Nyheter:

FREMMEDKRIGERE: En russiskstøttet separatist vokter en forsyningslinje i Kievsky-distriktet i Donetsk, tre kilometer fra byens flyplass, 22. januar 2015. Konflikten har tiltrukket seg fremmedkrigere fra hele Europa, og en tsjekkisk paramilitær organisasjon skal ha sendt medlemmer til området helt siden 2015.

Paramilitær organisasjon skal ha sendt medlemmer til Øst-Ukraina for å krige

Natt til onsdag 21. april slo tsjekkisk politi til mot en prorussisk paramilitær organisasjon. Organisasjonen skal ha sendt fremmedkrigere til Øst-Ukraina. Tsjekkiske påtalemyndigheter mener hensikten har vært å skaffe seg trening som kunne brukes til terrorhandlinger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fem tsjekkere ble arrestert i aksjonen, der flere hundre politifolk deltok. Ifølge tsjekkiske medier var dette fordi man fryktet at de mistenkte kunne motsette seg arrest. Alle de arresterte er medlemmer av den paramilitære organisasjonen «Tsjekkoslovakiske reservesoldater». Organisasjonen skal ha sendt fremmedkrigere til de russiskstyrte opprørsrepublikkene i Øst-Ukraina for å slåss mot ukrainske regjeringsstyrker.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

De fem er fra slutten av førtiårene til sekstiårene. Alle sammen er anklaget for å ha støttet terrorisme.

Aksjonen fant sted under to dager etter at tsjekkiske myndigheter utviste 18 diplomater som skal være tilknyttet den russiske militæretterretningen GRU, etter at det ble lagt frem bevis for at GRU hadde vært involvert i to eksplosjoner i et tsjekkisk ammunisjonsdepot i 2014.

Mange er tidligere militære

«Tsjekkoslovakiske reservesoldater» er også kjent som «Tsjekkoslovakiske reservesoldater for fred» og «Tsjekkoslovakiske reservesoldater mot planlagt NATO-kommando». Organisasjonen har avdelinger både i Tsjekkia og Slovakia, og mange av medlemmene er tidligere soldater og offiserer fra den tsjekkoslovakiske hæren som fantes før 1989.

Flere er også tidligere grensevakter. Samtidig er det også ungdommer blant dem. Disse er stort sett rekruttert fra økonomisk vanskeligstilte områder med høy arbeidsledighet.

Blant de arresterte er lederen Ivan Kratochvíl. Kratochvíl har besøkt både den okkuperte Krimhalvøya og opprørsrepublikkene i Ukraina flere ganger, sist i mars 2019. Han skal også ha et stort kontaktnett der.

Andrea Krulišová, stabssjef i Tsjekkiske Reservesoldater, er også arrestert. Ifølge et tidligere medlem som nå er vitne i saken, ville hun bruke krigen i Øst-Ukraina til å skaffe medlemmer erfaring, som de kunne bruke til å lære opp andre når de kom hjem.

I juni 2019 uttalte hun til en slovakisk avis at det ville bli nødvendig å drepe eller fordrive «liberale og femtekolonnister» fra Tsjekkia og Slovakia, slik man gjorde med sudettyskerne etter andre verdenskrig. Ifølge vitnet skal hun ha ønsket å utløse en eksplosjon i et kraftverk, og slik lage et massivt strømbrudd i Tsjekkia. Selv nekter Krulišová for dette.

To andre arresterte er en ortodoks prest, Přemysl Hadrava, og en pensjonist ved navn Vladimír Štádler. Sistnevnte var også i besittelse av ulovlige våpen. Den femte arresterte er Miloš Ouřecký, tidligere militær.

Nekter å slåss for «global elite»

Tsjekkiske reservesoldater er en av flere russiskvennlige grupper ytterst til høyre. Den er også en av flere som har sendt fremmedkrigere til Øst-Ukraina for å slåss siden utbruddet av krigen der i 2014.

Organisasjonen er sterkt innvandringsfiendtlig, og hadde sin gyldne tid under flyktning- og migrasjonskrisen i 2015-16 da den hadde mange tusen medlemmer og sympatisører. De siste årene har den derimot vært en skygge av seg selv.

