Nyheter

BESKYTTER: Til sammen skal 4.000 politifolk, soldater og sikkerhetspersonell bidra for å beskytte toppmøtet.
BESKYTTER: Til sammen skal 4.000 politifolk, soldater og sikkerhetspersonell bidra for å beskytte toppmøtet.

Biden framme i Genève foran Putin-toppmøte

USAs president Joe Biden ankom Genève tirsdag. Onsdag er det klart for toppmøte mellom Biden og Russlands president Vladimir Putin i byen.

Publisert

USAs president Joe Biden ankom Genève tirsdag. Onsdag er det klart for toppmøte mellom Biden og Russlands president Vladimir Putin i byen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Biden landet i Genève klokka 16.16 tirsdag. Toppmøtet på nøytral grunn i Sveits blir siste innslag på Bidens første Europa-tur som president.

Møtet blir det første mellom USAs og Russlands president siden 2018, da Putin møtte Bidens forgjenger Donald Trump i Helsingfors.

Les også: Her skal Forsvaret og norsk næringsliv teste ny teknologi

Den sveitsiske presidenten Guy Parmelin tok imot Biden, sammen med lederne for kantonen og byen og amerikanske diplomater. Etter å ha håndhilst og snakket kort med de frammøtte, satte Biden seg i sin pansrede limousin og ble kjørt til Intercontinental Hotel, der han skal bo.

Massiv sikkerhetsinnsats

Genève er godt vant med å være vert for statsoverhoder som besøker FN og andre internasjonale institusjoner, men toppmøter som onsdagens er sjeldne og sveitsiske myndigheter overlater lite til tilfeldighetene.

Til sammen skal 4.000 politifolk, soldater og sikkerhetspersonell bidra for å beskytte toppmøtet fra alle mulige vinkler.

Les også: Trener krigskirurgi på levende griser

– Vi er i startfasen av et historisk øyeblikk. Oppgaven til politiet i Genève er massiv, sa Stephane Theimer, visedirektør for det sveitsiske nasjonale politiet.

Oppfordres til hjemmekontor

Rundt 2.000 politifolk, som tilsvarer 95 prosent av den totale politibemanningen i Genève, skal passe på at alt går riktig for seg. De får støtte fra 900 politifolk fra andre steder i Sveits. I tillegg er også politiet i nabolandet Frankrike, noen kilometer unna, på vakt.

Til sammen er 1000 soldater utplassert og det sveitsiske luftforsvaret skal patruljere i lufta i en radius på 50 kilometer rundt byen med jagerfly og helikoptre.

Innbyggerne i Genève oppfordres til å jobbe hjemmefra fordi store deler av byen sperres av onsdag.

Les også: Her skytes det med rakettartilleri i Norge for første gang på 20 år

Powered by Labrador CMS