Nyheter

ANGREP: En kvinne i Lysytsjansk holder seg for ørene under et russisk luftangrep 16. juni.

Ukraina i natt: Russland angriper Lysytsjansk

Russiske styrker konsentrerer nå sine angrep mot byen Lysytsjansk i Luhansk. Dette er noen av de viktigste nyhetene knyttet til krigen i Ukraina natt til mandag 27. juni.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Prorussiske separatister hevder å ha evakuert 250 mennesker fra tilfluktsrom i en fabrikk i Sievjerodonetsk etter at Ukraina ga opp forsvaret av byen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Rundt 200 sivile, inkludert små barn, ble brakt ut av den kjemiske fabrikken Azot lørdag, skrev Luhansks separatistrepresentant i Moskva, Rodion Mirosjnikon, på Telegram.

Det er imidlertid uklart hvor de er ført hen. Et langt større antall evakuerte er også nevnt, men det foreligger ikke noe sikker informasjon om dette.

Russiske styrker konsentrerer nå sine angrep mot Lysytsjansk etter å ha erobret søsterbyen Sievjerodonetsk på den andre siden av elva Siverskyj Donets. Innenfor Luhansk-regionen kontrollerer ukrainske styrker nå bare Lysytsjansk, selv om russiske soldater allerede har rykket fram til utkanten av byen.

Russiske styrker brukte artilleri for å blokkere tilgangen til byen fra sør, ifølge den ukrainske generalstaben. Sivil og militær infrastruktur ble også rammet, men dette er ikke bekreftet fra uavhengig hold.

Myndighetene i Odesa melder at seks mennesker ble skadd i et russisk rakettangrep mot en boligblokk i byen mandag morgen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ber belaruserne ikke la seg bli dratt inn i russernes krig mot Ukraina. I sin daglige tale søndag kveld henvendte han seg til folket i nabolandet og sa de ikke trenger å bli slaver og kanonføde, selv om Russland har lagt opp til det.

– Dere trenger ikke å dø, sa han og la til at belaruserne ikke må la andre ta beslutninger for Belarus.

Russland klarte ikke å betale et avdrag på utenlandsgjelden innen fristen søndag og har dermed misligholdt gjelda for første gang på et hundreår.

Debatt: Blir russisktalende forfulgt eller diskriminert i Ukraina?

Flere medier skriver at Russland ikke klarte å foreta en rentebetaling på 100 millioner dollar som hadde forfall søndag. Russland har pengene og er villig til å betale, men sanksjonene etter invasjonen av Ukraina gjør det umulig å få overført pengene til utenlandske kreditorer.

Powered by Labrador CMS