Tsjekkiske reservesoldater ble grunnlagt i 2015, av en oberstløytnant i hæren, Marek Obrtel. Obrtel har deltatt i NATO-operasjoner i Kosovo og Afghanistan. I mars 2014 sa han fra seg både rangen og medaljene han hadde fått. I et åpent brev fordømte han NATO og USA som imperialister, og som ansvarlige for tap av millioner av menneskeliv og for en lang rekke av ødelagte land.

I et manifest fra 2015 som fortsatt ligger på nettstedet deres, erklærer Tsjekkiske reservesoldater at de ikke vil delta i noen krig mot Russland eller andre slaviske nasjoner på vegne av «den globale eliten». De erklærer seg også som motstandere av dagens representative demokrati, som de anser som et verktøy for den samme eliten. Manifestet er skrevet på bakteppe av konflikten i Ukraina, og røper frykt for at dette kan bli starten på en storkrig mot Russland. På det samme nettstedet blir den ukrainske regjeringen omtalt som fascistisk og illegitim. Russiske soldater blir derimot omtalt som venner, som i motsetning til EU og NATO ikke utgjør noen trussel.

Øvde på å fange flyktninger

Tsjekkoslovakiske reservesoldater fikk stor oppmerksomhet under flyktningkrisen i 2015-16. De organiserte treningsleire der de trente på nærkamp, kartlesing, skyting og bevokting av grensene. Da tsjekkisk TV fikk filme en øvelse i november 2015, var det nettopp å fange flyktninger og migranter som ble demonstrert foran kameraene. Utstyrt med kamuflasje og softguns, og akkompagnert av tilrop om at «disse svina hører ikke til her, de har krysset grensen vår! Bruk vold!», ble et medlem som spilte flyktning lagt i bakken.

En annen journalist som fikk være med på en samling, beskrev medlemmene som forent av konspirasjonsteorier om at selve den tsjekkiske statens eksistens var truet av migrasjon og av liberale, europeiske ideer. «Verdens herskere» hadde planer om å erobre både Sentral-Europa og Russland ved hjelp av en hær av flyktninger. Kristendom, konservatisme og «slaviskhet» (alt sammen representert av Russland) stod imot verdikollaps i form av aksept av homofili, islamisering drap på slavere i Jugoslavia og korrupte politikere. Hat mot romfolk florerte også.

Den eneste politikeren de uttrykte respekt for, var Tsjekkias høyrepopulistiske president Miloš Zeman.

Sendt til fronten etter avtale

Presten Přemysl Hadrava skal ha reist til Rostov i Russland allerede i januar 2017, for å knytte kontakter med tsjekkiske frivillige som alt var på plass i Donetsk i Øst-Ukraina. Rostov har lenge vært en innfallsport for frivillige og andre besøkende til de russiskstyrte opprørsrepublikkene.

Ifølge tsjekkiske medier reiste Ourecky til Donetsk i juli samme år, og var soldat ved fronten i rundt seks måneder. I oktober ble han intervjuet av en journalist fra det tsjekkiske Reportermagasin. Til journalisten hevdet Ourecky at han hadde trodd han skulle reise ned med humanitær hjelp, men at folkene som skulle hjelpe ham over grensen fra Rostov aldri dukket opp. Til slutt hadde andre tsjekkiske frivillige i Donetsk hjulpet ham over til «Folkerepublikken Donetsk».

Ifølge Reportermagasin hadde han blitt sendt til Øst-Ukraina av Ivan Kratochvíl, Andrea Krulišová og et tredje medlem av samme organisasjon kalt Báťuška, etter et møte i Donetsk der også en mann omtalt som «Maksim» deltok. «Maksim» skal være tilknyttet informasjonsdepartementet og etterretningen i «Folkerepublikken Donetsk», og til russisk etterretning. «Maksim» har hatt ansvar for besøkende utlendinger i Donetsk, og skal ha erklært seg villig til å hjelpe til med å få ned tsjekkiske fremmedkrigere, på betingelse at de faktisk kunne brukes som soldater ved fronten, og at tsjekkiske myndigheter ikke fant ut noe.

Ouřecký forlot Donetsk tidlig i 2018. På et senere tidspunkt kom han hjem til Tsjekkia, der han begynte å jobbe på en søppelfylling. Hvordan det gikk med planene om å trene opp flere, er foreløpig uklart. Flere andre tsjekkere skal imidlertid ha reist til Øst-Ukraina etter at Ouřecký kom hjem.

