Nyheter

LEGITIM: Ukrainas offensiv i Kursk er legitim, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Stoltenberg: Ukrainas offensiv i Kursk er legitim

Ukrainas offensiv i den russiske grenseregionen Kursk er legitim og i tråd med ukrainernes rett til selvforsvar, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Publisert

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Ukraina har retten til å forsvare seg. Og ifølge folkeretten stanser ikke denne retten ved grensa, sier Stoltenberg i et intervju med den tyske avisa Welt am Sonntag.

– De russiske soldatene, stridsvognene og basene der er legitime mål under folkeretten, legger han til.

Ifølge Stoltenberg var ikke Nato informert om Ukrainas planer på forhånd.

Han sier at offensiven innebærer risiko, men understreker at Ukrainas militære avgjørelser er opp til dem.

– President Zelenskyj har gjort det klar at operasjonen har som mål å lage en buffersone for å forhindre ytterligere russiske angrep fra på tvers av grensa. Slik som alle militæroperasjoner har denne også risiko. Men hvordan de vil forsvare seg, er Ukrainas valg, sier Stoltenberg.

Ukraina innledet en overraskende og storstilt offensiv inn i Kursk 6. august, samtidig som russiske styrker presser på mot det viktige transportknutepunktet Pokrovsk øst i Ukraina.

Offensiven ble diskutert på et møte i Natos Ukraina-råd onsdag, som Ukraina ba om etter Russlands største bølge med luftangrep.

Ukrainas forsvarsminister Rustem Umerov deltok på møtet via videolink. Ukraina-rådet ble opprettet i fjor for å sikre tettere koordinering mellom forsvarsalliansen og den ukrainske regjeringen.

Powered by Labrador CMS