Nyheter

NY VÅPENPAKKE: Ukrainske soldater skyter mot russiske posisjoner med en M777-haubits de har fått av USA. Torsdag kunngjorde Det hvite hus nok en hjelpepakke. Til sammen har amerikanerne sendt mer enn 15 milliarder dollar med bistand til ukrainerne siden den russiske invasjonen begynte i februar.

USA sender ny pakke med militærhjelp til Ukraina

USA sender en pakke verdt 600 millioner dollar med militær bistand til Ukraina. Det tilsvarer drøyt 6,1 milliarder kroner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ukrainerne fører for tiden en motoffensiv mot russiske posisjoner flere steder i landet, primært i Kharkiv-regionen i nordøst, men også i Kherson-regionen i sør.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I den siste hjelpepakken fra USA er det utstyr og tjenester, samt opptrening, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus torsdag.

Forsvarsdepartementet skriver at det blant annet er snakk om ytterligere ammunisjon til rakettsystemet HIMARS, 37.000 artilleriprosjektiler – blant dem 1.000 presisjonsstyrte – og fire radarer som oppdager artilleriprosjektiler.

Les også: Putin hevder vestlige sanksjoner er største trussel mot fred i verden

Ber om langdistanseraketter

Siden Russland invaderte nabolandet i slutten av februar, har USA sendt mer enn 15 milliarder dollar i militær bistand til Ukraina. Den siste kunngjøringen om bistand kommer to uker etter at ukrainerne innledet den store motoffensiven.

Ukraina har bedt om langdistanseraketter av typen ATACMS, som har en rekkevidde på 30 mil, og vist til at dette vil gjøre det mulig for dem å blant annet ramme en nybygget bro som knytter den okkuperte Krim-halvøya til Russland over Kertsjstredet.

Det framgår ikke av pressemeldingen fra Pentagon om ammunisjonen de sender til HIMARS-systemene inkluderer ATACMS-rakettene.

Les også: Ukraina: Har erobret 500 kvadratkilometer i sør

Russland advarer om «rød linje»

Tidligere torsdag sa Maria Zakharova, talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, at USA vil krysse en «rød linje» om de sender raketter med lenger rekkevidde enn dem Ukraina allerede har i sitt arsenal.

– Om Washington tar en avgjørelse om å sende missiler med større rekkevidde til Kyiv, vil de krysse en rød linje. I et slikt tilfelle vil vi bli nødt til å reagere i tilsvarende grad, sa Zakharova.

Videre sa hun at Russland vil forsvare seg med «alle midler» og at våpenleveransene gjør at man kommer nærmere direkte militære sammenstøt mellom Russland og Nato-land.

Powered by Labrador CMS