normandie, for å frigjøre Frankrike fra den tyske okkupasjonen.

– Det var sent da vi la oss med mamma og pappa den natten, siden vi la oss samtidig med foreldrene våre. Det gikk ikke lang tid før vi hørte en høy og skremmende lyd. Pappa kom inn i rommet, der jeg var med mamma og sa at vi måtte gå ned i kjelleren, uten strøm og uten tid til å kle av oss, forteller 84-åringen.

Gjemte seg i kjelleren

Flere glidefly med britiske spesialsoldater hadde landet på andre siden av kanalen like utenfor huset. I løpet av kort tid tok soldatene kontroll over en viktig bro, senere kjent som Pegasus-broen.

Faren til Gondrée hørte lyder utenfor, og åpnet skodden i vinuet på gløtt. Han hadde hørt lyder på trappen utenfor.

GAVE: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram overrekker en medalje til Arlette Gondrée.

– En mann lå på terrassen, løftet hodet, siktet på pappa med en pistol og spurte om han var sivil, forteller hun.

Faren lukket skoddene og gikk ned i kjelleren, for å advare resten av familien. De trodde tyskerne var der for å ta dem.

– Plutselig, mens han gikk nedover, ble vinduet knust og vi hørte skritt over oss. Pappa gikk opp og åpnet døren. Han ble møtt av to soldater. Utenfor sto to soldater, som sa til ham «Monsieur, ingen fare. Vi er britiske», sier Gondrée.

Avhørt av tyskerne

Faren slapp soldatene inn i huset og tok dem med ned i kjelleren, der Gondrée, moren og søsteren gjemte seg.

– Det var et skremmende syn. Vi hadde ikke sett slike folk før. Vi kom frem fra gjemmestedet vårt bak tønnene. En av dem løftet meg opp og ga meg sjokolade, sier hun. Faren min sa «Hva kan jeg gjøre for dere?»

CAFÉ GONDRÉE: Dette huset kan antagelig ha vært det første som ble frigjort av britene under D-dagen.

På det tidspunktet hadde flere allerede blitt drept og såret i kampene. Soldatene tok dem inn og la de sårede på kjøkkenbordet.

Begge foreldrene hadde motarbeidet den tyske invasjonen av Frankrike. Moren snakket tysk og plukket opp hva tyske soldater snakket om i kaféen. Faren snakket engelsk og ga informasjon videre til britene.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Moren min ble en gang tatt med av tyskerne til avhør 200 meter herfra. Vi trodde at hun aldri ville komme tilbake. Men hun kom tilbake, veldig traumatisert. Mamma hadde hørt at tyskerne planla å sprenge broen. Det var viktig informasjon, sier Gondrée.

Gravde opp champagnen

Mens 84-åringen forteller den dramatiske historien, serverer hun calvados, den lokale spesialiteten, til gjestene.

– Det var veldig interessant og inntrykksfullt. Hun er en vital dame som på en nøktern, men likevel levende måte forteller det som skjedde, sier forsvarsminister Gram om historien hennes. 

– En ting er å lese om ting i artikler og historiebøker, noe annet er å komme hit. Og når du attpå til kan møte en person som faktisk har opplevd, så er jo det du husker aller best. Det gjør inntrykk, fortsetter han. 

MADAM GONDRÉE: Arlette Gondrée driver fortsatt cafeen hun bodde i da britene kom.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen beskriver besøket som en fin opplevelse.

– Det var veldig fint å høre hennes historie, både hvor vanskelig det var under okkupasjonen, men også hvordan hun har videreført arven fra det foreldrene gjorde, som drev i en kafé ved Pegasus bro. Det er bestandig veldig rørende å møte tidsvitnene og høre deres historie 80 år etterpå, sier han.

Under okkupasjonen hadde faren gravd ned fine viner, champagne og brennevin i hagen.

– Han ville absolutt ikke at okkupantene skulle få tak i det. Men da britene gravde skyttergraver, sa faren min at de kunne grave opp vinen.

Hvert år servere Gondrée champagne, for å feire D-dagen og frigjøringen fra nazistene. Frankrike fulgte tysk tid i 1944, som var en time foran britisk tid.

– Derfor drikker vi alltid champagne om kvelden 5. juni, nøyaktig da vi ble frigjort, sier Gondrée.

STASELIG KJØRETØY: Forsvarssjefen og forsvarsministeren på vei til Café Gondrée.



Powered by Labrador CMS