Nyheter

INVASJON: Ifølge amerikanske etterretningskilder planlegger Russland skjulte operasjoner for å skape grunnlag for å gå til invasjon av østlige Ukraina.
INVASJON: Ifølge amerikanske etterretningskilder planlegger Russland skjulte operasjoner for å skape grunnlag for å gå til invasjon av østlige Ukraina.

Russland avviser anklager om planlagte operasjoner i Ukraina

Amerikanske etterretningskilder sa til CNN fredag at Russland planlegger aksjoner i Ukraina som skal kunne gi grunnlag for invasjon. Russland avviser påstanden.

Publisert

Kreml avfeide fredag kveld påstanden om skjulte operasjoner i Ukraina som «grunnløse».

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Fram til nå har alle disse uttalelsene vært uten grunnlag og har ikke blitt bekreftet av noen ting, sier Kremls talsperson Dmitrij Peskov til det statlige nyhetsbyrået TASS.

Etterretningskilder i USA sa tidligere fredag at Russland planlegger en såkalt «false flag»-operasjon, skriver CNN og Reuters. Det vil si en operasjon som blir utført med intensjon om å skjule hvem som står bak, for å lede ansvaret over på en annen part.

Les også: Russisk hackar for retten i USA

Formålet skal være å skape et gyldig grunnlag for å invadere østlige Ukraina, tradisjonelt kalt «casus belli».

– Det russiske militæret planlegger å starte med disse aktivitetene noen uker før en militær invasjon, som kan komme før midten av februar. Vi så det samme i 2014 i forbindelse med Krim, sa en amerikansk tjenesteperson til CNN.

Uttalelsen kom etter at Ukrainas forsvarsdepartement tidligere fredag sa at russiske spesialtjenester forbereder provokasjoner mot russiske styrker i et forsøk på å gi Ukraina skylden.

Les også: Sørreisa blir UK Royal Marines hovedbase under Cold Response

Det har vært avholdt møter mellom USA, Nato og Russland den siste uka, men de har ikke båret frukter. Russland har ikke vært villig til å redusere sitt militære nærvær langs Ukrainas grense, og USA og Nato har avvist russiske krav om å garantere at Ukraina aldri får bli medlem av forsvarsalliansen.

Fått med deg denne? Tysk lastebil fraktet stridsvogn til Rena – fikk gebyr på 153 000 kroner

Powered by Labrador CMS