Nyheter:
Flertall i Sverige for Nato-opsjon
Tidligere har svensk Nato-medlemskap vært uaktuelt. Nå åpner flertallet i Riksdagen for Nato-opsjon.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Nyheten blir kjent onsdag formiddag i forbindelse med sluttspurten i Riksdagens behandling av det svenske forsvarets langtidsprogram.
Bakgrunnen for overraskelsen er at Sverigedemokraterna (SD) har snudd og støtter en opsjon for Nato-medlemskap.
I motsetning til de fire partiene som utgjorde åtte års borgerlige styre under statsminister Fredrik Reinfeldts ledelse, har SD vært sterk motstand av at Sverige skal bli medlem av den vestlige forsvarsalliansen.
Les også: Legger ekstra milliarder i potten – nær politisk enighet om det svenske forsvaret
Flertallet snur
Sammen med den rødgrønne regjeringen og Vänsterpartiet har SD utgjort et solid flertall mot at Sverige skal være noe mer enn det partnerlandet for Nato som svenskene er i dag. Svensk Nato-medlemskap har vært svært betent, men i praksis en ikke-sak.
Det til tross for at alle «Reinfeldt-partiene» Moderaterna (Høyres søsterparti), Centern, Liberalerna (Venstre) og Kristdemokraterna de siste årene har vedtatt at de vil at Sverige skal bli Nato-medlem.
SD har ikke forflyttet seg helt dit nå, men rykker nærmere med å stå bak denne formuleringen:
”...att Sverige, i likhet med Finland, bör uttala en tydlig Nato-option i sin säkerhetspolitiska linje. Denna option innebär att Sverige upprätthåller möjligheten att söka medlemskap i Nato.”
Les også: Med økt spenning vokser militæret på Gotland
Utfordring for Regjeringen
Den rødgrønne regjeringen under statsminister Stefan Löfvens ledelse får med dette enda et tungt forsvarspolitisk problem i fanget.
Fra før har hele dragkampen om forsvarets langtidsplan skapt mange forviklinger. Löfven regjerer fordi han klarte å splitte den borgerlige alliansen og få parlamentarisk støtte av Centern og Liberalerna. Han måtte gi dem mye borgerlig politikk for å bevare makten.
Samtidig har ingen annen sak samlet de tidligere borgerlige vennene mer enn forsvarets fremtid. Regjeringen har gang på gang måtte bla opp nye milliarder for å blidgjøre sine to støttepartier.
Spørsmålet om Nato-medlemskap er derimot en prinsipiell og politisk langt mer betent sak enn noen milliarder ekstra til et formål alle – minus Vänsterpartiet – støtter. Spørsmålet om svensk Nato-medlemskap har vært like uaktuelt som norsk EU-medlemskap, og der har statsministerens sosialdemokratiske parti være klinkende klar.
Men nå får regjeringen en flertallsbeslutning i Riksdagen mot seg, og det er like vanskelig å overse som for en norsk mindretallsregjering med et flertallsvedtak i Stortinget.
Den populære forsvarsministeren Peter Hultqvist er en politisk sjonglør som har overlevd mye. Dagens nyhet, som er gjengitt i svenske medier, blir en steinhard førjulsnøtt å knekke.