Nyheter

Moren til en russisk soldat som ble drept i kamp i Ukraina, sørger ved graven hans i Sevastopol på den annekterte Krim-halvøya på dette bildet tatt 25. februar i fjor.

Russisk database: 66.000 navngitte soldater drept i Ukraina-krigen

Over 66.000 navngitte russiske soldater og annet militærpersonell er drept i krigen i Ukraina, ifølge beregninger det uavhengige russiske mediet Mediazona har gjort.

Publisert Sist oppdatert

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Mediazona har sammen med BBC brukt åpne kilder for å registrere navngitte russiske soldater som er meldt døde. Dette tallet er omtrent halvparten av det som det uavhengige nettstedet Meduza opererer med, nemlig 120.000 døde. Det som skiller de to tallene, er at de 66.000 er navngitte personer de har funnet gjennom ulike registre, mens 120.000 er et anslag over det totale tallet.

Bare i løpet av de siste fire ukene har antall navngitte falne russiske soldater økt med over 4600, ifølge Mediazona.

Nettstedet understreker at antallet mest sannsynlig er høyere ettersom mange russiske soldatdødsfall ikke blir offentliggjort.

Journalist Anastasia Aleksejeva påpeker at de nyeste dødstallene ikke inkluderer tapstall fra den ukrainske offensiven i Kursk-regionen i Russland eller til den siste tidens russiske framrykking i Øst-Ukraina.

– Det er fordi granskerne fortsatt jobber med å gå gjennom logger og lister over meldte dødsfall, sier hun.

Mediazona og BBC har, sammen med frivillige, beregnet russiske soldatdødsfall siden februar 2022. De har brukt åpne kilder som offisielle rapporter og meldinger i russiske medier. Men også satellittbilder fra russiske gravsteder er brukt for å telle nye graver.

Russiske myndigheter er svært ordknappe med å omtale tap i det som omtales «en militær spesialoperasjon». I september 2022 kunngjorde det russiske forsvarsdepartementet at 5.937 soldater var drept i kamp.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa i februar i år at om lag 31.000 ukrainske soldater var blitt drept i løpet av de to første årene med krig.

Presisering: Denne saken er oppdatert med en presisering av at tallet 66.000 dreier seg om navngitte soldater fra ulike registre. Det er lagt til at nettstedet Meduza jobber med mye høyere tapstall på russisk side, 120.000. Saken ble oppdatert 02.09.2024, klokken 14.23.

Powered by Labrador CMS