Nyheter
Tyskland skal levere stridsvogner til Ukraina
Tyskland godkjenner leveranser av stridsvogner til Ukraina og lover også at ukrainske soldater skal få opplæring i bruk av artillerisystemer på tysk jord.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Løftet ble gitt av forsvarsminister Christine Lambrecht i en tale hun holdt på den amerikanske Ramstein-basen sørvest i Tyskland. Representanter fra 40 land var tirsdag samlet der for å diskutere en opptrapping av militærhjelpen til Ukraina.
Uttalelsene er hentet fra en skriftlig versjon av talen, som ble delt med flere medier på forhånd.
– Vi samarbeider med våre amerikanske venner i opplæringen av ukrainske soldater om artillerisystemer på tysk jord, sa Lambrecht ifølge utskriften av talen.
Hun sa også at regjeringen i Berlin har besluttet å si ja til leveranser av stridsvogner til Ukraina, som ble invadert av Russland 24. februar. Det dreier seg om stridsvogner av typen Leopard 1A5, en eldre type som har vært eksportert til en rekke land, blant annet Norge.
Leveransene innebærer en markant endring i den tyske holdningen til hva slags våpen de kan levere til Ukraina. Tyskland har også godkjent at tysk territorium brukes til å frakte våpen til Ukraina fra andre land.
Les mer og se demonstrasjon: I januar kjempet tyske og sørkoreanske stridsvogner om norsk milliardkontrakt.
Hastemøte med 40 land
Lambrecht forsvarte den tyske beslutningen ved å si at president Vladimir Putins handlinger i Ukraina innebærer at Russland «har forlatt gruppen av siviliserte nasjoner».
Hun erkjente at det tyske forsvaret har et begrenset antall våpen på lager, men at det vil henvende seg til tyske våpenprodusenter for hjelp.
– Ukraina bestiller, og Tyskland betaler, sa hun.
Planen skal være at våpenprodusenten Krauss Maffei Wegmann får tillatelse til å sende stridsvogner utstyrt med luftvernkanoner til Ukraina. Disse skal produseres av deler og stridsvogner som allerede tilhører det tyske forsvaret, skriver DPA. Selskapet skal allerede ha en rekke stridsvogner tilgjengelige.
Stridsvognene som Tyskland nå skal levere, ble tatt ut av bruk for ti år siden og trenger teknisk oppgradering, opplyser ikke navngitte kilder til AFP.
Norges forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og forsvarssjef Eirik Kristoffersen deltok på tirsdagens Ukraina-møte i Tyskland. Les mer om møtet her!
Har allerede sendt
Mandag meldte den tyske avisen Die Welt at Rheinmetall har søkt om tillatelse til å eksportere 88 stridsvogner til Ukraina. Søknaden om eksporttillatelse ble sendt i slutten av forrige uke, ifølge den tyske avisen. Reuters skriver at selskapet ikke vil kommentere saken.
Allerede den 26. februar ble det klart at Tyskland ville sende 500 anti-luft-missiler av typen Stinger og 1.000 panservernvåpen til Ukraina for å bidra i kampen mot russiske invasjonsstyrker.
Tyskland er storprodusent av våpen og militært materiell. Landet har også lovet at dersom andre europeiske land sender eldre våpen til Ukraina, så vil Tyskland erstatte disse med tyskproduserte våpen.
Les også: Tysk lastebil fraktet stridsvogn til Rena – fikk gebyr på 153 000 kroner.
Under press
Tidligere har Tysklands forbundskansler Olaf Scholz avvist å levere tyngre våpen som stridsvogner, fly og helikoptre til Ukraina. Men regjeringen er blitt kritisert både av Ukraina, Polen og de baltiske landene for ikke å gi Ukraina den type våpenhjelp landet har bedt om.
Uttalelser fra ulike tyske ministre tyder på at Tyskland har endret standpunkt i løpet av de siste ukene.
Landets justisminister Marco Buschmann sa nylig at leveranse av tyngre våpen til Ukraina ikke vil gjøre Tyskland til en medkriger, mens utenriksminister Annalena Baerbock har uttalt at det ikke lenger er tabu å levere stridsvogner til Ukraina selv om «det kan virke slik på den tyske debatten».
Russlands utenriksminister sa nylig at vestlige lands våpenleveranser er legitime mål. Nato har «gått inn i en stedfortrederkrig med Russland og væpner disse stedfortrederne», sa Sergej Lavrov mandag ifølge russisk UD.
Les også: Dette vet vi om Putins atombunkere.