Nyheter:

STØTTE: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj (t.v.) i samtale med USAs utenriksminister Antony Blinken, som har uttrykt sin støtte til Ukraina.
STØTTE: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj (t.v.) i samtale med USAs utenriksminister Antony Blinken, som har uttrykt sin støtte til Ukraina.

Blinken lover fortsatt støtte til Ukraina

Utenriksminister Antony Blinken ber Russland stanse aggressive handlinger i det østlige Ukraina. Han krever at russiske styrker nær grensen trekkes tilbake.

Publisert Sist oppdatert

Blinken er på besøk i Kiev og gjentar USAs løfter overfor Ukraina om å forsvare landets uavhengighet fra Russland. Torsdagens besøk er det første av en amerikansk minister siden Joe Biden ble president.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Blinken inspiserte et minnesmerke med fotografier av noen av de 13.000 som siden 2014 er blitt drept i den østlige Donbass-regionen i kamper mot prorussiske separatister.

– Vi er på deres side, sa Blinken under en felles pressekonferanse med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Biden har tatt til orde for en strengere linje overfor Russland, men har også planlagt et toppmøte med sin motpart Vladimir Putin.

Fått med deg denne? Norge blir med i EU-prosjekt om militær mobilitet

På vegne av Biden gjentok Blinken sterk støtte til partnerskapet mellom USA og Ukraina. Han lovet at USA står ved sitt løfte om å støtte Ukrainas suverenitet, territorielle integritet og uavhengighet.

I april økte Russland sin tilstedeværelse langs grensen til Ukraina kraftig, noe som fikk en rekke vestlige land til å reagere. Om lag 100.000 soldater langs grensen var den største mobiliseringen siden Russlands annektering av Krim-halvøya i 2014.

Russland hevder at de fleste soldatene nå er tilbake i sine forlegninger, men Zelenskyj sa at det russiske militære nærværet fortsatt er massivt og at bare vel 3.000 soldater er trukket tilbake.

Under et møte med den ukrainske utenriksministeren Dmytro Kuleba understreket Blinken også hvor viktig det er at Ukraina iverksetter reformer for å bekjempe korrupsjon.

Les mer: Norsk Militær Tattoo utsettes ytterligere

Powered by Labrador CMS