DEMONSTRASJON: Tusenvis av tsjekkere demonstrerer mot Milos Zeman. Demonstrantene anklager presidenten for landsforræderi, grunnet hans prorussiske holdninger.Foto: Petr David Josek/AP photo.
Ekspert om de russiskvennlige miljøene i Tsjekkia: – Et helt økosystem
Ekspert håper utvisningen av de russiske diplomatene og arrestasjonen av paramilitære er del av et oppgjør.
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.
David Stulik fra tankesmien European Values Center for Security Policy forteller at «Tsjekkiske reservesoldater» inngår i et større russiskvennlig landskap, som både inkluderer politiske partier og organisasjoner, alternativmedier og president Miloš Zeman. De ulike delene av dette landskapet er forbundet med hverandre, og har i mange tilfeller også vært i kontakt med den russiske ambassaden.
Euroskeptisk, fremmedfiendlig og prorussisk
Den 76 år gamle Miloš Zeman har vært Tsjekkias president siden 2013. Han ble valgt på et høyrepopulistisk budskap, som spilte på en folkelig understrømning av fremmedfiendtlighet og skepsis til utlandet, særlig til EU. Betegnende nok forsøkte Zeman i 2013 å stemple motkandidaten Karel Schwartzenberg som en representant for tyske interesser.
Ifølge David Stulik har Zeman til og med deltatt på islamfiendtlige markeringer. Tsjekkia har per i dag bare noen få tusen mennesker med muslimsk bakgrunn, og slapp i stor grad unna den store flyktningkrisen.
Zeman har også vært en skarp kritiker av det norske barnevernet, som han har sammenlignet med det nazistiske Lebensborn-programmet, der barn med «arisk utseende» ble bortført fra okkuperte land som erstatning for befolkningstap under krigen.
Mens Zeman er euroskeptisk, er han tilsvarende sympatisk innstilt til Russland og Vladimir Putin, og til Kina. Ifølge en rapport fra ungarske Political Capital Institute fra 2017, inkluderer hans venner og bekjente russiske oligarker nær Putin. Zeman har forsvart den russiske annekteringen av Krim, og benektet at det er et russisk militært nærvær i Øst-Ukraina. Ifølge den samme rapporten har dette gjort ham til et populært intervjuobjekt i russiske medier. Presidenten har også presset på for å gi et statlig russisk selskap oppdraget med å bygge en ny reaktor sør for Brno.
I 2015 omtalte medlemmer av Tsjekkiske reservesoldater Zeman som den eneste politikeren de hadde respekt for.
– Beskyttes av politiker
Også det høyreradikale partiet Frihet og direkte demokrati (på tsjekkisk forkortet SPD) og lederen Tomio Okamura har gjentatte ganger gitt uttrykk for sympati med Russland. I 2017 ble en av partiets parlamentsrepresentanter, Radek Koten, utnevnt til leder for forsvarskomiteen i det tsjekkiske parlamentet. David Stulik er en av mange som mener Radek Koten har fungert som beskytter for Tsjekkiske reservesoldater.
– Koten har gitt dem moralsk støtte og invitert dem til møter, i tillegg til at de har deltatt på valgkampmøter. Frihet og direkte demokrati er tett sammenvevd med Tsjekkiske Reservesoldater, de appellerer til det samme segmentet, mener David Stulik.
«Ofre for globaliseringen»
David Stulik beskriver dette segmentet som «ofre for globaliseringen», med lite utdannelse og ofte litt oppe i årene selv om det også er unge folk blant dem.
– Det er ikke veldig stort, ettersom Tsjekkia gjør det bra økonomisk og arbeidsledigheten er lav. De fleste av dem kommer fra gamle industrisentra. Mange er i 50- og 60-årene. Kanskje jobbet de tidligere i metallindustrien som nå blir lagt ned, eller i kullgruver. De har vanskeligheter med å tilpasse seg en ny virkelighet, og har ofte et nostalgisk forhold til kommunismen, da de hadde et greit liv.
–Det er den samme typen folk som tror på konspirasjonsteorier om mektige internasjonale grupper som styrer verden, enten det er Bill Gates, Soros, jøder eller amerikanere. Og de er sterkt nasjonalistiske, og hater utlendinger. Mange er også sterkt romfiendtlige, sier han.
Ifølge Stulik inngår dette segmentet i velgerbasen til president Zeman, selv om mange også stemmer på SPD og på kommunistpartiet.
