Nyheter:

SIGNERING: EUs utenriksministre møtes etter signering av Permanent Structure Cooperation (PESCO).

Norge blir med i EU-prosjekt om militær mobilitet

Første gang siden lanseringen av PESCO at ikke-medlemsland får delta i et prosjekt.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

6. mai vedtok EUs forsvarsministre at Norge, USA og Canada kan få delta i EUs prosjekt tom militær mobilitet. Landene får delta som tredjepartsland, opplyses det om i en pressemelding på regjeringen sine sider.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det er aller første gang siden lanseringen av Permanent Structured Cooperation (PESCO) i 2017 at ikke-medlemsland får delta i et pågående PESCO-prosjekt. Det er en rådsbestemmelse fra november 2020 som åpner for at andre land får delta.

– Vi er glade for at Norge nå får delta i PESCOs prosjekt om militær mobilitet. Forenkling av gjennomfarten av tungt materiell over landegrensene i Europa gjennom harmonisering og forenklede prosedyrer for grensepassering er viktig, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i pressemeldingen.

Videre sier han at det er viktig at det sørges for forenklede juridiske rammeverk.

– Derfor jobber Norge stadig for å komme i bedre inngrep med EU, siden mange løsninger ligger i å samarbeide på tvers av EU og NATO. De neste årene skal vi fortsette å forbedre militær mobilitet. Det vil bidra til å øke sikkerheten i hele regionen.

Raskere forflytning

– Deres ekspertise vil bidra til prosjektet og til å styrke militær mobilitet i og utenfor EU. Dette er en del av det transatlantiske samarbeidet der vi har felles interesser og prioriteringer, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell etter vedtaket.

Prosjektet ledes av Nederland, som formelt skal invitere de tre landene. Målet er å sørge for smidigere og raskere forflytning av militære styrker og utstyr i Europa. USA har over 70.000 soldater i Europa, blant annet for å støtte Polen og de baltiske landene. Canada leder en Nato-kampgruppe plassert i regionen, nær grensen mot Russland, og Norge deltar også.

I tillegg til byråkratiske hindringer står også mangler ved infrastrukturen i veien for rask forflytning. Eksempler er veier og broer som ikke tåler stridsvogner og tunge kjøretøyer, for korte flystriper og for grunne havner til å ta imot visse typer fly og skip.

– Et stort skritt

Tysklands Annegret Kramp-Karrenbauer kaller inkluderingen av Norge, USA og Canada «et kvantesprang i vårt konkrete samarbeid».

– Å ta inn disse landene er et stort skritt for de praktiske mulighetene for Europas væpnede styrker. Vi ser det også som nok et skritt i den transatlantiske forbindelsen og samarbeidet mellom EU og Nato, sier den tyske forsvarsministeren.

Også Nato-sjef Jens Stoltenberg ønsker det nye samarbeidet velkommen.

– Allierte som ikke er medlem av EU, spiller en viktig rolle i forsvaret av Europa. Akkurat nå skal tusenvis av soldater delta på en Nato-øvelse i Romania. Det viser hvordan vi mobiliserer og trener Nato-styrker og er i stand til å plassere dem ut over hele Europa, sa Stoltenberg i forkant av Eu-møtet, der han er gjest.

– I øvelsen deltar styrker fra Storbritannia, USA og Tyrkia, og dette viser hvor viktig er det er å flytte tropper raskt gjennom Europa. Det er derfor militær mobilitet er viktig, sier Stoltenberg.

Les også: Norsk Militær Tattoo utsettes ytterligere

Powered by Labrador CMS