Nyheter

F-16: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj foran et av F-16-flyene som Nato-allierte har gitt til Ukraina. Bildet er tatt 4. august.

Sparker sjefen for Ukrainas flyvåpen

Sjefen for Ukrainas flyvåpen har fått sparken, få dager etter at ett av de få F-16-flyene som landet har fått fra Nato, styrtet.

Publisert Sist oppdatert

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I en videotale fredag kveld sier president Volodymyr Zelenskyj at han har besluttet å erstatte øverstkommanderende for landets flyvåpen, general Mykola Olesjtsjuk, for «å styrke Ukrainas militære ledelse».

– Vi trenger å beskytte folket, beskytte personellet og ta vare på alle våre soldater, sa Zelenskyj. Uttalelsen kom rett etter at kunngjøringen om avskjeden var lagt ut på presidentkontorets hjemmeside.

Den ukrainske generalstaben opplyser at generalløytnant Anatolij Kryvonozhka midlertidig har overtatt som øverstkommanderende for flyvåpenet.

F-16-flyet styrtet mandag, og piloten mistet livet. Ifølge det ukrainske militæret mistet kontrolltårnet kommunikasjonen med kampflyet mens det var deltok i en operasjon for å avverge et stort russisk angrep som var rettet mot flere byer i landet.

Årsaken til styrten er foreløpig ikke kjent, men amerikanske eksperter bistår ukrainerne i granskningen av styrten.

En ikke navngitt amerikansk tjenestemann sa torsdag til nyhetsbyrået Reuters at ulykken trolig skyldtes pilotfeil og ikke skjedde som følge av det russiske angrepet.

Powered by Labrador CMS