– De er ikke mange nok til å være kjernevelgerne hans, men de stemmer på ham. Derfor har Zeman også sørget for å ha et godt forhold til SPD-leder Okamura. SPD har flere ganger hjulpet presidenten med å få gjennom ting i parlamentet, og stemt slik han ønsket. Blant dem som har sluttet seg til paramilitære grupper, er også tidligere militære.
– Noen av dem er folk som har deltatt i NATO-oppdrag, og som har fått post-traumatiske problemer. Fordi hæren ikke har hatt noe program for å hjelpe dem, føler de seg forrådt. Andre har blitt pensjonert og føler seg satt til side. Dermed ser de etter noen som har bruk for kunnskapene deres og som kan få dem til å føle seg verdifulle.
Et prorussisk «økosystem»
David Stulik forteller at Radek Koten ofte har vært til stede på mottakelser på den russiske ambassaden. Han har også deltatt på minnemarkeringer for Den røde armeen. Samtidig blir han ofte sett på markeringer for organisasjoner ytterst til høyre. Det er et visst overlapp mellom disse markeringene.
På spørsmål om hvorfor folk som befinner seg ytterst til høyre, vil delta på markeringer for Den røde armeen, forklarer Stulik at ytre høyre og kommunistpartiet i Tsjekkia har mye felles når det gjelder synet på Russland.
– Forskjellen er at mens grupper ytterst til høyre har en fremmedfiendtlig retorikk med «Tsjekkia for tsjekkerne», bruker kommunistene en retorikk om utbytting av arbeidere. Ytre høyre er også sterke motstandere av LHBT-rettigheter, og betrakter Putin som en sterk mann som forsvarer tradisjonelle verdier. Kommunistene er derimot drevet av nostalgi for gamle dager, og ser på Russland som de som viderefører arven fra Sovjetunionen. Men begge to ser til Russland med håp.
– Det har vært diplomater fra ambassaden på flere av markeringene han har vært tilstede på, så han har helt klart forbindelser til dem, mener David Stulik.
Alternativmedia og organisasjoner som bindeledd
Tsjekkia har også et stort alternativmedielandskap, som er sympatisk innstilt til presidenten, og som også og sprer et prorussisk budskap. Avstanden til konspirasjonssfæren er glidende. Et av disse er Raptor TV, som eies av forretningsmannen Žarko "Raptor" Jovanovič. Jovanovic har opptrådt offentlig sammen med Tsjekkiske reservesoldaters leder Ivan Kratochvíl, og også vært invitert til offisielle mottakelser på slottet hos presidenten. Til tross for at Jovanovic har vært personlig konkurs med stor gjeld siden 2010, hadde han ifølge et tsjekkisk nettsted en stor reisevirksomhet i 2017-19, både i Tyskland, Ukraina og Russland.
David Stulik beskriver Jovanovic som et bindeledd mellom paramilitære grupper, presidentens kontor og den russiske ambassaden.
Han forklarer at mens den russiske ambassaden ikke ønsker å bli sett åpenlyst sammen med paramilitære grupper, har folk derfra vært til stede ved samme anledninger som de paramilitære flere ganger, blant annet ved en velkomstmarkering da den nasjonalistiske, russiske motorsykkelgruppen Nattulvene besøkte Praha.
Det er også kontakt via ulike organisasjoner.
– Offisielt har det vært forskjellige pro-Zeman grupper som har vært invitert til mottakelser på ambassaden, ved markeringer av seiersdagen i mai 1945 og lignende anledninger. På en måte er disse mellomledd i kjeden her De er i kontakt med paramilitære grupper, men samtidig tilhører de politikksfæren og er ikke ekstremister. De er del av en del av det tsjekkiske samfunnet som har sine egne medier som sprer pro-Kreml-narrativer og desinformasjon. Det er et helt økosystem, og etterretningen har advart lenge om at disse gruppene var i kontakt med russiske diplomater, sier David Stulik.
Dette «økosystemet» har til og med inkludert et «konsulat» for separatistrepublikken Donetsk i Øst-Ukraina. Konsulatet lå i Ostrava, og ble drevet av en kvinne tilknyttet Tsjekkoslovakiske reservesoldater. I 2019 var den samme kvinnen anklaget for å ha spredt falske sitater som kritiserte innvandrere. Det skal ha hjulpet folk som ville sende ned penger og forsyninger.