Nyheter

POPULÆR: Forsvarminister Peter Hultqvist på vei inn i Riksdagen mandag.
POPULÆR: Forsvarminister Peter Hultqvist på vei inn i Riksdagen mandag.

Skjebnedøgn for Sveriges populære forsvarsminister

Sverige kan få ny forsvarsminister etter det politiske dramaet i Riksdagen i dag.

Publisert Sist oppdatert

Stockholm (Forsvarets forum): Klokken 1052 i dag stemte flertallet i den svenske Riksdagen for forslaget om mistillit mot statsminister Stefan Löfven. Dermed fikk han sparken. Avstemningen betyr også at den populære forsvarsministeren Peter Hultqvist plutselig sitter på oppsigelse.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nå har statsministeren én uke på seg for å lande et av to alternativer: Skrive ut et ekstravalg i løpet av tre måneder, trolig i september, eller bli sittende og overlate en ny prosess med forhandlinger hos talmannen, stortingspresidentens svenske kollega.

Les også: Selv om nordiske naboer ikke vil ha svenske fly, er lille Sverige blitt store globalt

Talmann Anders Norlén er den som eventuelt skal sondere frem en ny funksjonsdyktig regjering. Etter valget i 2018, tok det hele fire måneder.

I det første tilfellet får regjeringen fungere som normalt. Ved en ny talsmannrunde får regjeringen ikke drive politikk, men bare være et forretningsministerium.

Hett og musestille

Det er hett ute i det sentrale Stockholm i dag. Inne i Riksdagen var det politisk badstue allerede i minuttene før klokken 10. Forsvarsminister Hultqvist så bort da han kom opp rulletrappen til rutunden bak salen, og gikk med tause skritt inn til det historiske møtet.

Riksdagens 349 medlemmer og hele regjeringen møttes til skjebnemøte på grunn av at en boligpolitisk krangel er blitt satt på spissen. Den var toppen av et isfjell, en lapskaus, som omfatter alt fra Sverigedemokraternas brune fortid og påstander om maktarroganse fra Socialdemokraterna.

TO VALG: Statsminister Stefan Löfven har én uke på seg til å bestemme hva han vil gjøre.
TO VALG: Statsminister Stefan Löfven har én uke på seg til å bestemme hva han vil gjøre.

Det var så stille at man skulle tro at salen var tom, hvis det ikke var for talerne som argumenterte for eller mot en historisk beslutning. Selv om det kan gå inntil en uke før vi vet hva som er det neste som skjer, ligger det fortsatt an til Löfven blir den første statsminister i svensk historie som må gå av på grunn av et mistillitsforslag.

Syv sterke år

Med i dragsuget vil eventuelt forsvarsminister Peter Hultqvist gå. Han har hatt den posten i den rødgrønne regjeringen siden 2014. I hele syv år har Hultqvist vært en av de mest populære statsrådene i regjeringen som består av Socialdemokraterna og Miljöpartiet.

Hultqvists posisjon har vært så sterk at selv borgerlige politikere sier at de knapt kunne ha funnet en bedre forsvarsminister i sine egne rekker. Han loste den nye langtidsplanen for forsvaret 2021-2025 i mål før jul. Ikke uten kritikk, men til slutt viser tallene av forsvaret de neste fire årene vil få en rekordstor økning i antall ekstramilliarder.

Les også: Slik var kampen om den svenske atombomben

I 2017 holdt regjeringen på å falle på grunn av IT-skandalen, hvor teknikere fra andre og ikke alltid vennligsinnede land kunne få kunnskap med fare for det svenske rikets sikkerhet. Flertallet i Riksdagen krevde at tre statsråder måtte gå. Löfven sparket to, og satte i praksis sin stilling inn på å beholde Hultqvist. Den striden vant statsministeren.

Nå er Löfven og Hultqvist sentrale i et politisk drama som uansett endelig utfall allerede er en historisk hendelsen i Sverige.

Powered by Labrador CMS