Nyheter

HARDE KAMPER: Ukrainske soldater ved fronten i nærheten av Vuhledar.

Russiske styrker inntar nok en viktig frontby

Russiske styrker har tatt seg inn i utkanten av byen Toretsk ved fronten i Øst-Ukraina, mindre enn en uke siden Vuhledar falt i det samme området, sier Ukraina.

Publisert

– Situasjonen er ustabil, det pågår kamper ved alle innfartene til byen, sier talsperson Anastasiia Bobovnikova i den operasjonstaktiske gruppen Luhansk til Ukrainas nasjonale kringkaster sent mandag.

– Russerne har tatt seg inn til utkanten av byen, legger hun til.

Russland, som nå kontrollerer litt under en femdel av Ukrainas territorium, har nærmet seg Toretsk siden august. Infanteri støttet av svært ødeleggende styrte bomber har erobret landsby etter landsby.

Mens Ukraina mister stadig mer territorium, har president Volodymyr Zelenskyj gitt forsvarsledelsen ordre om å gjøre alt de kan for å begrense russernes fremrykking langs fronten.

For ukrainerne har Toretsk vært en frontby i ti år, ettersom den ligger nær områdene som ble tatt av russiskstøttede separatister i 2014. 

Dersom Russland erobrer byen, vil de være nærmere president Vladimir Putins mål om å ta Donbas-regionen. Dersom byen faller, kan russerne blokkere viktige logistikkruter mellom de ukrainske soldatene ved fronten og det militære oppmarsjområdet bak linjene.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forsvarsdepartement i Moskva hevder at russiske styrker også har tatt kontroll over tettstedet Hrodivka i Donetsk-regionen, melder den russiske nyhetskanalen RIA.

Hrodivka ligger i den østlige utkanten av det ukrainske knutepunktet Pokrovsk. Tettstedet hadde før krigen en befolkning på rundt 2000 mennesker.

Det foreligger ingen kommentar fra ukrainsk side.

ØDELEGGELSE: En ukrainske soldat løper gjennom et øde boligområde i Vuhledar.

Russisk kontroll i Vuhledar

Ukrainske styrker har trukket seg tilbake fra den østlige byen Vuhledar for å unngå å bli omringet av russiske styrker, opplyser militærledelsen i landet.

Tidlig onsdag meldte både prorussiske militærbloggere og den russiskspråklige nyhetskanalen Shot på Telegram at russiske styrker hadde tatt full kontroll over den strategiske viktige byen.

Dagen før opplyste en regional ukrainsk tjenesteperson at russiske styrker hadde nådd byens sentrum. Bilder viste russiske styrker som vifter med flagg på taket til byens administrasjonsbygning, som har store skader.

I en uttalelse onsdag ettermiddag opplyser den østlige ukrainske militærkommandoen at landets styrker har fått ordre om å trekke seg tilbake fra Vuhledar for å hindre å bli omringet av russiske styrker.

– Ledelsen har gitt tillatelse til å gjennomføre en manøver for å trekke ut enheter fra Vuhledar for å bevare personell og militært utstyr og å innta posisjoner for videre handlinger, heter det.

Vuhledar har motstått russiske angrep siden invasjonen i 2022, men russiske styrker avanserte raskere øst i Ukraina enn på to år i august, ifølge flere kart basert på opplysninger hentet inn fra åpne kilder.

Viktig forsyningslinje

Byen i Donetsk-regionen ligger ved skjæringspunktet mellom de østlige og sørlige frontavsnittene, noe som gjør den viktig i forsyningslinjene til begge lands styrker. Den ligger også nær togforbindelsen mellom den okkuperte Krim-halvøya og Donbas-regionen.

Navnet Vuhledar betyr direkte oversatt «kullets gave», og gruvedrift har vært viktig for byen. Før invasjonen hadde den rundt 14.000 innbyggere, men byens varaordfører har opplyst at bare 500 sivile fortsatt bor der.

Hver eneste bygning i byen er ødelagt, ifølge ham.

Powered by Labrador CMS