Nyheter:
Norsk politiker hedres av ukrainsk utbryterrepublikk
Folkerepublikken Donetsk vil gi pris til Rødt-politiker Hendrik Weber. Propagandavas, sier Helsingforskomiteen.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Den pro-russiske utbryterrepublikken i Øst-Ukraina vil hedre Rødt-politikeren Hendrik Weber for støtten han gir dem.
Det skriver den ukrainske avisen ZN, som har fått tilgang til et brev fra det separatistene i Donetsk til myndigheten på Krim, den ukrainske halvøya som i 2014 ble annektert av Russland.
«Som en moralsk oppmuntring for den støtte han har utvist, samler vi skriftlig materiell for å hedre Hendrik Weber med Utenriksdepartementets pris», står det i brevet, som er adressert til til G. I. Muradov, visestatsministeren i republikken Krim.
Brevet er skrevet av det såkalte utenriksdepartementet i Donetsk, og skal ha blitt fanget opp av den ukrainske sikkerhetstjenesten.
«Vi har i mer enn ett år samarbeidet med Hendrik Weber, og har opprettet vennskapelige kontakter med ham, og fortsetter prosessen med vårt fruktbare samarbeid», står det i brevet.
Weber har lenge forsvart både separatistene i området Donbas i Øst-Ukraina og Russlands handlinger på Krim. Ivar Dale, senior fagrådgiver i Den norske Helsingforskomiteen, mener at Weber bidrar til den russiske propagandaen om Ukraina.
– Propagandavaset Weber bidrar til er rettet mot lokalbefolkningen, ikke mot å overbevise europeiske myndigheter. Målet er at vanlige folk på Krim og i Donbas skal få inntrykk av at Europa gradvis aksepterer russisk kontroll over områdene og lukker øynene for systematiske menneskerettighetsbrudd, skriver han i en melding til Forsvarets forum.
Anerkjenner Donetsk
Separatister i Øst-Ukraina erklærte i april 2014 Folkerepublikken Donetsk som en selvstendig stat, men er ikke anerkjent av noen av FNs medlemsland. Krim-halvøya ble okkupert av Russland i februar 2014. Etter en folkeavstemning annekterte Russland halvøya.
Weber sier til Forsvarets forum at han ikke var klar over at han ville få en pris fra utenriksdepartementet i Donetsk, men at han har fått et brev at han ville få noe tildelt.
– Jeg har besøkte Donetsk flere ganger og snakket med myndighetene. Jeg har vært offisielt invitert, sier Weber.
Han synes ikke at det er problematisk å motta en pris fra en ikke-anerkjent utbryterrepublikk.
– Jeg anerkjenner den som en stat, sier Weber.
Les også: Langs frontlinjen i Øst-Ukraine
Weber, som har grunnlagt organisasjonen Folkediplomati Norge, har nylig uttalt seg til russiske medier om hvorfor han mener at folkeavstemningen på Krim om å bli en del av Russland var lovlig.
– På grunn av kuppet i februar 2014 opphørte Ukraina å være en stat. Befolkningen på Krim hadde rett til å ta en uavhengig beslutning – å bli hos Ukraina eller gå tilbake til Russland, fordi på den tiden Krim var en uavhengig region i Ukraina, har Weber uttalt til nyhetsbyrået til RIA Novosti.
Rødt tar avstand
Weber var i 2018 førstekandidat for Rødt i Alver kommune i Vestland og representerer partiet i kommunestyret. Rødt-politikeren får ikke støtte i partiet sentralt.
– Rødt har klargjort partiets politikk overfor Weber, og understreket at ting han måtte mene som bryter med dette får stå for hans regning og ikke representerer partiets syn, skriver leder i Rødt Bjørnar Moxnes i en e-post til Forsvarets forum.
Partilederen påpeker at anneksjonen av Krim var brudd på folkeretten, uansett hva flertallet på Krim måtte mene.
– Rødt har hele veien vært tydelige på at vi fordømmer Russlands aggressive framferd på og annektering av Krim, skriver Moxnes.
Sensur og tortur
Weber har gitt ut boken Vårt Krim, som i desember ble gitt ut på russisk. Myndighetene i Russland omfavner publikasjonen.
«Boken er en objektiv og veldokumentert rapport fra hendelsene under Krim-våren og konflikten i Donbas», skriver det russiske utenriksdepartementet på Twitter.
Nå skriver Weber på en bok om Donbas.
Dale mener at separatistene i Donbas og russiske medier bevisst fremstiller Weber som mer betydningsfull enn han i virkeligheten er.
Lest denne? Slik dro konflikten i Ukraina Nato i den retningen Norge ønsket
– Vanlige mennesker i konfliktområdene forledes til å tro at Weber har en posisjon i Norge som han ikke har. Han blir bevisst presentert som en uklar størrelse et sted mellom parlamentariker og diplomat. Det er et kynisk spill, skriver han.
– Weber må selvsagt gjøre som vil. Han har sin ytringsfrihet i behold, i motsetning til Krim-tatarene, og formodentlig sin psykiske helse, i motsetning til torturofrene i kjellerne i Donetsk, skriver Dale.