Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Forsvarets forum spurte på instagram hva våre lesere lurer på i forbindelse med forsvarsbudsjettet. Lesernes spørsmål er uthevet, forsvarsminister Frank Bakke-Jensens svar følger hvert spørsmål.
Annonse
Blir det noen større øvelser neste år?
– Ja, det blir det. De store venter vi med til 2022, men det blir også store øvelser til neste år.
Blir KNM Helge Ingstad erstattet og hva bli i så fall erstatningen?
– Ja, nå har vi jo kompensert for tapet av Helge Ingstad på mange måter. Det er blant annet levetidsforlenging av korvetter og mineryddere, og vi øker antall besetninger sånn at vi kan seile mer med de fregattene vi har, sier Bakke-Jensen, og legger til:
– Vi får KNM Maud operativ etter hvert, det vil hjelpe på. De nye maritime patruljeflyene vil også hjelpe på den delen.
– Så har vi sagt i den langtidsplanen vi la frem og legger frem for Stortinget at vi skal utrede en ny maritim fartøystruktur for Sjøforsavret. Der vil vi ta opp det store spørsmålet om hvordan vi skal erstatte kapasiteten vi tapte med Helge Ingstad, sier forsvarsministeren.
Vil det bli en økning i midler til Forsvaret høgskole?
– Så detaljert kan jeg ikke huske budsjettet her jeg står nå, men jeg gambler på at det blir en økning også til Forsvarets høgskole, så får du komme tilbake hvis jeg tar feil, sier Bakke-Jensen med et smil.
Vil det bli satset på tungt materiell til Hæren og eventuelt ny brigade?
Tips oss!
Har du tips eller innspill til budsjettsaker vi bør omtale? Kontakt oss på tips@fofo.no
– Det blir satset på tungt materiell til Hæren. Vi har fått artilleri, vi har fått kampluftvern, vi kommer også i 2021 til å legge fram et forslag for Stortinget for hva slags og hvor mange stridsvogner vi skal kjøpe. Sånn at Hæren blir tung, sier Bakke-Jensen.
– Når det gjelder ny brigade, så tenker man en brigade i sør. Det er noe som ligger litt langt fram i planene, det er ikke noe vi kommer til å starte på i 2021.
Når blir det hjemmel for mer ansettelser for å hindre kronisk underbemanning?
– Vi bygger opp bemanningen i Forsvaret steg for steg. De største endringene vi har gjort nå, det er jo endringer på personellstrukturen der vi har et OF-korps og et spesialistkorps. Der vil vi øke jevnt og trutt utover, sier Bakke-Jensen.
– Så gjør vi også endringene på førstegangstjenesten. Noen er inne 18 måneder i stedet for 12, og vi øker antallet vernepliktige som skriver ettårskontrakter etter førstegangstjenesten sånn at vi skal ha kompetent personell. Så vi øker personellet i Forsvaret i stort.
– Vi har også flyttet ganske mange over fra administrative stillinger til operative stillinger. Og så ligger det en plan i dette forslaget til langtidsplan som vi hadde levert til Stortinget og som vi skal levere til Stortinget om en personelløkning etter hvert som vi har innført nye kapasiteter og bygget EBA til det.
Hva skal dere gjøre for å ta bedre vare på personellet og øke ståtiden?
– Mange ting. Spesialistkorpset har jeg jo et håp om at skal gjøre at folk står lengre i stillingen. Det at vi også spisser spesialister tror jeg er lurt.
– Så tror jeg at det å synliggjøre en karriere i Forsvaret samtidig som du kan synliggjøre at du kan du gå ut, gjøre en sivil del og kanskje komme tilbake også vil gjøre at vi har større stabilitet.
Si din mening
Vil du skrive debattinnlegg om budsjettet? Send ditt innlegg til debatt@fofo.no.
– Det gir større trygghet for personell, og det tror jeg kan være et godt grep for å øke ståtiden, sier statsråden.
Hva slags nytt utstyr får spesialstyrkene?
– Der må vi nesten bare spørre spesialstyrkene. De pleier jo å få det nyeste av det nye. Det er sikkert noe fancy.
Hva skjer med NH90?
– Vi forsøker å få NH90 til å fly mer, være mer til stede, vi prøver å innfase den på fregatter og kystvakta. Det går sakte, men rapportene sier også at vi får det bedre til. Nå det er sagt, så er dette ennå et katastrofalt prosjekt og bekymringen vår er ikke helt tatt av skuldrene ennå.
Kommer til HV til å bli prioritert med flere øvelser og nyere utstyr?
– Ja, vi skal ha mye utstyr til Heimevernet. Vi har også en ambisjon om at hvert område skal øves hvert år. Det er en ambisjon vi hadde i år også, og hadde antakelig klart det hvis ikke koronapandemien hadde truffet oss. Det er en ambisjon vi tar med oss inn i 2021.
Er forsvarsbudsjettet i henhold til kravet om 2 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP)?
– Det er jo et krav jeg alltid har sagt at er helt ubrukelig for å bygge forsvarskraft. Jeg pressa på det i Stortinget og spurte stortingsrepresentantene hva vi skal gjøre hvis BNP går ned. Det har det nå gjort, så vi bikker antakeligvis to prosent i år. Så får vi håpe vi går under til neste år, for jeg håper BNP går opp, sier forsvarsministeren.
– Jeg tror ikke vi skal legge så stor vekt på prosent av BNP. Det er et greit mål for å se hvordan vi gjør det på byrdefordelingen sammen med de andre medlemslandene. Det er ikke noe vi skal legge stor vekt på internt. Her skal vi gjøre god langtidsplanlegging, finansiere langtidsplanen hvert år i statsbudsjettet og på den måten bygge god forsvarskraft.