De andre fremmedkrigerne

Krigen i Øst-Ukraina brøt ut i 2014, og har vært en magnet for nasjonalister og høyreekstreme fra hele verden. Mens de aller fleste har vært russere eller fra det tidligere Sovjetunionen, har rundt tusen kommet utenfra, hovedsakelig fra Vest-Europa. Rundt seks hundre av disse har slåss for de russiskstøttede separatistene, mens resten har kjempet for Ukraina.

De som har reist, har stort sett gjort det på eget initiativ. Samtidig har de stort sett fått reise fritt langs en rute fra Moskva til Rostov nær den ukrainske grensen, og derfra over til de to opprørsrepublikkene.

Et gjennomgående motiv ser ut til å være at USA er en fiende som må kastes ut av Europa. Dette kan kobles sammen med konspirasjonsteorier om jøder eller andre mektige eliter, eller med innvandring og LHBT-rettigheter som noe som «ødelegger» Europa. Øst-Ukraina blir da slagmarken der alt dette skal slås tilbake.

Behov for spenning og personlige motiver har også spilt inn. Ifølge forskning er det i noen tilfeller tilfeldig om man ender opp på russisk side, eller i avdelinger med høyreekstremt og nasjonalistisk innslag på ukrainsk side.

Noen av de frivillige har senere reist videre til Syria og Libya som leiesoldater for Wagner-gruppen, som er tilknyttet en oligark nær Putin.

Forsker: De har ført folk i Donetsk bak lyset

Kacper Rekawek er analytiker ved Counter-Extremism Project og redaktør for en bok om fremmedkrigerne i Øst-Ukraina. Han mener at Tsjekkiske reservesoldater har ført folk i Donetsk bak lyset ved å ikke fortelle at de kom for å trene.

DAVID STULIK: Fra tankesmien European Values Center for Security Policy.

– Lederne der ville nok gjerne ha utlendinger dit som ville vise solidaritet, og ha med seg ressurser. Men ikke folk som kom for å trene og som planla å utføre terror når de kom hjem. Antagelig er dette svært pinlig, både for russerne og for separatistene, som har vært desperate etter all oppmerksomhet som gir inntrykk av at de blir tatt seriøst i utlandet, men absolutt ikke sånt som dette.

Rekawek sier at de første tsjekkerne dukket opp ganske tidlig i krigen, og fungerte som «stifinnere» for dem som fulgte etter.

– Det offisielle antallet tsjekkiske frivillige, basert på dem som er identifisert med navn, er tolv personer. Som er ganske mange fra et land med bare ti millioner innbyggere. Men det faktiske tallet kan godt være en god del høyere, kanskje så mange som 20-30. Det er vanskelig å si sikkert, fordi de ofte var sammen med slovakere. Mange har også forsøkt å unngå å bli identifisert.

Rekawek mener det har vært flere andre medlemmer av Tsjekkiske reservesoldater blant fremmedkrigerne, selv om Ouřecký fikk mest oppmerksomhet etter intervjuet ved fronten. Han beskriver historien om hvordan Ouřecký , som han uttrykker det, «forsvant i posten» og ikke fikk kontakt med dem han skulle møte i Rostov, som «farseaktig». Samtidig mener han det er mye som fortsatt er uklart rundt Ouřecký.

– Vi vet for eksempel ikke hva han gjorde i mellomtiden, før han dro fra Donetsk og til han dukket opp i Tsjekkia igjen.

Tsjekkiske påtalemyndighetene har foreløpig sagt at det ikke er noen sammenheng mellom eksplosjonene og aksjonen mot de paramilitære. David Stulik fra tankesmien European Values Center for Security Policy, som har jobbet med å kartlegge disse miljøene, mener imidlertid at det ikke er tilfeldig at anholdelsen skjedde akkurat nå.

– Tsjekkisk politi har uttalt at de paramilitære hadde vært i kontakt med diplomater som ble utvist på søndag. Nærmere bestemt med dem som jobbet for GRU. Sannsynligvis har diplomatene instruert og koordinert dem, og hjulpet dem med logistisk støtte. Vi ville ikke sett dem slå ned på dem på denne måten akkurat nå, om det ikke var noen sammenheng.

Powered by Labrador CMS