Nyheter

DEMONSTRASJON: En demonstrant holder opp et bilde med president Abdalla Hamdok strøket over under en demonstrasjon utenfor presidentpalasset i Khartoum 21. oktober.

Militæret oppløser regjeringen i Sudan – statsministeren tatt til fange

Sudans øverste general sier at landets regjering er oppløst, og at han snart vil etablere en «kompetent» regjering.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Han sier også at det er innført unntakstilstand i landet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Abdel Fattah al-Burhan kom med uttalelsene i en TV-sendt tale mandag, timer etter at militæret pågrep landets statsminister og satte ham i husarrest.

Burhan har vært leder for overgangsrådet som ble etablert i 2019, etter at president Omar al-Bashir ble tvunget til å gå av.

Nå oppløser han både overgangsrådet og regjeringen.

I talen bedyrer han at Sudan skal følge «internasjonale avtaler».

Han sier at intern krangel mellom ulike politiske fraksjoner førte til at militæret grep inn, og at en ny «teknokratisk» regjering skal lede landet fram mot valg.

Ifølge avtalen fra 2019 skulle makten deles mellom sivile og militære ledere fram til et demokratisk valg i 2023.

Tidligere ble det meldt at soldater stormet TV-huset like ved hovedstaden Khartoum.

Prodemokratiske krefter har oppfordret til demonstrasjoner mot kuppet, og titusener av mennesker er ute i gatene. Det er også meldt om skyting mot demonstrantene.

Statsministeren pågrepet

Landets statsminister Abdalla Hamdok ble pågrepet tidligere på dagen. Det meldte Sudans informasjonsdepartement.

Andre som er tatt er også et stort antall partiledere som støtter overgangsregjeringen, melder nyhetsbyrået Reuters.

Nettet er nede, flyplassen i Khartoum er stengt, og alle internasjonale flyginger innstilt, melder en rekke medier.

Les også: Sør-Sudan ti år – Volden er verre enn noensinne

På den statskontrollerte TV-kanalen spilles det nå musikk.

Landets informasjonsdepartement melder mandag morgen at «samlede militære styrker» står bak arrestasjonene.

– Sivile medlemmer av overgangsrådet og flere ministre fra overgangsregjeringen er blitt pågrepet av de samlede militære styrker, skriver departementet i en uttalelse.

Nektet å støtte «kuppet»

TV-stasjonen al-Hadath meldte tidlig mandag morgen at militæret hadde stormet boligen til Sudans statsminister Abdalla Hamdok og satt ham i husarrest, skriver Al Jazeera.

Årsaken skal være at han nektet å støtte «kuppet».

– Etter at han nektet å være en del av kuppet, pågrep en styrke fra hæren statsminister Abdalla Hamdok og tok ham med til ukjent sted, skriver departementet i en uttalelse mandag.

KHARTOUM: Sudans hovedstad Khartoum, der militære styrker skal ha pågrepet en rekke sivile regjeringsmedlemmer mandag.

Fagorganisasjonen SPA oppfordret natt til mandag alle sudanere å gå ut i gaten for å «kjempe mot» enhver form for militærkupp. SPA er landets største prodemokratiske gruppe.

– Vi oppfordrer massene til å innta gatene, blokkere veiene med barrikader, til ikke å samarbeide med kuppmakerne og bruke sivil ulydighet til å konfrontere dem, skriver Ritzau, som siterer Reuters.

Mandag morgen var flere titall demonstranter er ute i gatene i hovedstaden Khartoum for å protestere mot arrestasjonene. Flere satte fyr på bildekk i et forsøk på å sperre gatene.

Spent i lengre tid

Sudan opplevde våren 2019 massedemonstrasjoner mot landets mangeårige leder Omar al-Bashir. Han ble pågrepet etter fire måneder med protester og erstattet av overgangsstyre bestående av et sivilt-militært råd og en sivil regjering.

Den siste tiden har konflikten mellom de militære og sivile medlemmene i overgangsstyret tilspisset seg.

I slutten av september hevdet regjeringen at den hadde avverget et militærkupp. Statsministeren sa da at det var offiserer og sivile med forbindelser til landets tidligere regime som sto bak kuppforsøket.

Noen dager senere demonstrerte tusenvis med krav om ny sivil overgangsregjering. De anklaget militære ledere for å forsinke den demokratiske prosessen.

Militærets støttespillere består av konservative islamister som er skeptiske til de politiske endringene som er ment å føre fram til et demokratisk valg i 2023.

Powered by Labrador CMS