Nyheter

KHARKIV: Ukrainske soldater i Kharkiv-regionen 16. mai.
KHARKIV: Ukrainske soldater i Kharkiv-regionen 16. mai.

Ukraina: Fremgang i Kharkiv-regionen

Minst 3.778 sivile er drept i Ukraina siden den russiske invasjonen startet i februar, ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR). Dette er noen av de viktigste hendelsene knyttet til krigen i Ukraina natt til torsdag 19. mai.

Publisert

FNs generalsekretær António Guterres sier han snakker med flere land for å få bukt med matmangelen. Krigen i Ukraina har forverret situasjonen betraktelig, blant annet fordi Ukraina og Russland er blant verdens ledende hvete- og byggeksportører.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Antallet som står i fare for å rammes av alvorlig matmangel har mer enn doblet seg de to siste årene, og er nå oppe i 276 millioner mennesker, ifølge Guterres. Mer enn 500.000 lever i sult, en femdobling siden 2016.

Guterres sier han har «intense samtaler» med blant annet Russland, Ukraina, Tyrkia, USA og EU for å finne en løsning på krisen.

Den ukrainske generalstaben melder at hæren har rykket fram flere steder i området rundt Kharkiv. I en framrykking nord for byen har de ukrainske soldatene frigjort landsbyen Dementievka, nær grense til Russland, heter det.

Les også: De russiske soldatene som dør, er unge og fattige

Det var også kamper ved landsbyen Dovhenka, 25 kilometer fra Slavjansk i Øst-Ukraina. Det ble i tillegg meldt om harde kamper ved byene Lyman, Bakhmut og Avdiika, og i nærheten av Sievjerodonetsk i Luhansk-regionen. Der skal det russiske luftvåpenet ha gitt bakkestyrkene støtte med utstrakt bombing, likevel uten særlig framgang.

Minst 3.778 sivile er drept i Ukraina siden den russiske invasjonen startet i februar, ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR).

De fleste dødsfallene ble forårsaket av bruk av eksplosiver med stort nedslagsfelt, blant annet tung artilleriild og luftangrep, ifølge FN, som mener at de reelle tallene trolig er langt høyere.

Russland har begynt å bruke en prototyp av et nytt laservåpen i Ukraina, som skal være i stand til å treffe mål på fem kilometers avstand. Visestatsminister Jurij Borisov sa på statlig TV at laservåpenet tirsdag destruerte en drone på fem sekunder, ifølge det statlige nyhetsbyrået Tass.

Les også: – Putin er en kuk

Borisov sa videre at nyutviklede laservåpen på sikt vil tillate russerne å spare på dyre langdistansemissiler.

Senatet har godkjent den erfarne diplomaten Bridget Brink som ny ambassadør til Ukraina. Det skjedde samme dag som landets ambassade i Kyiv ble gjenåpnet, tre måneder etter at den ble stengt som følge av Russlands invasjon.

Brink snakker russisk og har tidligere blant annet vært ambassadør til Slovakia.

Powered by Labrador CMS