Nyheter:

Forsvarsminister Peter Hultqvist i Stockholm.
Forsvarsminister Peter Hultqvist i Stockholm.

Grillet om kollega i Irak – som er svensk statsborger

Iraks forsvarsminister ble etterforsket i Sverige. Hans svenske kollega ble informert via pressen.

Publisert Sist oppdatert

Opposisjonen i Riksdagens konstitusjonskomité stilte i grilldresser da forsvarsminister Peter Hultqvist var innkalt på teppet forrige onsdag.

At det svenske forsvaret også har personell i Irak, var en del av bakteppet.

Svenskene har deltatt i OIR (Operasjon Inherent Resolve), den militære intervensjonen mot IS i Irak og Syria.

Iraks nå avgåtte forsvarsminister Najah al-Shammary (53) er blitt etterforsket for flere lovbrudd i Sverige. Han kom til vårt naboland i 2012, og ble svensk statsborger i 2015. Det siste skal irakiske myndigheter ha avvist, men han skal ha vært registrert under et annet navn og bosatt i Vårby i Huddinge ved E4 sørvest i Stockholms län.

I Irak eller Sverige?

Ifølge dokumentene opposisjonspartier fremla til høringen er det minst like sannsynlig at svensk-irakeren befant seg i Irak da han var registrert i Vårby. Han skal ha mottatt både barnebidrag, boligstøtte og sykepenger fra den svenske staten.

Å være sykemeldt i Sverige og ta i mot penger fra den svenske Försäkringskassan samtidig som man er ansvarlig for hæren i Irak «väcker en rad frågor», for å sitere Moderaternas Arin Karapet.

Han ba konstitusjonskomiteen granske regjeringens håndtering av saken med den nå tidligere irakiske forsvarsministeren.

I stedet for å legge siste hånd på forslaget til langtidsplan for det svenske forsvaret, måtte Hultqvist forberede og gjennomføre høringen i Riksdagen.

Opposisjonen ville vite om Forsvarsdepartementet gjorde en risikoanalyse for svenske tropper i Irak når Iraks forsvarsminister var svensk statsborger. Det florerte rykter om ham i sosiale medier, noe som senere har medført politiutredninger.

– Den irakiske forsvarsministerens doble statsborgerskap og mistankene om kriminelle handlinger mot ham, har ikke hatt noen påvirkning i spørsmålet om behovet for den svenske innsatsen i Irak. Det er heller ikke noe som tyder på at den internasjonale koalisjonen eller sikkerheten for de svenske troppene er påvirket, sa Hultqvist.

Den irakiske forsvarsministeren Najah al-Shammary møtte i 2019 USAs Mark Esper.
Den irakiske forsvarsministeren Najah al-Shammary møtte i 2019 USAs Mark Esper.

Fare for utpressing?

Sverigedemokraternas Mikael Strandman mente at posisjonen som Iraks forsvarsminister ofte er koblet til brudd på menneskerettigheter.

– Hvis en svensk statsborger blir valgt til forsvarsminister i Irak, kommer Sverige til å bli innblandet om det for eksempel blir reist sak mot ham internasjonalt for brudd på menneskerettigheter. Når forsvarsministeren er tiltalt for slike brudd i Sverige, kan det medføre en utpressingssituasjon mot den svenske troppen i Irak, mente Strandman.

Hultqvist understreket at sikkerheten blir vurdert forløpende, og at han ikke vil begi seg inn i spekulasjoner.

– Men mener du at Iraks forsvarsminister ikke har noe større innflytelse over Iraks militære evne, selv innenfor landets egne grenser, spurte Strandman.

Hultqvist sukket, og svarte først etter femten sekunders pause:

-Jeg mener at Iraks forsvarsminister ikke har noen muligheter til å påvirke OIR-koalisjonen på en slik måte at det berører en svensk tropp. Arbeidsoppgavene internt i koalisjonen fordeles der; ikke av Iraks regjering eller Iraks forsvarsminister. Det finnes ingen direkte link mellom det politiske nivået i Irak og OIR, sa Hultqvist.

Han understreket at Sverige er invitert av den irakiske regjeringen for å delta i en internasjonal koalisjon og poengterte at han aldri har vært i kontakt med «den personen».

Fikk sen informasjon

Politiet informerte Utenriksdepartementet. Justisministeren visste også. Sosialdepartementet visste på grunn av mulig bidragsjuks. Forsvarsministeren ble imidlertid ikke informert. Det synes opposisjonen er pussig.

Hultqvist trekker likevel på skuldrene, fordi han mener opplysningen om hans irakiske kollega verken påvirket oppdraget i Irak eller svensk personell der. Han avviser kritikk av den interne informasjonen i regjeringsapparatet.

Centerns Linda Modig virket nesten som om hun ikke trodde at det var først da Aftonbladet avslørte saken 28. november i fjor at forsvarsministeren ble orientert om at hans irakiske kollega skal ha brutt svensk lov.

–– Forsvarsdepartementet fikk vite om mistankene om kriminalitet via morgenavisen og ikke fra andre departementer?

– Ja, sånn er det, svarte Hultqvist i høringens korteste svar.